≫ 

Da li je moguće raspetljavanje kosovskog čvora u 2022. godini? Eksperti o dijalogu Beograda i Prištine

Razlog broj jedan je nedostatak poverenja na obe strane. Broj dva, uklanjanje dijaloga iz prioriteta prištinske vlade. Treće i možda najvažnije je nedostatak evropske perspektive

  • 3
Beograd, Pristina, Srbija, Kosovo Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Poznavaoci dijaloga u Briselu kažu da je, s obzirom na različite stavove dve strane, gotovo nemoguće postići konačan dogovor između Beograda i Prištine tokom 2022. godine, prenosi Ekonomija onlajn.

Ekspert iz Brisela Pjer Mirel, koji je bio deo tima za posredovanje EU u periodu od 2011. do 2013. godine da trenutna situacija prištinsku vladu stavlja pred dve mogućnosti.

- Moja prva primedba je da na većini sastanaka strane nisu bile pripremljene, posebno kosovski tim. Odete u Brisel, prihvatite nešto, što je u ovom slučaju osnivanje ZSO, pa kažete da to ne možemo da sprovedemo, jer nije ustavno. Ovo morate znati unapred. Međutim, šta sada treba da se uradi. Postoje dva rešenja. Ili promenite ustav ili ponovo pregovarajte o za obe strane prihvatljivom obliku Zajednice", rekao je Mirel za Glas Amerike.

Predstavnica Atlantskog saveta Maja Piščević kaže da je više razloga za spori razvoj dijaloga.

- Razlog broj jedan je nedostatak poverenja na obe strane. Broj dva, uklanjanje dijaloga iz prioriteta kosovske vlade. Treće i možda najvažnije je nedostatak evropske perspektive. Čujemo da svi govore da strake treba da govore za svoje dobro, a ne za tuđe. Ali, potrebno je doneti mnogo kompromisa i teških odluka. Konkretne koristi za ove zemlje pomogle bi njihovim liderima da pruže pravu podršku za teške odluke koje morate da donesete", rekla je Maja Piščević iz Atlantskog saveta.

Ekspert Američkog instituta za preduzetništvo Dalibor Rohač kaže da bi nedostatak američkog i evropskog angažmana, usled fokusa na krizu u Ukrajini, mogao da promeni tok razvoja događaja na Zapadnom Balkanu.

- Ako ostanete u sivoj zoni između zapada i revizionističkih autokratskih sila istoka, imaćete nestabilno okruženje u kome je veoma teško izgraditi liberalnu demokratiju, ekonomski razvoj i napredno društvo političkog pluralizma. Zapadni Balkan nije blizu izbijanja sukoba velike sile. Ali Srbija može da igra tu ulogu, remeteći politička dešavanja u zemljama u okruženju, kao što je to učinila Rusija u regionu -  kaže Rohač.

Video: Ima li dijalog Beograda i Prištine budućnost: Dačić o pregovorima i povlačenjima priznanja KiM

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • паун 54

    1. februar 2022 | 13:27

    ДА , МОГУЋЕ. АЛИ , ТЕК КАД СЕ АМЕРИ И ЕВРОПЉАНИ УДАЉЕ , И КАДА СЕ ДИРЕКТНО БЕОГРАД И ПРИШТИНА ДОГОВОРЕ САМОСТАЛНО , БРЕ . . . .

  • ANTE BAN

    1. februar 2022 | 20:43

    Nije moguće! To ostaje tzv.- "zamrznuti konflikt", ako se to više uopće može zvati konfliktom! Osobno mislim da- ne može.

  • Miki

    1. februar 2022 | 13:55

    Pa vec je rešen 1999 godine...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA