≫ 

Predsednik Srbije: "Grčić neće biti direktor EPS-a, Srbija neće uvoditi sankcije Srpskoj"

Aleksandar Vučić u Predsedništvu odgovarao na pitanja novinara o aktuelnostima u EPS-u, sankcijama protiv Milorada Dodika, trenutnoj situaciji oko Novaka Đokovića i epidemiološkom stanju u Srbiji

  • 4
Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Milorad Grčić svakako više neće biti direktor Elektroprivrede Srbije.

- Da li je to pitanje jednog dana, sedam dana...Mi čekamo da se stabilizuje sistem, verujem da će 10. u potpunosti biti saniran mada je danas prilično redovno stanje. Dakle, verujem da će biti sanirani svi problemi, a Milorad Grčić neće biti direktor EPS-a - rekao je Vučić.

Da podsetimo kada je u nedelju 12. decembra u Srbiji pao prvi sneg, bez struje je bilo više od 136 hiljada ljudi i više od 2.200 trafo-stanica. To se desilo nakon što je iz sistema ispalo šest blokova najveće termoelektrane u Srbiji "Nikola Tesla (TENT)" u Obrenovcu nadomak Beograda. Snabdevanje strujom je počelo da se normalizuje u narednim danima.

"Neće biti barikada na Drini"

Odgovarajući na pitanja novinara da prokomentariše sankcije koje su SAD uvele Miloradu Dodiku i Alterantivnoj televiziji baš uoči obeležavanja 30 godina postojanja Republike Srpke i da li to vidi kao kršenje medijskih sloboda, iako je Dodik izjavljivao da poštuje ustav BiH, predsednik Srbije najavljuje da će 10. ili 11. januara razgovarati sa srpskim članom Predsedništva BiH i sa predsednicom Republike Srpske Željkom Cvaijanović o aktuelnoj situaciji i poručio da Srbija ni u jednoj tački, ne samo da se neće saglasiti sa sankcijama, već ni na koji način neće provoditi sankcije protiv pripadnika svog naroda i predstavnika srpskog naroda u BiH i Republic Srpskoj.

- Reč je o veoma komplikovanim stvarima koje nisu za hitnu rekaciju, posebno ne brzopletu, jer ovo donosi brojne izazove ne samo za Srpsku već i za Srbiju. Srbija svakako nije ni srećna niti misli da je rešenje u sankcijama i nema nikakve sumnje, da se Republika Srbija ni u jednoj tački ne samo da se neće saglasiti već ni na koji način neće provoditi sankcije protiv svog pripadnika svog naroda i predstavnika srpskog naroda u BiH i Republic Srpskoj, poručio je Vučić.

- Moramo da održimo racionalne i da čuvamo pristojne i korektne odnose sa Amerikancima, velika su sila, a sa druge strane nećemo da vraćamo vreme u kome su podizane blokade i barikade prema politickim predstavnicma naseg naroda na Drini -  istakao je Vučić odgovarajući na novinarsko pitanje da li ove mere i pritisak na RS i Dodika donose pomirenje ili produbljivanje međuetničkih tenzija.

Vučić je istakao da je zabrinut zbog sankcija Dodiku i nekim licima u RS, ali kaže da je još zabrinutiji zbog obrazloženja sankcija da je Alternativna tv deo korupcionaskog sistema.

- Imaćemo mnogo pitanja za američku administraciju oko nekih drugih medija i veza sa krimilaom i korupcijom na koje nam se čini da je nemoguće pružiti adekvatan odgovor. Ali, to ćemo ostaviti za vreme posle Božića. razagovrao sam juče i sa Dodikom i Cvijanović i nastavićemo razgovore u danima pred nama - dodao je Vučić.

Politička hajka na Đokovića

Vučić izjavio je i da nije fer što se protiv Novaka Ðokovića vodi opšta politička hajka, u kojoj učestvuju svi od australijskog premijera do svih ostalih, glumeći kako ista pravila važe za sve. On  je istakao da je to besmisleno, pošto su više tenisera pustili u Australiju pod istim uslovima po kojim Ðokovića nisu.

O epidemiološkoj situaciji i referendumu 

Povodom poziva organizacije CRTA Vladi i Kriznom štabu da se izjasne da li postoje epidemiološki uslovi za održavanje referenduma, da se ne bavi time, ali mu je, kaže, interesantno da se uslovi ne dovodi u pitanje kada je reč o protestima.

- Ne bavim se time. Što se mene tiče, to je pitanje za Vladu i njihove procene. Moguće je da će da prihvati, moguće je da neće, ali mi je uvek interesantno da kada treba da se prave protesti, onda epidemiološke mere nisu problem, ali ako treba nešto da se uradi u korist države, onda jesu - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara.

Vučić je izjavio je da je trenutno zdravstveni sistem pod velikim pritiskom i da je u Srbiji već došlo do opšte zaraze omikronom.

- Brojke govore da je već došlo do eks ponencijalnog rasta. Prošle nedelje u osam ujutru smo imali 11,2 odsto zaraženih, a danas 35 ili 36 odsto od testiranih, a u Beogadu čak preko 40 odsto - rekao je Vučić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA