≫ 

Na ulasku u Veliku Hoču jutros je uočena zastava sa grbom i natpisom terorističke organizacije UČK

Građani su se posebno uznemirili zbog činjenice da je zastava okačena na ogradi ispod Crkve Svetog Jovana Krstitelja, na čijem se imanju nalazi spomenik ubijenim i kidnapovanim Srbima

  • 0
Zastava OVK, UČK, Velika Hoča Foto: Kancelarija za KiM

Meštane srpske enklave na ulasku u Veliku Hoču jutros je iznenadila i uznemirila zastava sa grbom i natpisom terorističke organizacije UČK, tzv. OVK

Građani su se posebno uznemirili zbog činjenice da je zastava okačena na ogradi ispod Crkve Svetog Jovana Krstitelja, na čijem se imanju nalazi spomenik ubijenim i kidnapovanim Srbima. Ovaj spomenik se i sam često nalazio na meti napada albanskih ekstremista.

- Nema sumnje da je po sredi otvorena pretnja Srbima koji su ovde ostali da žive i da je cilj da im se naruši mir i oni obeshrabre u svojoj odluci da ostanu i opstanu na svojim vekovnim ognjištima. Indikativno je to da ovakav incident dolazi u danu kada na Kosovo i Metohiju stižu visoki zvaničnici Evropske Unije i Sjedinjenih Američkih Država, što otvoreno govori u prilog tome da mnogim Albancima nije stalo ni do dogovora ni do zajedničkog života sa Srbima i jedino na čemu posvećeno rade albanski ekstremisti jeste ugrožavanje bezbednosti i zastrašivanje Srba sa ciljem njihovog proterivanja sa Kosova i Metohije - navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Svi međunarodni akteri koji deluju na prostoru Kosova i Metohije, kao i institucije u Prištini, piše, moraju učiniti sve da se vinovnici ovog dela, ali i svih drugih etnički motivisanih incidenata privedu pravdi.

- Zabrinjavajuće je da je najveći broj etnički motivisanih napada na Srbe na KiM ostao nerasvetljen, što albanskim ekstremistima daje vetar u leđa za nove bezumne napade. Svaki napad na Srbe, njihovu imovinu i pravoslavne verske objekte dodatno je podgrejan i inspirisan izjavama političara iz Prištine, koji gotovo svakodnevno od srpskog naroda prave legitimne mete i raspiruju versku i etničku netrpeljivost - ističe se u saopštenju.

Uz poziv srpskom narod u pokrajini da ostanu uzdržani i ne nasedaju na provokacije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju će i o ovom i svakom prethodnom incidentu i napadu izvestiti visoke zvaničnike EU i SAD, koji ove nedelje dolaze u Beograd i tražiti konkretan odgovor na pitanje kako će obezbediti mir i sigurnost na Kosovu i Metohiji.

Video: Gađali ga kamenjem i staklenim flašama uz povike UČK: Grupa Albanaca napala Srbina kod Gračanice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA