≫ 

Demokrate i Republikanci u Americi ujedinjeno poručili u Kongresu: Treba unaprediti odnose sa Srbijom

Naša zemlja nije posegla za konsultatskim agencijama, koje albanska strana koristi godinama

  • 6
Bela kuća srpska zastava Foto: Wikipedia/Public Domain

Američki kongresmeni, njih 16, objavilo je pismo podrške Srbiji u kojem se insistira na unapređenju odnosa SAD i naše zemlje. Među potpisnicima su članovi Spoljnopolitičkog, Obaveštajnog i Vojnog komiteta, kao i Srpskog kokusa, a što je još značajnije iz različitih stranaka - demokrata i republikanaca.

Ovaj dokument je rezultat rada naše diplomatije, saradnje i dobrih veza predsednika Aleksandra Vučića, ministra diplomatije Nikole Selakovića i ambasadora naše zemlje u SAD Marka Đurića koji je pojedinačno razgovarao sa svakim od potpisnika.

Naša zemlja nije posegla za konsultatskim agencijama, koje albanska strana koristi godinama. Ipak, i pored tog vida lobiranja, Priština se nedavno hvalila pismom podrše kongresmena, ali ga je potpisalo tek sedmoro. U njemu su pozvali predsednika Džoa Bajdena i državnog sekretara Entonija Blinkena da udvostruče usredsređenost SAD na rešavanje tenzija između Beograda i Prištine, a imajući u vidu neproporcionalnu jačinu oružanih snaga Srbije. Takođe, zatražili su od američke adminsitracije da Kosovo dobije pravičan tretman i priznanje kao nezavisna država, žaleći se da Beograd još nije priznao nezavisnost.

Vučić i Đurić su tada najavili da i Srbija ima snažniju podršku na Kapitol hilu, što se sada i vidi. Pismo podrške su potpisali Klaudija Tinej, Emanuel Klaver koji su koopresedavajuća Srpskim kokusom, Brajan Ficpatrik i Greb Stjub, Bred Šnajder - članovi Spoljnopolitičkog komiteta, Gas Bilirakis, Ted Liju, Dejvid MekKinli i Bil Džonson, Frenk Mirvan - članovi Srpskog kokusa, Erik Svoulvil i Bred Vinstrap iz Obaveštajnog komiteta, Dejvid Ciclin i Den Majzer iz Spoljnopolitičkog komiteta, Majk Tarner i Mark Visij - Vojni komitet.

Video: Vučić održao sastanke sa Lajčakom i Eskobarom, a potom su sva trojica zajedno razgovarali

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mladjo

    4. februar 2022 | 19:18

    Nasi saveznici iz oba rata.Na zalost komunisti se trudili i na kraju nas posvadjase sa njima.

  • DD

    4. februar 2022 | 18:57

    Pa bez Salakovica tu nista ne bi bilo On se covek ubi od posla

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA