Kako je protekao prvi dan posete specijalnih izaslanika EU i SAD za dijalog Beograda i Prištine?

Američki izaslanik Eskobar i specijalni predstavnik EU Lajčak naglasili su da podržavaju nastavak konstruktivnog dijaloga Beograda i Prištine, kao i integraciju Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, istakavši da je od ključnog značaja da obe strane ispune sve obaveze iz dijaloga

  • 1
Aleksandar Vučić, Gabrijel Eskobar, Miroslav Lajčak Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Srbija, kao ozbiljan i pouzdan partner u svim važećim i potpisanim sporazumima, postupa odgovorno i ispunjava svoje obaveze, dok istovremeno nailazi na kontinuirane pokušaje vlasti u Prištini da jednostranim provokacijama i nerealnim očekivanjima od posrednika u dijalogu, izbegnu ispunjavanje svojih obaveza, što umnogome ometa dalji tok razgovora, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom razgovora sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom i izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Za danas su zakazani satanci najvišeg državnog vrha sa predstavnicima EU i SAD. U 9 časova sa Lajčakom se sastaje predsedenik Narodne Skupštine Ivica Dačić, nakon čega u 10 sati obojicu izvestilaca prima premijerka Srbije Ana Brnabić, posle čega sledi njihov sastanak sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem zakazano za 11 časova. Pre zajedničke konferencije za novinare Miroslava Lajčaka i Gabriela Eskobara koja je zakazana za popodnevne časove, dvojica izvestilaca sataće se, u 12 sa šefom srpske diplomatije Nikolom Selakovićem.

Posle odvojenih razgovora sa Eskobarom i Lajčakom, Vučić je održao i zajednički sastanak sa obojicom izaslanika.

- Na trilateralnom sastanku smo razgovarali o ključnim temama značajnim za održivu budućnost i stabilnost regiona, kao i za napredak Srbije i Zapadnog Balkana - napisao je Vučić na instagram nalogu "buducnostsrbijeav".

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Vučić sa Eskobarom i Lajčakom: Provokacije Prištine ometaju dalji tok dijaloga

Vučić je zahvalio Eskobaru i Lajčaku na ličnom zalaganju za nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, saopšteno je iz kabineta predsednika. On je naglasio da Srbija poštuje njihove napore u cilju stabilizacije regiona, kao i da oba zvaničnika svojim pragmatičnim pristupom i posvećenošću daju veliki doprinos kako bi se obezbedila atmosfera neutralnosti u samom procesu dijaloga.

Predsednik je podvukao da Srbija, kao ozbiljan i pouzdan partner u svim važećim i potpisanim sporazumima, postupa odgovorno i ispunjava svoje obaveze, dok istovremeno nailazi na kontinuirane pokušaje vlasti u Prištini da jednostranim provokacijama i nerealnim očekivanjima od posrednika u dijalogu, izbegnu ispunjavanje svojih obaveza, što umnogome ometa dalji tok razgovora.

Američki izaslanik Eskobar i specijalni predstavnik EU Lajčak naglasili su da podržavaju nastavak konstruktivnog dijaloga Beograda i Prištine, kao i integraciju Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, istakavši da je od ključnog značaja da obe strane ispune sve obaveze iz dijaloga.

Lajčak je posebno naglasio da EU i SAD tesno sarađuju i dele istu viziju kada je u pitanju proces dijaloga, kao i budućnost celog regiona u Evropskoj uniji, dodavši da su njihovi napori usmereni na postizanje sveobuhvatnog sporazuma i implementaciju svih dosadašnjih potpisanih sporazuma.

Vučić je još jednom zahvalio dvojici zvaničnika na posvećenosti i izrazio uverenje da se tek uz odgovorno ulaganje dodatnih napora obe strane u dijalogu može doći do kompromisnog rešenja i zajedničkog jezika u interesu i Srba i Albanaca, ali i evropske budućnosti Srbije i celog regiona.

Eskobar i Lajčak stigli su danas u Beograd posle trodnevne posete Prištini, gde su razgovarali sa predstavnicima vlasti i opozicije, između ostalog i o perspektivi Briselskog dijaloga.

Konstruktivan sastanak Vučića i Lajčaka

Na zasebnom sastanku predsednika Srbije u vili Mir sa specijalnim predstavnikom EU.  Lajčak je saopštio sinoć da je razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o nastavku dijaloga bio konstruktivan.

Upravo sam završio konstruktivnu i sadržajnu diskusiju sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu o putu napred u dijalogu o normalizaciji odnosa koji vodi EU - napisao je Lajčak na Tviteru.

Lajčak je još iz Prištine poručio da potpisani sporazumi moraju da se sprovedu i da je se Priština ne plaši ZSO, jer "ZSO ne znači stvaranje druge Republike Srpske".

- Treba menjati narativ i ne govoriti šta ne želimo, već šta želimo od ovog procesa - rekao je Lajčak.

On je dodao da ako se želi da se prekine postojanje paralelnih struktura, da se uvedu transparentnost u cirkulaciji novca i vladavina prava na severu, sve to može da se uradi u ustavnom i pravnom sistemu Kosova.

- Moj savet je da se ne plašite nečega što ne postoji i niko vam to neće nametnuti. Dođite do stava o tome kako vidite ove funkcije. Ne treba da se plašite procesa koji vodite sa Srbijom. Svaka odluka koja bude doneta biće zasnovana na evropskim standardima i normama  - rekao je Lajčak na konferenciji za novinare u Prištini.

Vučić sa Eskobarom: Važni razgovori

Predsednik Srbije sastao se večeras najpre sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom u vili Mir, nakon čega je predsednik Vučić je na instagram nalogu "buducnostsrbijeav" napisao: "Važni razgovori sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom".

Na kraju posete Prištini, Eskobar je između ostalog poručio da SAD neće nametati stav o Zajednici srpskih opština, kao i da ne bi trebalo da postoji model za Zajednicu koji ugrožava suverenitet Kosova. On je rekao i da normalizaciju odnosa Kosova i Srbija treba prepustiti dijalogu i da nije namera SAD da „biraju bilo koji model sporazuma za obe zemlje“.

Eskobar je naveo i da SAD snažno podržavaju nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Kosova.

Dačić i Eskobar: Odnosi Srbije i SAD idu uzlaznom linijom

Sinoć je održan još jedan bilateralan sastanak na državnom nivou. Predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić sastao se sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, a sagovornici su se saglasili da se odnosi između SAD i Srbije razvijaju uzlaznom putanjom i da postoji obostrana spremnost za njihovo produbljivanje, prenosi Tanjug.

Dačić je za tv Tanjug izjavio da Kosovo nije bilo tema razgovora sa Eskobarom i da ne zna o čemu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao sa Eskobarom i Miroslavom Lajčakom ali da zna da se neće menjati pozicije Srbije, a one su da nikakvo direktno ili indirektno priznanje ne dolazi u obzir, a da se o ostalom može razgovarati.

- Ono na šta oni treba da imaju odgovor jesu izbori u aprilu i da li će Srbi moći na njima da glasaju - rekao je Dačić.

Eksobar je na sastanku sa Dačićem rekao da SAD snažno podržavaju proces evropskih integracija Srbije, kao i čitavog regiona i da u narednom periodu očekuju napredak.

Sagovornici su razgovarali i o predstojećim izborima u Srbiji, koji će biti održani 3. aprila. Dačić je rekao da Srbija aktivno radi na unapređenju svog izbornog procesa implementirajući dogovore postignute u međustranačkom dijalogu, a Eskobar je izrazio uverenje da će predstojeći izbori biti održani u fer i demokratskoj atmosferi i da će na njima učestvovati sve političke stranke.

Istakao je važnost uloge koju je Ivica Dačić imao u međustranačkom dijalogu.

Na interesovanje Eskobara, Dačić ga je informisao o reformama u oblasti pravosuđa za koje je bilo neophodno izvršiti promenu Ustava. Objasnio je da će odluka o promeni Ustava, koja je potvrđena na referendumu 16. januara 2022. sledeće nedelje biti potvrđena u Narodnoj skupštini.

Eskobar je čestitao na napretku ostvarenom u reformskim procesima u oblasti pravosuđa i uspešno realizovanom referendumu na kojem su potvrđene ustavne promene.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA