≫ 

Ministar spoljnih poslova Letonije: "Verujem da će Lajčak naći rešenje za Zajednicu srpskih opština i izbore"

Mislim da postoji jedno rešenje, verovatno nije najlakše ali može da da dugotrajne rezultate, do koga se može doći dijalogom i diplomatskim naporima, možda su potrebni dani i meseci da se dođe ne samo do dogovora već i njegove primene - rekao je Edgars Rinkevičs

  • 0
Ministar inostranih poslova Letonije, Edgars Rinkevics Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Ministar inostranih poslova Letonije Edgars Rinkevičs veruje da će specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak, nakon razgovora u Prištini i Beogradu približiti pozicije dve strane o otvorenim pitanjima, među kojima je i formiranje Zajednice srpskih opština.

Rinkevičs je u intervjuu za Tanjug tokom jučerašnje posete Beogradu izrazio očekivanje da će se pronaći i obostrano rešenje za održavanje izbora koje Srbija organizuje 3. aprila.

- Nadam da će se naći solucija prihvatljiva za obe strane kako bi se izbori na Kosovu održali kao i prethodni. Verujem da će Lajčak i EU naći rešenje - rekao je Rinkevičs i izrazio žaljenje što svi, kako kaže, nisu mogli da uceštvuju na referedumu održanom 16. januara.

Na pitanje kako vidi dalji tok dijaloga Beograda i Prištine i moguće rešenje kosovskog problema, kaže da veruje u rešenje koje možda nije najlakše ali koje može da bude dugotrajno.

- Mislim da postoji jedno rešenje, verovatno nije najlakše ali može da da dugotrajne rezultate, do koga se može doći dijalogom i diplomatskim naporima, možda su potrebni dani i meseci da se dođe ne samo do dogovora već i njegove primene - rekao je on.

Smatra da je mnogo vremena potrošeno na priču o briselskom dijalogu i naglasava da je važno da se relevantni dogovori primenjuju, da se kroz dijalog traga za rešenjima, ali, kako kaže, to u mnogome zavisi od dobre volje obe strane.

- Nemamo specijani recept, na vama je da rešite stvari - poručio je on .

Rinkevičs konstatuje i da u Srbiji predstoje izbori i da su svi svesni da je teško adresirati tako važne stvari poput pitanja od nacionalnog interesa u vreme izbora, ali je naveo je da je u razgovoru sa srpskim zvaničnicima video posvećenost vlade da radi snažno i nađe način da se napreduje u dijalogu.

Na pitanje da li je upoznat sa modelima ZSO koje će, kako se spekuliše Beogradu i Prištini, predložiti specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar i Miroslav Lajčak, s obzirom da se dobro poznaje sa Lajčakom i da je razgovarao sa njim i pred njegov put u Prištinu, Rinkevičs kaže da Lajčak trudi najbolje što može.

- Lajčak radi odličan posao, stiže u Beograd krajem nedelje i moći da odgovara na pitanja, ali ja ne mogu da budem slobodan da govorim više o našoj privatnoj konverzaciji -  rekao je ministar.

Dodaje da se nada da će nakon konsultacija sa obe strane, EU kao i Beograd i Priština moći da nađu primenjivo rešenje i naglašava da situacija nije laka, imajući u vidu da su neki zvaničnici veoma ispolitizovali stvari.

- Ali ovde u Beogradu sam video spremnost da se radi i na veoma teškim pitanjima. Kada sam sreo predstavnike Kosova, razgovarali smo o nekim otvorenim pitanjima, čuli smo i njihovu zabirnutost, ali ističem da očekujemo implementaciju sporazuma i da politička volja mora biti pokazana sa obe strane - kazao je ministar koji je u Beogradu poslednji put boravio 2015. godine.

Od tada su se, primećuje,Beograd i Srbija prilično razvili.

- Investicije stižu iz EU, iz različitih zemalja, sve to povećava prosperitet i Beograda i Srbije, kao i reforme u oblasti ekonomije, vladavine prava - kaže i naglašava da sve to vodi ka većoj podršci EU, te da Srbija postaje privlačnija zemlja za investitore iz različitih delova sveta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA