Dačić u Parizu sa predsednikom franucskog Senata: U fokusu unapređenje bilateralnih odnosa dve zemlje

Ono što je zajednički zaključak jeste da probamo da uradimo sve što možemo na unapređenju naših bilateralnih odnosa, da parlamenti daju svoj doprinos i da probamo da imamo vise međusobnih poseta - rekao je Dačić posle sastanka sa Laršeom u zgradi gornjeg doma francuskog parlamenta

  • 1
Ivica Dačić, Narodna skupština Foto: Telegraf.rs

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas u Parizu sa predsednikom franucskog Senata Žerarom Laršeom o unapređenju bilateralnih odnosa dve zemlje i mogućnostima da se ti odnosi jačaju saradnjom na parlamentarnom nivou.

- Ono što je zajednički zaključak jeste da probamo da uradimo sve što možemo na unapređenju naših bilateralnih odnosa, da parlamenti daju svoj doprinos i da probamo da imamo vise međusobnih poseta - rekao je Dačić posle sastanka sa Laršeom u zgradi gornjeg doma francuskog parlamenta.

Dačić je dodao da je u tom kontekstu pozvao Laršea da u što skorije vreme poseti Srbiju.

- Naravno, bili bismo presrećni ukoliko bi se to desilo i pre izbora - rekao je Dačić.

Predsednik Narodne skupštine je za Tanjug rekao da još od 1985. godine nijedna delegacija francuskog parlamenta nije boravila u poseti Srbiji.

Dačić je izrazio veliko zadovoljstvo zbog nivoa bilateralnih odnosa Srbije i Francuske, praćenim, kako je istakao, dogovaranjem i poštovanjem između najviših zvaničnika dve zemlje, uključujući predsednike Emanuela Makrona i Aleksandra Vučića.

Dačić je podsetio da Francuska i Srbija imaju niz zajedničkih projekata, među kojima je pomenuo beogradski aerodrom i metro, naglasivši da je ekonomska saradnja dve zemlje veoma dobra i u uslovima pandemije.

- Milijardu i sto miliona evra je naša godišnja razmena i ona nije uopšte pala u uslovima pandemije. Veliki broj francuskih kompanija radi u Srbiji i bilo bi dobro da se taj trend nastavi - rekao je predsednik Narodne skupštine.

Dačić je podsetio da je Larše dugo na čelu Senata i da predstavlja veoma značajnu političku ličnost.

Larše je posle razgovora sa Dačićem izjavio da, pre svega, snagom odnosa i prijateljstva dve zemlje, treba osnažiti njihovu povazonost.

Neophodno je to učiniti, kako je istakao, na ekonomskom, političkom i strateškom nivou.

U prilog unapređenju bilateralnih odnosa ide i francusko predsedavanje EU, naveo je Larše.

On je rekao da je pozvao Dačića da pošalje delegaciju srpskih parlamentaraca na konferenciju o bezbednosti i odbrani u Evropi, kao i na konferenciju o evropskom ekonomskom suverenitetu, planiranu za mart, i u maju na konferenciju o migracijama i azilu.

Larše je istakao da je to još jedan način da se dodatno ojačaju odnosi Srbije I Francuske.

- Mi smo takođe dve zemlje koje će se, kako bih rekao, suočiti sa važnim demokratskim trenutcima - rekao je Larše.

U tom kontekstu je istakao da Srbiju u nedelju očekuje referendum o ustavnim promenama, značajan za, kako je rekao, prilagođavanje zajedničkim evropskim vrednostima.

- U aprilu predsednički izbori kod vas i predsednički izbori kod nas, to nije beznačajno. Ali u svim demokratijama potreban je kontinuitet u akcijama i prijateljstvo u odnosima - naglasio je predsednik Senata.

Larše je potvrdio da ga je Dačić pozvao da poseti Srbiju, naglasivši da će taj poziv rado prihvatiti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA