≫ 

Milivojević: Zajednička poseta Lajčaka i Eskobara donosi nove momente, izlazi se u susret Kurtiju

Ako Lajčak i Eskobar predlažu da se o ZSO ponovo razgovara, to je poruka za nas da EU nema ni moć ni snagu ni političku volju da odlučujuće utiče da tu svoju ugovorenu obavezu ispuni do kraja, da garantuje sporazum - ukazuje Bivši diplomata Zoran Milivojević

  • 3
CRNA GORA SITUACIJA MILIVOJEVIĆ ZORAN MILIVOJEVIĆ Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Bivši diplomata Zoran Milivojević kaže za RTS da u narednom periodu možemo očekivati pojačan pritisak na Srbiju kada je reč o pregovorima Beograda i Prištine. Zajednička poseta Gabrijela Eskobara i Miroslava Lajčaka Prištini navodi na zaključak da će biti novog formata za razgovor dve strane, ukazuje Milivojević.

Zoran Milivojević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da je pozicija Prištine isključiva i da se u takvim okolnostima teško može očekivati napredak u pregovorima Beograda i Prištine. Naglašava da je poštovanje Briselskog sporazuma i formiranje Zajednice srpskih opština uslov da se suštinski nastavi dijalog.

Ponuda takozvanog "belgijskog modela" uopšte nije tema razgovora, kaže Milivojević i objašnjava šta taj model uopšte znači.

- To je mala nemačka enklava na istoku Belgije, ima punu kulturnu automoniju, ali je to rešenje u okviru belgijske države, to je neprihvatljivo za Srbiju. To uopšte nije tema razgovora. Bilo šta izvan ZSO definisane sporazumom je neprihvatljivo - napominje bivši diplomata.

Podseća da je pozicija Amerike potpuno na liniji stava Aljbina Kurtija, ali da je potpuno razočaravajuća pozicija EU.

- Sama činjenica da se uopšte razmišlja o toj temi, da se o ZSO razgovara mimo onoga što je dogovoreno, dovodi u pitanje poziciju EU. EU je formalno-pravno obavezujući član sporazuma, a ne samo posmatrač. Ako predlažu da se o tome ponovo razgovara, to je poruka za nas da EU nema ni moć ni snagu ni političku volju da odlučujuće utiče da tu svoju obavezu ispuni do kraja, da garantuje sporazum, da odstupa od pozicije statusne neutralnosti, od osnova po kome je posrednik u pregovorima, da u EU postoji potpuno usaglašavanje sa američkim stavom i solidarisanje, što u narednom periodu dovodi u pitanje naš odnos prema svemu", ukazuje Milivojević.

Prema njegovim rečima, novi momenat je što prvi put nastupaju zajedno predstavnici Brisela i Vašingtona.

- Iako Lajčak kaže mi smo poserednici, oni su u Prištini delovali potpuno zajedno, to navodi na zaključak o novom formatu, Evropljani moraju da se izjasne o tome. Ono što smo videli u Prištini, u nastupu vidimo jedinstvo stava na relaciji Brisel–Vašington - napominje bivši diplomata.

"Prihvataju tvrde stavove Kurtija, pritisak na Srbiju"

Navodi da "nije u redu ni politički korektno" što se uopšte otvara tema ZSO.

- Ako tu temu tako otavaraju, znači da idu u susret Kurtijevim stavovima, a ne ponašaju se statusno neutralno, i to je za nas ozbiljna poruka. Ukoliko otvaraju temu ZSO, znači da prihvataju tvrde stavove Kuritja i da vrše pritisak na Srbiju  - napominje bivši diplomata.

Smatra da će, šta god da predlože predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, naići na odbijanje.

- Naš stav nema šanse da bude promenjen. ZSO je uslov ne samo za pregovore, nego se radi o statusu srpskog naroda, garancijama za opstanak, to je pretpostavka bilo kog razgovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine - ističe Milivojević.

Podseća da su međunarodni sporazumi, kakav je Briselski sporazum na koji je EU stavila potpis, stariji od bilo kog unutrašnjeg prava. Tako ustavni sud u Prištini nema nikakve nadležnosti o ZSO.

- Obaveza Prištine je da ispoštuje tačke od 1. do 15, nikakve odluke ustavnog suda ne mogu da dovedu u pitanje osnovanost Briselskog sporazuma i potrebu njegove pune realizacije. Sve drugo je politika, pritisak, nepoštovnje prava - ukazuje Milivojević.

U narednom periodu, kaže, može se očekivati pojačan pritisak na Srbiju.

- Ono što je za nas novina je na određeni način izlaženje u susret ekstremnim stavovima Prištine i Kurtija, ovo je pokušaj otvaranja pitanja suštine ZSO - navodi Milivojević.

Video: Vučić se sastao sa Lajčakom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    2. februar 2022 | 09:30

    ZAPAD JE ZA VELIKU ALBANIJU SRCEM I DUSOM !!! SRBIJA JE POD NATO OKUPACIJOM VEC 23 GODINE !!!

  • 🔴🔵⚪

    2. februar 2022 | 10:09

    Za nas je trenutno najbolje resenje neko dugorocno odrzavanje ovog kvo statusa, dok ne dodje do nekih novih geopolitickih polozaja u svetu. Kina i Rusija polako postaju vodeci faktor u svemu i to nam ide na ruku...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA