≫ 

Najmanje 15 lista u trci za mandate u parlamentu, dok se za predsednika Srbije takmiči oko deset kandidata

Što se tiče trke za predsednika, na startnu liniju će najverovatnije Aleksandar Vučić iz SNS, Zdravko Ponoš (blok oko SSP, Srđan Škoro - "Da se struka pita", Boško Obradović (Dveri), Milica Đurđević (Zavetnici), Miloš Jovanović (NADA), Vojislav Šešelj (SRS)... Još nekoliko lista se još nije izjasnilo o kandidatima

  • 0
Glasanje, glasačka kutija Foto: Shutterstock

Kako stvari stoje, na listiću za parlamentarne izbore naći će se najmanje 15 lista, dok će u trku za predsednika Srbiju ući oko deset kandidata, pišu Večernje Novosti.

Dve nedelje pre zvaničnog početka trke za glasove, partije pregovaraju ko će sa kim pred građane na izborima 3. aprila.  Zasada je sigurno da će u izbornu trku na parlamentarnom nivou SNS, SPS-JS, blok oko SSP Dragana Đilasa, "Dveri", NADA, SRS, SVM, Bošnjaci na dve liste, Albanci, Dosta je bilo, Zavetnici, zeleno leva koalicija "Moramo"... A, prema dosadašnjim iskustvima, liste uvek predaju i neki neočekivani takmaci.

Što se tiče trke za predsednika, na startnu liniju će najverovatnije Aleksandar Vučić iz SNS, Zdravko Ponoš (blok oko SSP, Srđan Škoro - "Da se struka pita", Boško Obradović (Dveri), Milica Đurđević (Zavetnici), Miloš Jovanović (NADA), Vojislav Šešelj (SRS)... Još nekoliko lista se još nije izjasnilo o kandidatima.

Prema rečima, izvršnog direktora CeSID-a Bojana Klačara očekuje se da odziv prebaci 50 odsto, dok, kako sada stvari stoje, četiri političke organizacije sigurno prelaze cenzus - SNS, SPS-JS, blok oko SSP i zeleno-leva koalicija.

Skupština Srbije raspravljaće u sredu o setu izbornih zakona u koji će biti uvrštene stavke dogovorene tokom međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima. Između ostalog, ukida se pravilo da se redosled kandidata na listi za predsednika određuje žrebom, uvodi se drugačija raspodela novca za kampanju, smanjuje broj potpisa za predaju manjinskih lista, moći će da glasaju i ljudi koji nemaju poslovnu sposobnost, osim u slučaju ukoliko je sud doneo odluku da ne smeju da koriste biračko pravo...

Video: Vučić: SNS i SPS za nastavak saradnje, na izbore odvojeno

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA