Oglasio se Brisel povodom zabrane referenduma na KiM: Može li EU da utiče na Prištinu da omogući glasnje?

Iako u okviru dijaloga Beogrda i Prištine nema sporazuma o organizovanju srpskih izbora na Kosovu, očekujemo da strane počnu pregovore o međusobno prihvatljivim modalitetima za glasanje Srba na Kosovu na budućim srpskim izborima. EU je spremna da im pomognemo u tim pregovorima - poručio je Stano

  • 7
Aleksandar Vučić i Ursula fon der Lajen Foto: Tanjug/Instagram/buducnostsrbijeav

Evropska unija (EU) žali zbog činjenice da Srbima sa KiM nije bilo omogućeno glasanje na jučeršnjem referednumu, i poziva obe strane da se dogovore o međusobno prihvatljivom rešenju koje bi omogućilo Srbima da na KiM glasaju na "budućim srpskim izborima", kaže portparol EU Peter Stano.

- Iako u okviru dijaloga Beogrda i Prištine nema sporazuma o organizovanju srpskih izbora na Kosovu, očekujemo da strane počnu pregovore o međusobno prihvatljivim modalitetima za glasanje Srba na Kosovu na budućim srpskim izborima. EU je spremna da im pomognemo u tim pregovorima - poručio je Stano.

Peter Stano je, odgovarajući na pitaje Tanjuga o mogućnostima EU da utiču na vlasti u Prištini da omoguće glasnje Srbima na teritoriji KiM, oceni da je stav EU bio jasan od početka, ali da je za sprovođnje te operacije bio neophodan pristanak obe strane i Beograda i Prištine.

Portaprol EU je na pitanje da li EU ima na raspolaganju druge instrumente sem verbalnih poziva Prištrini na saradnju, a koje kosovske vlasti zamemaruju, ocenio da EU ima uticaja i to kroz evroinetgracione procese.

- Na kraju, Kosovo je to koje želi da pristupi EU, a za to postoje jasni kriterijumi koji se odnose na vrednosti i standarede koje ako neko od partnera ne poštuje ne može ni da očekuje da napreduje na EU putu - kaže Stano.

Kada je reč o nastavku dijaloga Beograda i Prištrine, Stano naglašva da proceš nije u zastoju i da se angažman EU po tom pitanju odvija svakodnevno sa Srbijom, Kosovom, ali i sa SAD i drugim međunarodnim partnerima.

- Činjenica da nema dijaloga na visokom nivou nije dokaz da je dijalog stopiran, a posao odložen. Kada se stvore uslovi organizovaćgemo novi sastanak ili pregovarača ili premijera odnosno predsednika - kaže Stano.

U odgovoru Tanjugu on zaključuje da je napredak u dijalogu Beograda i Prištine kome posreduje EU neophodan što je pre moguće.

- To nije potrebno nama već je potrebno za dobrobit naroda na Kosovu i u Srbiji - zaključio je Stano.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    17. januar 2022 | 16:51

    BRISEL JE ODAN BORAC ZA VELIKU ALBANIJU I GAZE REZOLUCIJU 1244 SAVETA BEZBADNODNOSTI !!!

  • Sotoni

    17. januar 2022 | 17:48

    Siotari teroristi se setaju po srbiji kako god hocu a srbe matletiraju dan u dan. Ista mera za presevo pa ima opet da kukaju hjelp njato. Ne postoji vise nista dogovoreno pristina nije nista ispunila. Dosta je.

  • rks

    17. januar 2022 | 17:01

    beograd treba da reaguje, ako srpska manjina koji zive u republiku Kosovo ne moze glasati 3 aprila onda ni albanci koji zive u srbiju ne dozvoliti da glasaju za parlamentarne i lokalne izbore u republiku Kosovo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA