≫ 

Selaković sa srpskom zajednicom u Čikagu: "Veliki prostor za saradnju sa državom Ilionois"

Razgovaramo o tome šta mogu Ministarstvo i Uprava za dijsporu da učine da više približe Srbiju ljudima u dijaspori - poručio je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, koji je Badnje veče proveo sa sunarodnicima u manastiru Nova Gračanica kod Čikaga

  • 4
Nikola Selaković

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković kaže da privrednike iz Čikaga, sa kojima je razgovarao u tom gradu, najviše zanimaju dve stvari, rast domaće IT industrije i uspostavljanje direktne avio-linije Beograd - Čikago, koja bi doprinela razvoju poslovnih veza.

- Da računamo na cele SAD, sa više od 350 miliona stanovnika, to je za nas ogroman zalogaj, ali kada je u pitanju država Ilinois, sa 14 miliona ljudi, to je već subjekt sa kojim možemo da sarađujemo - rekao je Selaković.

Dodao je da je Ilinois savezna država SAD u kojoj su Srbi prepoznati kao dobri radnici, dobri privrednici, dobri ljudi i komšije.

Selaković je razgovarao sa oko 40 predstavnika različitih kompanija o mogućnostima za saradnju sa Srbijom.

- Ono što ih je interesovalo, iako znaju da je Srbija jedna od najbrže rastućih privreda u Evropi, da je stabilna ekonomija, jeste da li je moguće uspostaviti direktne avio linije između Čikaga i Beograda, jer bi to uticalo na unapređenje poslovnih veza - preneo je Selaković.

Takođe, naveo je da ih izuzetno interesuju koraci koji se preduzimaju na jačanju IT industrije.

- Razgovarao sam sa ljudima iz dijaspore kako mogu da se vrate, da započnu biznis u Srbiji, šta možemo da uradimo da im olakšamo pristup svemu što razvija investicije u Srbiji. I sutra ću razgovarati o tome šta mogu Ministarstvo i Uprava za dijsporu da učine da više približe Srbiju ljudima u dijaspori. Uveren sam da zajedničkim radom, naporima i posvećenošću možemo mnogo da učinimo - rekao je Selaković, koji je Badnje veče proveo sa sunarodnicima u manastiru Nova Gračanica kod Čikaga.

Video: Selaković: Srbija je majka svoj svojoj deci ma gde oni živeli

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • TomaM.

    7. januar 2022 | 18:15

    Odličan prijem naseg ministra inostranih poslova Selakovića u americi, posebno u Čikagu. U ovom gradu gde je najviše nasih sunarodnika,jedan od najuglednijih biznismena je Branko Tupanhac. Kao domaćin, on je uložio u Srbiju više miliona dolara, i dalje pomaže zdusno!? Posebno se angažuje da se nasi iz dijaspore vrate ognjištu svome i pomognu u svakom pogledu!?

  • Mile

    7. januar 2022 | 09:20

    Alo Djokovic ti u pritvoru na Božić!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA