≫ 

Otvaraju se kontakt telefoni za informacije o upisima u izvodima iz Jedinstvenog biračkog spiska

Na dan održavanja referenduma, građani mogu dobiti informacije pozivom na brojeve 011/2641-497 i 011/2686-808

  • 0
Glasanje, izbori, glasačka kutija, glasački listić Foto ilustracija: Shutterstock

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave otvoriće kontakt telefone, preko kojih građani mogu dobiti informacije o upisima u izvodima iz Jedinstvenog biračkog spiska, povodom održavanja republičkog referenduma radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Republike Srbije.

Na dan održavanja referenduma, u nedelju, 16. januara 2022. godine, građani mogu dobiti informacije na brojeve telefona 011/2641-497 i 011/2686-808, u periodu od 7 do 20 časova.

Podsećamo, pravo na uvid u birački spisak ima svaki građanin u cilju provere ličnih podataka upisanih u birački spisak i to se može izvršiti neposredno u opštinskoj, odnosno gradskoj upravi u kojoj građanin ima prebivalište, odnosno boravište za interno raseljena lica, kao i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva upit.birackispisak.gov.rs

Ministarstvo podseća da je Jedinstveni birački spisak javna isprava u kojoj se vodi jedinstvena evidencija državljana Republike Srbije koji imaju biračko pravo.

Vodi se putem savremenih tehnologija, kao elektronska baza podataka i svakodnevno se ažurira po jedinstvenoj metodologiji, navodi Ministarstvo.

Jedinstveni birački spisak vodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, dok ažuriranje biračkog spiska za područje jedinice lokalne samouprave vrši opštinska, odnosno gradska uprava.

Ažuriranje dela biračkog spiska za područje jedinice lokalne samouprave od strane opštinske, odnosno gradske uprave obuhvata: upis, brisanje, izmene, dopune ili ispravke po službenoj dužnosti ili na zahtev građana, o čemu se donosi odgovarajuće rešenje.

Upis u birački spisak je uslov za ostvarivanje biračkog prava, a birač može biti samo jednom upisan u spisak.

U njega se upisuju punoletni i poslovno sposobni državljani Republike Srbije, odnosno lica koja imaju biračko pravo - prema mestu prebivališta, odnosno mestu boraviša za interno raseljena lica.

Video: Beograđani podeljeni oko referenduma

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA