≫ 

"Nikad nećemo priznati KiM. Spremni smo da potučemo Prištinu 10 puta jače nego što ona može da dobije podršku"

Hoćemo kompromis, ako oni žele mi smo spremni da do toga dođe *Toliko godina je prošlo od početka dijaloga, a oni su doveli u pitanje kredibilitet međunarodne zajednice *Potezi prištine pokazuje da oni nemaju nameru da prave kompromis nego da Srbija prizna Kosovo

  • 13

Video: Ima li dijalog Beograda i Prištine budućnost: Dačić o pregovorima i povlačenjima priznanja KiM

Iako je u nedavnoj izjavi specijalni predstavnik Evropske unije za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak izjavio da je umereni optimista kada su u pitanju pregovori, dijalog Beograda i Prištine u ozbiljnom je zastoju.

"Korak napred, nazad dva" tako bismo u par reči najpreciznije mogli da opišemo pokušaj da se dođe do sveobuhvatnog rešenja i reši kosovsko pitanje.

Posle vraćanja za pregovarački sto u julu prošle godine usledile optimistične najave EU, kao glavnog posrednika u dijalogu, da se na konačni dogovor Beograda i Prištine "neće čekati godinama, već da su meseci u pitanju", u drugoj rundi razgovori su opet zakočeni.

- Nismo daleko odmakli u dijalogu, jer Priština ne želi da se on vodi u tom smeru, već da se Srbiji naredi da prizna Kosovo, što se nikad neće desiti.

Toliko godina je prošlo, oni su doveli kredibilitet međunarodne zajednice, EU, time što odbijaju sprovođenje Briselskog sporazuma. I sve te provokacije koje dolaze s njihove strane imaju za cilj da pokažu da oni nemaju nameru da prave kompromis nego da Srbija prizan Kosovo. Takav pristup neće dovesti ni do kakvog dogovora - rekao je za Telegraf.rs predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova, za vreme čijeg mandata je najveći broj zemalja povuklo prizanje nezavisnosti Kosova ili odlučilo da zamrzne odluku o statusu južne srpske pokrajine, kaže da je zvaničan Beograd godinama unazad vodio veoma uspešnu akciju povlačenja priznanaja od strane država koje su priznale KiM u prošlosti.

- Uspeli smo da jedan veliki broj država povuče, suspenduje ili zamrzne to priznanje i uopšte ne glasa za Kosovo. Takav je slučaj sa Egiptom. Još pre pre nekoliko godina priznao je Kosovo odlukom nekadašnjeg predsednika koji je bio na čelu muslimanske braće. To je bila njegova odluka nekoliko dana pred njegov pad i desetak dana ranije rekao je ministru spoljnih poslova da to kaže usmeno. Pismeno nema odluke o tome. Kada se vlast promenila, nova vlast nije uradila ništa po tom pitanju i obavestili su nas da su tu odluku zamrzli i da neće glasati za prijem Kosova u međunarodne zajednice - objasnio nam je Dačić.

Čuveni broj 97 u UN koji Priština bezuspešno "juri"

Ujedinjene nacije imaju 193 člana, uključujući i Srbiju. Od tog broja, 100 ne priznaje Kosovo, a 93 priznaje, međutim tu ima zemalja kao što je Egipat, koje ne glasaju za Kosovo. Njima je za većinu potrebno 97, što su odavno izgubili.

- Oni su pretrpeli ogroman poraz na međunarodnoj sceni i ne znaju kako da izađu iz toga. Ako je to laž, zašto vrše pritisak na Srbiju da prestane sa takvom kampanjom. Ako ne žele da se sporazumi sprovode, ako žele da lobiraju za nova priznanja mi smo spremni da ih potučemo 10 puta više nego što oni mogu da privuku neku državu da glasa za njih - rekao je predsednik srpskog Parlamenta.

Ima li takav dijalog budućnost, gde jedna strana ispunjava sve, a druga pregovore minira na svakom koraku, pitanje je koje se često čuje u diplomatskim krugovima.

Dačić nam potvrdno odgovara, ali kaže da je neophodno da "oni koji su i stvorili tu nepostojeću državu Prištini to moraju da narede".

- Ako im kažu da pristupe ozbiljno tom dijalogu i da mora da se dođe do kompromisa. U suprotnom, neće biti dogovora. Ako neko računa da Srbija popusti i prizna Kosovo, od toga neće biti ništa - izjavio je i naglasio da Srbija želi kompromis, tako da uspeh dijaloga ne zavisi od Beograda, već da li će neko "povući Prištinu za uši".

Video: Dačić o porodici, druženju sa svetskim facama i željama za 2022: Jedva čekam da postanem deda

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grunf

    8. januar 2022 | 12:20

    Oni nemaju šta da čekaju jer vreme ne radi za njih. Što više vremena prođe to bolje za nas. Šiptari se masovno iseljavaju sa KiM i to se zaustaviti niti može niti će. Ekonomija ne postoji, bar ne legalna. Šiptari ne rade popis stanovništva jer bi se videlo da ih je već ispod milion. Polako se već može i među njima čuti da je bolje da su u Srbiji nego ovde gde su sada. Od velike Albanije nema ništa a amerika i Nato niti može niti hoće da ratuje zbog njih. Zaglavljeni su između i tu će ostati sve dok srbija ponovo ne preuzme KiM. Za par godina će moliti boga da se to desi. Živi bili pa videli.

  • Rasa

    8. januar 2022 | 12:20

    Kakav kompromis . Da se Juzni deo Kosovo i Metohija vrate u Ustav Srbije i da Albanci pocnu da placaju dazbine.drzavi a ne da prose. Kosovo nikad nezavisno

  • Had

    8. januar 2022 | 12:10

    Proglasiti okupaciju!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA