• 1

Albanski eksperti o dijalogu Beograda i Prištine: "Nema napretka dok traje izborni proces u Srbiji"

Pre izbora u Srbiji neće biti pomaka. Ovaj period treba više iskoristiti da kosovske institucije razgovaraju sa saveznicima u SAD i EU kako bi ih ubedili u novi pristup - smatra Demuš Saša, direktor Kosovskog instituta za evropske politike

  • 1
Beograd, Pristina, Srbija, Kosovo

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Dok se od prištinskih institucija traži da se aktivno angažuju po pitanju dijaloga Beograda i Prištine, prema pisanju Indeksonline, albanski eksperti za proces dijaloga smatraju da bi šestomesečni period u 2022. godini do okončanja izbora u Srbiji trebalo da posluži Vladi Aljbina Kurtija da ubedi SAD i Evropsku uniju u novi pristup i potrebu da se promeni tok dijaloga.

Direktor Kosovskog instituta za evropske politike (EPIK) Demuš Šaša kaže da pred aprilske izbore u Srbiji neće biti napretka u dijalogu Beograda i Prištine, ali da bi taj period trebalo iskoristiti za razgovore sa saveznicima.

- Pre izbora u Srbiji neće biti pomaka. Ovaj period treba više iskoristiti da kosovske institucije razgovaraju sa našim saveznicima u SAD i EU kako bi ih ubedili u ovaj novi pristup i novi duh na kome insistira nova vlada. Verujem da ovi meseci ne bi trebalo da budu izgubljeni. Do sada vidimo da postoji jaz između pristupa novih institucija na Kosovu i naših međunarodnih saveznika, jer oni insistiraju da se tok i dinamika dijaloga nastave kao i do sada - rekao je on.

Na osnovu dosadašnje prakse, Violeta Hadžoli iz Demokratskog instituta Kosova (KDI) kaže da je pesimistična po pitanju svakog mogućeg sastanka u narednim mesecima.

- Srbija će u aprilu proći kroz izborni proces i ne očekuje se neposredan razvoj dok se izborni proces ne završi. Međutim, u drugoj polovini godine od maja pa nadalje mogu da se očekuju novi razvoji i nova dinamika u procesu dijaloga Kosovo - Srbija. Videli smo da kada su izborni procesi na Kosovu i u Srbiji, dijalog se na neko vreme prekida. Posrednik daje vremena da se završi izborni proces, a zatim da se nastavi dijalog. To se tako radi da ta tema ne bi uticala na izborne rezultate, ili nema nikakvog uticaja na ove procese - rekla je Hadžoli.

Gazmir Raci, stručnjak za proces dijaloga, misli drugačije i smatra da bi pre izbora u Srbiji moglo da dođe do sastanka kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Parizu.

- Mislim da ćemo imati novi pristup, ali u ovom trenutku imamo zastoj u dijalogu, zbog suprotstavljenih stavova koje imamo između strana. Imamo i problem što je Srbija već ušla u izbornu fazu na svim nivoima i svaki eventualni sastanak biće problem. Iako se nedavno pričalo da će možda doći do sastanka u Parizu, to nije potvrđeno i očekujem da će se dijalog nastaviti i nakon aprila - navodi Raci.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima