≫ 

Petković: Koordinator RIK-a i trojica vozača oslobođeni, na putu ka Beogradu

Direktor Kancelarije za KIM je rekao da su oni sinoć privedeni, da su im oduzeti mobilni telefoni i da su odvedeni u kosovsku policiju u Lužanima

  • 0
Hapsenje, lisice Foto: Shutterstock

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je jutros da su koordinator RIK-a Marko Janković i trojica vozača, koji su prevozili referendumski materijal, a koji su sinoć privedeni na administrativnom prelazu Merdare, pušteni i da se vraćaju u Beograd.

Petković je za RTS rekao da su oni sinoć bili privedeni, da su im oduzeti mobilni telefoni i da su odvedeni u kosovsku policiju u Lužanima, 10-ak kilometara od Meradra ka Podujevu. Naveo je da je Beograd sinoć poslao oficira za vezu Dejana Pavićevića i da su oni oslobođeni.

Kosovska policija je zaplenilla oba kamiona sa referendumskim materijalom, što je suprotno svim sporazumima i dogovorima jer je reč o materijalu koji je najavljen i koji je stigao legalno na administrativnu liniju, gde je trebalo da ga sačeka OEBS i preuzme, kako bi ga danas distriburao, istakao je Petković.

Naveo je da se, umesto OEBS-a koji se nije ni pojavio, pojavilo 10 vozila kosovske policije.

Petković je rekao da je o tom slučaju obavestio izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i istakao da je reč o fragrantnom kršenju ljudskih prava i procedura, dok se, kako tvrdi, šef OEBS-a na KiM Majkl Davenport nije ni javio na telefon.

"Manifestacija sile Aljbina Kurtija"

Petković smatra da je reč o manifestaciji sile premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija pred današnju sednicu parlamenrta, na kojoj, prema njegovim rečima, treba da bude doneta deklaracija o zabrani sprovođenja refrenduma.

Naveo je da su se, od kada je premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, na KiM dogodila 133 međunacionalna incidenta.

Petković je rekao da je zaplenjeni refrendumski materijal još na administrativnom prelazu Merdare i da OEBS još može da ga distribuira, kao što su se, kako je naveo, obavezali dogovorom od 22. decembra. Petković je rekao da je važno je što se zemlje Kvinte oglasile i pozvale Kurtija da omogući održavanje referenduma, uprkos njegovim tvrdnjama da je to suprotno kosovskom ustavu.

Dodao je da je to poručio i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i da je američki državni sekretar Entoni Blinken poručio Kurtiju da vrati zamah dijalogu Beograda i Prištine i da ne preduzima jednostrane poteze.

- Zapad može da izvrši potreban pritisak, očekujemo od OEBS-a da podeli referendumski materijal, Srbima se krše osnovna ljudska prva i po Rezoluciji 1244 i po svim svetskim standardima - istakao je Petković.

Naveo je da je u jučerašnjem razgovoru predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba na KiM poručeno da je potrebno da obezbedimo mir i da prestanu napadi na Srbe.

- Srbi na KiM će poslušati Beograd i glasati za ustavne promene na referendumu - rekao je Petković.

Video: Na Merdaru uhapšen koordinator RiK Marko Janković: Lišen je slobode bez ikakvog pravnog osnova

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA