≫ 

Nagađanja Prištine posle posete specijalnih izaslanika EU i SAD: "Priznanje Srbije platiće formiranjem ZSO?"

Albanci sa KiM su saglasni da stav američkog predstavnika Gabrijela Eskobara o tzv. Kosovu kao nezavisnoj državi ne predstavlja ništa novo, ali da su predstavnici EU do sada koristili neutralne termine kao što su "Beograd i Priština", a da sada izgovaraju "Kosovo i Srbija", što je, po njima, navodna poruka da govore o odnosima dve međusobno priznate države

  • 5
Trg statua bista spomenik Ibrahim Rugova, pristina, centar panorama gada, Priština / Foto: Shutterstock

Albanski političari i analitičari sa Kosova i Metohije uglavnom su saglasni da iznešeni stavovi američkog predstavnika Gabrijela Eskobara o tzv. Kosovu kao nezavisnoj državi ne predstavlja ništa novo, zbog čega su veću pažnju posvetili izjavama specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslava Lajčeka, ističući da su predstavnici EU do sada koristili neutralne termine kao što su "Beograd i Priština", a da je tokom posete Prištini korišćeni izrazi "Kosovo i Srbija". To je, prema mišljenju albanskih analitičara, navodna porouka da se otvoreno govori o odnosima dve međusobno priznate države.

Albanski politički analitičar Nedžmedin Spahiu smatra da je formiranje Zajednice srpskih opština cena koju će Kosovo platiti za priznanje Srbije, prenosi Kljan Kosova. On navodi da je za takve akcije potrebna hrabrost, a da je Kurti dokazao "ko se ne plaši".

- Mi plaćamo Zajednicom srpskih opština, nije lako dati veći uticaj Srbiji, ali ovo treba da bude akcija političkog lidera, ne treba se plašiti - naglasio je on.

Spahiu navodi da je Miroslav Lajčak dokazao evropsku podršku tzv. Kosovu, ali i da je veoma važno što nije koristio termine "Beograd i Priština" već je govorio o odnosima "Kosova i Srbije".

- Stav Gabrijela Eskobara o Kosovu kao nezavisnoj državi ne predstavlja ništa novo jer je to pozicija Amerike. Predstavnici Evropske unije do sada su koristili neutralne termine kao što su Beograd i Priština, a sada govore Kosovo i Srbija, znači govore o odnosima dve države. Dobra stvar je što tako govori diplomata koji dolazi iz zemlje koja nije priznala Kosovo  - rekao je Spahiu.

On dodaje da su izaslanici poručili “da nema diranja teritorije Kosova”, ali da li će to biti zaustavljeno, kako kaže, zavisi od pregovora koje će voditi Aljbin Kurti sa Aleksandrom Vučićem.

- To je pitanje koje ne treba olako shvatati, sada je pravi trenutak. Ne možemo očekivati bolja vremena za Kosovo, s obzirom na to da su SAD na međunarodnoj areni pretrpele gubitke u svim duelima koje su vodile sa Rusijom, u Iraku, Siriji, Avganistanu, Libanu, Kazahstanu...- podseća ovaj analitičar.

Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak Foto: Profimedia/STR/AFP, Tanjug/Dragan Kujundžić

Dodaje da je zbog situacije u Ukraijini Balkan ugrožen, pa je u interesu Evrope i Amerike da se ovo pitanje što pre reši.

Spahiu navodi da se nada da će konačan dogovor sa Srbijom biti postignut u toku ove godine, a ako se to ne desi, kako kaže, cena dobijanja priznanja Srbije u budućnosti će biti mnogo veća.

Isa Mustafa: Iz američke ambasade su mi poručili da je osnivanje ZSO "gotova stvar"

Bivši premijer Kosova Isa Mustafa kazao da je još bivša ambasadorka SAD na Kosovu Trejsi En Džejkobson poručila tadašnjim guvernerima da Zajednicu srpskih opština treba osnovati jer tako dogovoreno, navodeći da je to "gotova stvar", prenosi Gazeta Ekspres.

- Kada smo otvorili ovo pitanje sa ambasadorkom SAD na Kosovu, ona je rekla: 'Morate da obavite ovaj posao'. Rekao sam: 'Zašto treba da pravimo zajednicu sa izvršnim ovlašćenjima?'. Ona mi je rekla: 'Ovaj posao je dogovoren, postignut je sporazum, ratifikovan je i to treba da se uradi ' - rekao je Mustafa u emisiji Presing T7

Podsetio je i na to da ga je ambasadorka Džejkobson obavestila o stavu SAD u vezi sa ZSO.

- Ako idete u Brisel da razgovare o formiranju nevladine organizacije, znajte da u Briselu neće biti reči o tome. O nevladinim organizacijama se u Briselu ne pregovara. Ali ako vas zanima kakav je naš stav o Zajednici, onda kažem da mi Zajednicu ne vidimo kao treću silu i nećemo je podržavati kao treću silu. Morate pronaći načine da formirate ZSO bez uticaja na ustavni poredak -

Bisljimi: Moguć sastanak Vučića i Kurtija u martu

Potpredsednik vlade za evropske integracije i dijalog sa Srbijom Besnik Bisljimi izjavio je da naredni sastanak premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića može biti održan u martu, prenosi Reporteri.

Bisljimi je na KTV rekao da je neophodno da se što pre stvore uslovi da se Kurti i Vučić sastanu u Briselu.

- Moramo što pre da stvorimo uslove da se šefovi država sastanu u Briselu i razgovaraju o elementima koji treba da budu uključeni u opšti sporazum. Moj dogovor sa Lajčakom je da tokom februara imamo sastanak u Briselu ili negde drugde na nivou glavnih pregovarača da vidimo u kojoj meri možemo da obezbedimo takav sastanak tokom marta - rekao je Bisljimi.

Srpska lista, Eskobar, Lajčak Foto: Srpska lista

Ipak, s obzirom na izbore koji se u Srbiji održavaju u aprilu, Bisljimi je ocenio da nije velika verovatnoća da će uspeti organizacija sastanka na visokom nivou u martu.

Povodom pregovora oko registarskih tablica, on je rekao da ako se na kraju ispostavi da je Kosovo dobilo tablice "KS" da se zna gde treba tražiti odgovornost.

Seferi: Poseta Eskobara i Lajčaka u cilju uspostavljanje buduće agende, uključujući i ZSO

Novinar Idro Seferi kaže da su specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan i izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine na kraju posete Prištini poslali poruku da Zajednica srpskih opština ipak mora da se formira i navodi da narednih meseci treba očekivati da vidimo rezultate te posete.

- Sem toga, gledao bih celokupnu posetu Eskobara i Lajčaka u smislu uspostavljanja neke buduće agende o tome. Ne mislim da je ona vezana samo za ZSO. Ova poseta je neka provera na terenu jer je manje-više formalno dijalog prekinut - rekao je Seferi za Kosovo onlajn.

Naveo je da je poseta dvojice izaslanika u tom smislu pozitivna jer se odnosi na pokretanje nekih procesa.

- Rečeno je da moraju da se poštuju sporazumi i Vašingtonski sporazum i još jednom se ponavlja da sve što je potpisano mora da se ispoštuje jer su to međunarodni sporazumi. Ali ostaje na Kosovu kako će prevazići odluku Ustavnog suda o Zajednici srpskih opština i šta je ideja o ZSO. Kurti je osnivao svoju politiku protiv ZSO tako što je rekao da je to bosnizacija Kosova i da Kosovo neće biti funkcionalno ako ima Republiku Srpsku u sebi. Treba čekati i videti stav Beograda i šta Beograd ima da kaže i kakve ingerencije očekuje da ima ZSO - rekao je Seferi.

Smatra da treba da se postigne neki finalni sporazum nakon čega bi došlo do normalizacije odnosa, ali da bi, pre svega, taj sporazum trebalo da trajno reši problem i da dovede do pomirenja, a da ideja o pomirenju treba da bude cilj.

Naveo je da ne očekuje da se dijalog ubrza u narednim mesecima.

Zajednica srpskih opština logo Foto: Promo

- Može eventualno da dođe do nekog sastanka. Svi su svesni da je trenutak takav da su izbori u Srbiji i da Kurti ima problema na Kosovu. Međunarodna zajednica želi da vidi stabilnu vlast i na Kosovu i u Srbiji kako bi moglo da se potpiše nešto iza čega neko može da stoji, jer ništa ne znači da se potpiše, a da iza toga nema implementacije - kaže Seferi.

Murati: Redefinisanje granica jedino rešenje za probleme Kosova i Srbije

Lider Pokreta za jedinstvo Valjon Murati ističe da ne vidi drugo konačno rešenje između Beograda i Prištine, osim redefinisanja granica, prenosi Kljan Kosova. Murati je mišljenja da neće biti međusobnog priznanja između tzv. Kosova i Srbije, kao i da tokom dijaloga Priština treba da traži pun reciprocitet po svim pitanjima.

- Kosovo i naš premijer sa punim moralnim pravima treba da otvore različite predloge za Srbe na KiM, za Zajednicu ili za bilo koji model. Ali mora da insistira da isto važi i za Albance u Srbiji. Tražiti primenu reciprociteta u svim oblastima. Zašto bi Srbi na Kosovu imali samo pravo veta i ustavne privilegije? - kaže Murati.

Murati je u emsiji "Rubikon" rekao da tokom procesa dijaloga Vlada ne treba da bude defanzivna, ni agresivna u odbijanju, već proaktivna.

- Problemi koje su imali sa kosovskim političarima je to što mi jednostavno odbijamo, a nudimo vrlo malo. To je zato što su dijalog i rešenja postala deo izborne debate i ušli smo u začarani krug koji je učinio veoma problematičnim bilo kakvu narednu debatu o opcijama koje mogu biti na stolu ili koje mogu učiniti Kosovo funkcionalnim - dodaje on.

Lider Pokreta za jedinstvo kaže da Kosovo mora da se pridržava poruka koje daju SAD, jer se bez njih ništa ne može postići.

- Kosovo je u nezavidnoj poziciji, jer je Zajednica deo zakona Kosova, ali istovremeno nije bilo pokušaja da se to sprovede. Ovo se malo pominje. Još za vreme premijera Haradinaja postojala je komisija zadužena za izradu statuta ZSO. Srpska strana i srpski predstavnici bojkotovali su i odbili rad ove komisije. Dakle, težina pritiska pada na Kosovo za sprovođenje ZSO - zaključio je Murati.

Video: Vučić održao sastanke sa Lajčakom i Eskobarom, a potom su sva trojica zajedno razgovarali

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Siptari horde sa kavkaza

    3. februar 2022 | 10:25

    Necemu se vi prokleti arnauti ne nadaj te kako srbi kazu KOSMET JE SRBIJA tako ce I da bude.

  • Bole

    3. februar 2022 | 18:17

    Kosovo i Metohija je deo Srbije tu nema pregovaranja. Kazu da je nezavisno suvereno a pregovaraju sa Srbijom kako to.Aloooooo. Bice kako Srbija kaze jasnoooooo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA