Obeležena 80. godišnjica novosadske racije

Nadamo se da će uskoro o ovom zločinu nad nevinim stanovništom moći da uče đaci u školama i da će posle 80 godina od masakra nad golorukim narodom Bačke, puna istina biti dostupna svima - istakao je u saopštenju Patrijarh srpski Porfirije

  • 0

U znak sećanja na žrtve zloglasne akcije okupacionih snaga u Drugom svetskom ratu, nazvana "novosadska racija", predstavnici Grada Novog Sada, Vojske Republike Srbije, Jevrejske opštine Novi Sad, Matice romske, ambasada Mađarske, Izraela, SAD, Bugarske i Crne Gore, kao i potomaka žrtava položili su vence na spomenik „Porodica“ na Keju žrtva racije i spustili ih u Dunav.

Pomen u ime Jevrejske zajednice održao je vrhovni Rabin Srbije gospodin Isak Asiel, a pomen Srpske pravoslavne crkve služili su vikarni Episkop toplički g. Jerotej i vikarni Episkop mohački g. Damaskin. Tom prilikom pročitano je obraćanje Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija koji je zbog zdravstvenog stanja bio sprečen da prisustvuje pomenu.

- Mi pravoslavni Srbi nikada nećemo mađarski narod prepoznavati u licima zločinaca Janoša Tota, Geze Batorija, Đule Zomborija, Mikloša Nađa, Šandora Kepira, nego ga prepoznajemo i volimo kroz besmrtne likove junaka kao što su Pal Teleki, Endre Bajči Žilinski i svi oni koji su spasili živote suseda u Budisavi, Bačkom Gradištu i drugim mestima. Nadamo se da će uskoro o ovom zločinu nad nevinim stanovništom moći da uče đaci u školama i da će posle 80 godina od masakra nad golorukim narodom Bačke, puna istina biti dostupna svima. Negovanje kulture sećanja je naša obaveza i prema precima i prema budućim naraštajima – istakao je Patrijarh srpski Porfirije.

Prisutnima na obeležavanju 80. godišnjice Novosadske racije, u kojoj je u periodu od 4. do 29. januara 1942. godine u Novom Sadu i drugim mestima Vojvodine ubijeno i pod led Dunava bačeno nekoliko hiljada ljudi, obratio se i gradonačelnik Miloš Vučević.

Novosadska racija Miloš Vučević

Foto: Kabinet Gradonačelnika Novog Sada

- Novosadska racija nije samo tuga za nas Novosađane. Novosadska racija je opomena za celokupno čovečanstvo, da fašističko zlo više nigde i nikada ne sme da se ponovi. Spomenik „Porodica“, pored kojeg se i ovog januara u tišini klanjamo nevinim žrtvama, nije samo spomen na prošlost, već i opomena za budućnost, jer u tu budućnost možemo samo ako smo oslobođeni od mržnje i zla, od neljudskog, od svega što je pre 80 godina zatrlo na stotine porodica, a na stotine njih zauvek zavilo u crno. I zato vas, dragi prijatelji, na ovom mestu tuge i sećanja, molim za podršku. Mi iz Novog Sada pokrećemo inicijativu da zločin koji zovemo Novosadska racija kao lekcija uđe u udžbenike, da uđe u zvanični školski program, da generacije koje dolaze, ne samo naši Novosađani, imaju čisto sećanje, da uče da se takva zlodela nikada ne ponove, da nauče da brane pravo na život, pravo na izbor, pravo na različitosti. Mi u Novom Sadu, uz blagoslov vladike bačkog gospodina Irineja, pokrećemo i inicijativu za izgradnju memorijalnog centra posvećenog sećanju na Novosadsku raciju, da imamo mesto na kojem će biti sabrana sva svedočanstva, sve činjenice, sve uspomene. Mesto na kojem će se učiti istina o fašističkom zločinu nad Srbima, Jevrejima, Romima i negovati sećanje na sve nevine žrtve Novosadske racije - naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

U okviru programa na Keju žrtava racije, prigodne kompozicije izveli su Hor Jevrejske opštine „Hašira“, Hor Saborne crkve „Sveti Georgije“ i Crkveni hor pri Uspenskom hramu „Antifon“, a pomen je takođe održan kod spomen-ploče na Novosadskoj plaži ''Štrand''.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA