≫ 

"Vi ste interesantna zemlja, komplikovane istorije": Ambasador Šib o odnosima Srbije i Nemačke

Otkako sam u Srbiji radim na promociji zemlje, kao i celokupna nemačka ambasada, a Nemcima rado lično preporučujem da posete Srbiju, jer verujem da ona ima mnogo potencijala - rekao je nemački ambasador

  • 9

Ambasador Nemačke u Beogradu Tomas Šib posle tri i po godine provedene u Srbiji kaže da sa pravom može reći da je Srbija veoma zanimljiva zemlja, te da ona u Nemačkoj više nije neka tajna, interesantna destinacija, već sve poznatija.

- Srbija je veoma zanimljiva zemlja u inače interesantnom regionu, sa komplikovanom istorijom. U Nemačkoj se iz ranijih vremena zna za bivšu Jugoslaviju, a pre svega za Hrvatsku, zbog mora. Srbija je manje poznata, ali svaki moj poznanik koji je bio jednom u Srbiji, oduševljen je i želi da se vrati. Nisam ni ja poznavao Srbiju ranije, ali me je oduševilo gostoprimistvo. Ovde se ljudi srdačno prihvataju. Supruga i ja smo se odmah osećali kao kod kuće. Beograd je uzbuljiv i veoma živ grad i raduje me što sam ovde- podelio je utiske i znanja o Srbiji za Tanjug Šib.

Dodaje da otkako je u Srbiji radi na promociji naše zemlje, kao i celokupna nemačka ambasada, da Nemcima rado lično preporučuje da posete našu zemlju, jer veruje da ona ima mnogo potencijala.

Njega lično je kaže, posebno impresionirao Pirotski ćilim.

- U taj ćilim utkan je i deo kulturnog nasleđa Srbije i zaslužuje da se nađe na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine - kaže Šib.

Imao je prilike, napominje, da vidi više uzoraka ovog ćilima, da je obišao i jug i sever Srbije gde je posećivao tkačke kolonije malih proizvođaca rukotvorina, okupljen ih u krovnom udruženju Etno mreža.

- Posetio sam žene Etno mreže koje se bave starim zanatom tknja ćilima, i posebno su mi se svideli ćilimi iz Pirota, sa apstraktnim motivima. Zato smo supruga i ja kupili dva pirotska ćilima. Jedan će ostati da krasi rezidenciju u Beogradu, a drugi je za privatne potrebe. Uvek ćemo ga nositi sa sobom, kako bi nas podsećao na lepe trenutke u Srbiji - rekao je Šib.

Prema njegovim rečima, bilo bi lepo da se očuva taj zanat koji postoji vekovima, ali i da lepota te rukotvorine dobije priznanje.

- Lično bi me posebno radovalo ako bi ova specifična umetnost bila prepoznata i primljena u svetsku kulturnu baštinu UNESKO. Postupak je u toku - podsetio je Šib.

Video: Odnosi između Srbije i Nemačke nikad nisu bili bolji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brundo od celika

    31. decembar 2021 | 15:01

    Koju ste tri puta napali u 20.veku:1915, 1941. i 1999.Zadnji put uz krsenje nemackog posleratnog Ustava.

  • Rasa

    31. decembar 2021 | 14:08

    Kaže jedan Nemac :)

  • Brundo od celika

    31. decembar 2021 | 15:06

    Najneprijateljskija drzava prema Srbiji u zadnjih, pa, jedno 120 godina.Nemacka i Austrougarska su bile naklonjene Obrenovicima, ali ne i Karadjordjevicima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA