≫ 

Ahtisari na današnji dan pre 15 godina izneo plan za rešenje kosovskog problema

Pregovori uz posredovanje Ahtisarija, koji su počeli u julu 2006. u Beču, završeni su na istom mestu 10. marta poslednjim sastankom strana. Specijalni izaslanik za status Kosova i Metohije, Marti Ahtisari je 26. marta podneo generalnom sekretaru UN konačni izveštaj i preporuku da tzv. Kosovo dobije nadgledanu nezavisnost

  • 1
Marti Ahtisari Foto: Wikimedia/Johannes Jansson/norden.org

Specijalni izaslanik za status Kosova i Metohije, Marti Ahtisari, je na današnji dan pre 15 godina podneo Prištini i Beogradu svoj predlog za rešenje kosovskog problema, prenosi Ljajmi.

Taj dokument je 2. februara 2007. prvo predat Beogradu, a nekoliko sati kasnije Ahtisari je stigao u Prištinu.

Prema Ahtisariju i njegovom timu, cilj sveobuhvatnog predloga za sporazum o statusu tzv. Kosova bio je da se utvrde neophodni uslovi za budući status Kosova, rešenje koje je izvodljivo, održivo i stabilno.

Plan je uključivao detaljne mere za obezbeđivanje podsticanja i zaštite prava zajednica i njihovih pripadnika, efektivnu decentralizaciju vlasti, kao i očuvanje i zaštitu kulturnog i verskog nasleđa. Sporazumom su navedene ustavne, ekonomske i bezbednosne mere, koje zajedno imaju za cilj da doprinesu razvoju multietničkog, demokratskog i prosperitetnog Kosova.

Kako prenosi Ljajmi, važan element sporazuma bio je mandat dat međunarodnom civilnom i vojnom prisustvu na Kosovu da nadgleda sprovođenje sporazuma i da pomogne nadležnim kosovskim vlastima u obezbeđivanju mira i stabilnosti na celom Kosovu.

Ahtisarijev plan je tada uživao podršku kosovskih vlasti, dok mu se protivila Vlada Srbije.

Iako reč "nezavisnost" nije pomenuta u nacrtu dokumenta, kosovski lideri su izrazili uverenje da će se "međunarodni proces za rešavanje statusa Kosova koji vodi predsednik Ahtisari uskoro završiti nezavisnošću Kosova".

Pregovori uz posredovanje Ahtisarija, koji su počeli u julu 2006. u Beču, završeni su na istom mestu 10. marta poslednjim sastankom strana. Ahtisari je 26. marta podneo generalnom sekretaru UN konačni izveštaj i preporuku da Kosovo dobije nadgledanu nezavisnost.

Predsednik Fatmir Sejdiu i premijer Agim Čeku, koji su u to vreme vodili Kosovo, rekli su da je 26. mart istorijski dan za Kosovo.

- Nezavisnost Kosova, koja će u početku posle Ahtisarijevog plana imati međunarodni nadzor, biće u službi mira - rekao je Sejdiu.

Agim Čeku je tada naveo da "plan predlaže nezavisnost Kosova, nadgledanu u prvoj fazi koja je u skladu sa voljom naroda Kosova".

Delegacija je svoju posetu započela 27. aprila da bi završila svojim ocenama koje će biti podneta Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Ovaj mehanizam, uprkos insistiranju pristalica Ahtisarijevog plana, nije uspeo da postigne konsenzus o rešavanju statusa Kosova. Rusija je kasnije stavila veto na nacrt rezolucije članica Evropskog saveta, Nemačke i SAD, koja je trebalo da zameni Rezoluciju Saveta bezbednosti 1244, otvarajući put njenom stupanja na snagu.

Pregovori Prištine i Beograda vođeni do decembra 2007. godine uz posredovanje međunarodne "trojke" koju su činili Amerikanac Frank Vizner, Nemac Volfgang Išinger i Rus Aleksandar Bocan-Harčenko takođe su bili neuspešni. Kosovo je 17. februara 2008. jednostrano proglasilo nezavisnost.

Video: Vučić: Ukratko, od Srbije se očekuje da prizna nezavisnost Kosova

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA