≫ 

"Ne menja se kapiten koji vrhunski vodi tim" Vučević o izborima, previranjima u stranci i planovima za 2022.

Pretpostavljam da ćemo krajem januara imati Glavni odbor stranke i da ćemo tada zvanično izaći sa imenom kandidata. Što se mene tiče, ja nemam dilemu ko to treba da bude - izjavio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević

  • 18
Miloš Vučević Foto: Nikola Tomić

Pretpostavljam da ćemo krajem januara imati Glavni odbor stranke i da ćemo tada zvanično izaći sa imenom kandidata. Što se mene tiče, ja nemam dilemu ko to treba da bude.

Ovo je u intervjuu za Telegraf.rs poručio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je sa nama sumirao godinu koju smo ispratili i najavio planove za narednu.

  • Od ekonomije, preko infrastrukture do politike, kad pogledate godinu za nama, kako biste je ocenili?

- Bila je to teška godina u kojoj smo se prvenstveno borili za zdravlje i živote naših građana. Nije bilo ni malo lako raditi i praviti planove u jeku pandemije, i pored borbe za zdravlje boriti se za to da investicije ne stanu, da privreda ne stane, da nastavimo razvoj u svim segmentima života, i da građani to osete u svojim kućnim budžetima, da bolje žive. Ponosan sam na rezultate koje smo postigli.

  • Naredne godine nas očekuju izbori na svim nivoima. Ostajete li pri stavu da "Aleksandar Vučić ima moralnu dužnost da se kandiduje ispred SNS"? Mnogi su, pri njegovim izjavama da je vreme za neke nove ljude, pominjali Vas kao najbolje rešenje. Kakve su Vaše ambicije po tom pitanju?

- Predsednik Vučić ima moralnu obavezu i odgovornost da se kandiduje ponovo. Ne obavezu samo prema SNS, već prema svim građanima Srbije. Pretpostavljam da ćemo krajem januara imati Glavni odbor stranke i da ćemo tada zvanično izaći sa imenom kandidata. Što se mene tiče, ja nemam dilemu ko to treba da bude.

Aleksandar Vučić Foto: ATA Images

To je Aleksandar Vučić. On je zaslužan za istorijski napredak Srbije i nema boljeg kandidata ni SNS, a ni cela Srbija.

  • Mnogi funkcioneri su poručili da će slediti Vučića ako se povuče sa čela SNS, što je u više navrata i sam pominjao. Šta kažete na to?

- O tome će se razgovarati posle predsedničkih i parlamentarnih izbora na sledećoj skupšti stranke, ako do toga dođe. Uvažavam lični stav predsednika Vučića, ali ja se sa tim ne slažem jer smatram da se ne menja kapiten koji vrhunski vodi svoj tim.

  • Treba li SNS da "provetri" svoje redove pre predsedničkih i vanrednih parlamentarnih izbora na proleće 2022? Šta očekujete od tih izbora i očekujete li da opozicija napravi dogovor oko svog zajedničkog predsedničkog kandidata?

- Jesenas smo imali demokratske izbore za stranačke organe, uveli u njih neke nove ljude, novu energiju. Sada smo koncentrisani na pripremu kampanje koja predstoji i naravno da očekujemo pobedu.

Ne bavim se opozicijom, a i ne znam kako da ih podelim – na ovu tajkunsku oko Đilasa i na ostale? Ne zanimaju me njihovi unutrašnji problemi, niti kalkulacije. Koga god da “izbace” kao kandidata, mi imamo boljeg. Zapravo, mi imamo najboljeg.

  • Da prebacimo loptu na polje ekonomije. Dolazak velikih kompanija u Novi Sad napravio je pravi "bum". Da li ste zadovoljni dosadašnjim iskustvom sa njima i šta je to na šta ste najviše ponosni?

- Ponosan sam na svako otvoreno radno mesto, na to što smo grad izveli iz jedne spirale siromaštva i uveli ga na liste najbrže rastućih gradova u ovom delu Evrope, što je Novi Sad postao regionalni lider za it tehnologije i gejming industriju.

Aleksandar Vučić Continental Kontinental Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Ove godine očekujemo završetak izgradnje druge fabrike Kontinentala u Novom Sadu, koja će ujedno biti i najveći izvoznik i kompanija sa najvećim doprinosom BDP u Srbiji, i nove fabrike japanske korporacije Nidek, koja donosi revoluciju u oblasti autoindustrije.

  • Kada napravite paralelu između 2012. godine, kada ste preuzeli vlast, sa 2021. kakav je zaključak?

- Budžet Novog Sada za 2022. godinu je 113% veći nego za vreme demokrata, a raste i kreditni rejting grada. Od 2012. do danas u Novom Sadu imamo 29 investicija ukupne vrednosti oko 370 miliona evra i 11.500 novih radnih mesta. Prethodno, 40 godina ni jedana fabrika nije otvorena u Novom Sadu.

  • Kada je reč o strategiji održivog razvoja Grada Novog Sada, postoji li polje gde bi moglo nešto više da se uradi, nešto u čemu se prednjači?

- Fokusiramo se na dalji urbani razvoj grada sa posebnim akcentom na zaštitu životne sredine.

  • Sa Pokrajinskom vladom potpisali ste nedavno Sporazum o zajedničkom investiranju i realizaciji investicionih projekata. Kakvi su dalji planovi na ovom polju za narednu godinu?

- Ti projekti će trajno promeniti sliku Novog Sada. Jedan je izgradnja pešačko – biciklističkog mosta uz ulaganje u uređenje veze sa Petrovaradinskom tvrđavom.

Novi Sad, panorama grada, centar Novi Sad / Foto: Shutterstock

Drugi je ulaganje u dalji razvoj Almaškog kraja, najstarijeg dela grada sa bačke strane.

Grad i Pokrajina zajedno finansiraju te projekte.

  • Svakako najznačajniji događaj za Novi Sad, ali i celu Srbiju, jeste otvaranje Evropske prestonice kulture. Ostalo je manje od mesec dana, da li je sve spremno za preuzimanje ove laskave dužnosti? Šta očekuje Novosađane i goste grada?

- To je jedan od snova koji sam sanjao i dosanjao, i nešto što niko ne može da mi uzme. Za mog mandata mi smo dobili dve evropske titule: Omladinsku prestonicu Evrope i Evropsku prestonicu kulture. Na sam dan preuzimanja titule 13. januara očekujemo neviđeni spektakl. Naš slogan je „jedna Nova godina - dva dočeka“, pošto poštujemo naše specifičnosti i različitosti.

Novogodišnja dekoracija, Novi Sad Foto: Biljana Zujevic Ex Calasan

U toku 2022. godine, preko 4000 izvođača učestvovaće u programima: koncertima, tribinama, radionicama, predstavama, izložbama. Ovo nije samo gradski projekat, već nacionalni i evropski, i velika prilika za promociju i bolje pozicioniranje Novog Sada i Srbije.

  • Ne možemo da ne pomenemo velikog Đorđa Balaševića. Od njegove smrti više puta je pominjano da će se Novi Sad odužiti najvećem kantautoru, svom sugrađaninu, a pre nekoliko dana predstavljen je predlog za muzej. Šta je sledeći korak?

- Očekuju nas razgovori sa Pokrajinom i Univerzitetom, koji su vlasnici placa u Univerzitetskom parku, kako bi što pre rešili imovinsko – pravne odnose.

Koncert Đorđe Balašević Novi Sad maj 2012. Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Grad će finansirati ceo projekat i bićemo vlasnici tog muzeja, a upravljaćemo njime zajedno sa Fondacijom Balašević. Inače, postoji načelna spremnost da u projektu učestvuje i Vlada Srbije.

  • Društvo arhitekata Novog Sada ocenilo je da je neopravdano da se park posmatra kao slobodan prostor za ispunjavanje objekta. Gde će se na kraju muzej nalaziti?

- Tamo gde je i želja porodice, na mestu koje nosi mnogo simbolike kada je pitanju život i rad velikog umetnika - u Univerzitetskom parku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mira

    7. januar 2022 | 12:21

    Bravo za našeg predsednika,i našeg gradonačelnika!!!

  • Anastasija

    7. januar 2022 | 17:50

    Narod nece dati da bilo ko zameni Vucica!Covek koji je Srbiju podigao sa dna!Covek koji nas je u svakom smislu izdigao,ne ostavlja se tako lako.Narod samo u Vucica ima poverenja,jedan jedini-nezamenljivi!

  • Dušan

    7. januar 2022 | 21:14

    Vučić i treba da se opet kandiduje za predsednika jer je našu zemlju doveo do enormnih uspeha.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA