≫ 

Vučić se susreo sa Sijem: "Iskreno prijateljstvo je osnova za jačanje ekonomske saradnje naše dve zemlje"

Ovo je sedmi susret Vučića i Sija, a predsednik Srbije je prvi zvaničnik koji se, posle Vladimira Putina, danas sastao sa kineskim predsednikom

  • 21
Aleksandar Vučić i Si Đinping Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas, u nastavku svoje posete Kini, sa kineskim predsednikom Si Ðinpingom.

- Iskreno prijateljstvo je osnova za jačanje ekonomske saradnje naše dve zemlje. Hvala na gostoprimstvu i srdačne čestitke na organizaciji veličanstvene ceremonije otvaranja Zimskih olimpijskih igara - napisao je Vučić na instagramu "Budućnostsrbije", uz video sa sastanka u Pekingu.

Ovo je sedmi susret Vučića i Sija, a predsednik Srbije je prvi zvaničnik koji se, posle Vladimira Putina, danas sastao sa kineskim predsednikom.

Sastanak je trebalo da traje 20 minuta, ali je produzen i trajao je pola sata.

Podsećamo da je predsednik Kine Si Ðinping naložio je svom Ministarstvu za trgovinu da sa našom vladom nastavi i brzo okonča razgovore o ugovoru o slobodnoj trgovini, preneo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon susreta sa kineskim predsednikom Si Ðinpingom, ukazujući da je to velika stvar za Srbiju.

Vučić je, nakon razgovora sa Sijem, novinarima kazao da je imao srdačan razgovor sa kineskim kolegom, koji je konstatovao da dve zemlje imaju zaista celično, veliko, iskreno prijateljstvo.

- Kada napravite ugovor o slobodnoj trgovini sa Kinom onda zaista za strane investitore i zapada postaje najunosnije da investiraju u Srbiju, jer će imati najšire tržište na svetu. To je velika stvar za našu Srbiju - kazao je on izrazivši uverenje da će ti pregovori moći da se završe još ove godine.

Naglasio je da je taj sporazum ogromna nada i za naše prerađivače, poljoprivredne proizvođače.

- Takođe smo govorili o uspostavljanju aviolinije Beograd-Peking, Beograd-Šangaj, o čemu je veoma pozitivno govorio Si. Verujem da ćemo u toku ove godine i to uspostaviti. Time bi uzeli još jedan avion A330, koji bi saobraćao dirketno između Kine i Beograda. Posle dve do tri godine uspostavili bi liniju koja bi donosila zaradu, ali i doprinosila razmeni poslovnih ljudi. To sve doprinosilo bi brzom razvoju Srbije - kazao je Vučić.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Ukazao je da je predsednik Si insistirao na podršci teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Takođe su, kaže, govorili i o svim infrastrukturnim projektima na kojima zajednički radimo, a država Kina finansira, kao što je Fruškogoriski koridor, u vezi kojeg je nedavno Eksim banka odobrila kredit, prenosi Tanjug.

- O svim našim međusobnim pitanjima smo razgovarali, a tako i o vojno tehničkoj saradnji. Si je rekao da želi ubrzanje saradnje. Rekao je da zbog kovid19 nije mogao da dođe u Sbriju, i da to jedini razlog, kao i da se raduje i nada skorijoj poseti Srbiji -. preneo je Vučić.

On je podsetio da sa Kinom otvaramo uskoro fabriku vakcina u Beogradu. Vučić je istakao da rezultati i trend rasta trgovinske razmene pokazuju da su Si i on bili u pravu kada su govorili o jačanju odnosa dve zemlje.

- Srećan sam načinom i tonom komunikacije. Si je bio veoma opušten, što za kineskog predsednika nije čest slučaj - zaključio je Vučić.

Nijedno otvoreno pitanje s Kinom

Srbija i Kina nemaju nijedno otvoreno pitanje, već sarađuju u brojnim oblastima, istakao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i najavio jednu kinesku investiciju koja će doći u Niš.

- Mi sa Kinom nemamo nijednu vrstu problema, nijedno nerešeno pitanje. Imamo veoma široko polje za nastavak izuzetne saradnje - rekao je Vučić novinarima u Kini.

Preneo je da je i novoj ambasadorki Srbije u toj zemlji rekao da njen zadatak mora da bude da se poveća trgovinska razmena sa Kinom, sa 5,3 na osam milijardi dolara, dodajući da ne bi isključio mogućnost da, ako se završi pandemija, a nastavi se rast razmene, ta cifra bude i do 10 milijardi, na nivou sa Nemačkom.

Vučić je rekao i da će uskoro jedna kineska fabrika biti otvorena u Nišu, uz jedno proširenje investicije u Kragujevcu.

- Ali, oni će dolaziti sve više, Kina raste neverovatnom brzinom. Verujem da će u politici "Pojas i put" koju Kina zagovara biti još investicija , pogotovo tamo gde su dobrodošli i gde nema političkih prepreka - rekao je Vučić.

Na pitanje da li se zadovoljan vraća u Beograd, Vučić je odgovorio da je i po načinu na koji se obraćao kineski predsednik, uvideo da je "urađen dobar posao".

- Nadam se da će se pandemija okončati pobedom čovečanstva, da možemo da radimo dalje, što je važno za dalji napredak. Gledaćemo sebe, negovati odnose sa prijateljima, i gledati da ih popravljamo sa onima sa kojima nismo imali najbolje odnose - rekao je Vučić.

Dodao je da je Srbija kandidat za međunarodnu izložbu Expo2027, te da je i to pomenuto na sastanku sa Sijem, kako bi nam Kina pružila podršku, navodeći da će Srbija ponuditi najbolje uslove, izgraditi nove sajamske prostorije i postarati se da to bude još jedan korak da dobijemo organizaciju te manifstacije.

Si Đinping će posetiti Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je sa Si Đipingom pokrenuo nove i obnovio ranije teme, te da će predsednik Si čim se obuzda virus posetiti Srbiju i da je naglasio da se raduje toj poseti.

- Čini mi se da je kineski predsednik bio spreman da sastanak traje još duže, ali razumem u kojoj je situaciji kada imate Zimske olimpijske igre i koliko gostiju je stiglo, a treba sa svima razgovarati. Kada pričate sa predstavnicima Kine, SAD, Ruske federacije, EU onda su to uvek veoma važni razgovori za malu zemlju kao što smo mi - objasnio je on.

Preneo je da je predsednik Si najavio nastavak podrške teritorijalnog integriteta Srbije.

- To se pre svega odnosi na Kosovo i Metohiju, koju Kina doživljava kao deo naše zemlje - naglasio je Vučić.

Na pitanje da li je predsednik Kine imao neke sugestije u razgovoru, Vučić je rekao da ih je imao više, te da je naglasio da se raduje poseti Srbiji.

- Nije mogao da dođe prošle godine samo zbog pandemije i čim se obuzda virus, možemo da očekujemo kineskog predsednika sa novim dobrim vestima, da ga prijateljski pozdravimo u Srbiji - rekao je Vučić.

On je preneo da je kineski predsednik govorio o tome kako će ta zemlja da se okreće "zelenoj agendi", a uz nastavak reindustrijalizacije zemlje.

- Oni imaju fantastične, ambiciozne ciljeve do 2035. i 2050. godine, jer su oni uvek strpljiviji od nas i postavljaju srednjoročne i dugoročne ciljeve. Oni će da nastave sa reindustrijalizacijom, ali će da sprovode i tzv. zelenu agendu, da bude što manja emisija ugljen-dioksida, a što vise zelene energije, bez ugrožavanja ekonomskih interesa - rekao je Vučić.

Dodao je da je Si na važan način uporedio svetske sile, u kojim stvarima i na koji način Kina uspeva da uradi stvari brže od ostalih.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Od ponedeljka sastanci za uvećanje robnih rezervi

Predsednik Aleksadndar Vučić najavio je da će, po povratku iz Kine, već u ponedeljak i utorak uslediti važni sastanci na kojima će tema biti uvećanja robnih i strateški rezervi Srbije.

Vučić je rekao za Tanjug posle sastanka sa predsednikom Kine Si Ðinpingom da je otkazao sve ostale susrete kako bi se nešto ranije vratio u zemlju, da ga čekaju važni poslovi i sastanci, među kojima i o uvećanju rezervi gde će biti razmotreno kako da se obezbedi novac za tu namenu, a da se ne uveća javni dug.

On je rekao da strateške rezerve imamo na više mesta odnosno u nadležnosti nekoliko ministarstava, ali da na primer MUP nema predviđene rezerve goriva već se oslanja na Robne rezerve.

Predsednik je dodao da sektor energetike ima svoje rezerve, ali da one nisu dovoljne.

- Takođe, vojska ima svoje ratne rezerve, ali moraćemo da ih uvećavamo - rekao je Vučić i istakao da se može desiti da u budućnosti ne bude u svetu dovoljno nafte i da zato moramo imati više benzina, dizela i mazuda, kao i pojedinih važnih namirnica i svega drugog.

Vučić je rekao da cene sirovina skaču svuda u svetu i da je, na primer, Rusiaj, zabranila izvoz određene supstance za veštačko đubrivo za poljoprivredu, kao i da Srbija po tom pitanju snašla uvozom iz Rusije i Irana i to po nižim cenama.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Vučić: Poruke Lajčaka i Eskobara očekivane

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je jutros da su poruke koje su u Beogradu poslali specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar bile očekivane.

- Nema tu velikih iznenađenja. Sve to što su rekli javno rekli su i meni. Za nas nijedan razgovor o pitanju KiM sa onima koji su priznali nezavisnost Kosova i to ističu nije lak", rekao je Vučić za Tanjug iz Pekinga na pitanje kako gleda na poruke koje su i Eskobar i Lajčak poslali tokom posete Beogradu, s obzirom da je otisao pre završetka njihove posete za Kinu.

Velike su to sile.Jasno je čemu teže, dodao je i Amerika i Evropa, ne tako otvoreno, jer ima pet zemalja koje nisu priznale Kosovo, ali je jasno čemu teži najveći deo zemalja Evropske unije, tako da ti razgovri nisu laki, ali dobro je kad su otvoreni i iskreni i kada možemo da iznosimo svoje stavove i poglede i misljenja.

- To je uvek korisno - napomenuo je Vučić.

Na pitanje da li se spominjao datum kada bi mogao da se nastavi dijalog u Briselu, Vučić je rekao da je video ono što je pominjao Bisljimi, kao i da bi Lajčak želeo rezultate, a da su energetika i nestale osobe nešto oko cega bi mogao da se posalje dobar signal.

- Mi smo uvek spremni za dijalog i da idemo u Brisel, a to da li jesu ili nisu izbori, nije važno. Drzava uvek mora da bude iznad partijskih interesa. Pitali su me da li imam kao agendu mitinge pred izbore. Ako ih bude, bude, ali mnogo je vaznije ono što uradite za svoju zemlju - poručio je Vučić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Micko

    5. februar 2022 | 08:41

    Drzava Hrvatska Sa postavljanjem likom Nikole Tesle na pedeset centi pokazuje koliko postuje Nikolu Teslu sto ga ne stave na 200 €

  • Milan Galic

    5. februar 2022 | 08:31

    A V bi trebao da postavi uslov za EU.A to da ustase nemaju pravo da postave na 50 centi lik N Tesle.Ako odbe onda treba i mi da odbimo EU.

  • Nikolas

    5. februar 2022 | 08:39

    AVIO LINIJE SA KINOM NAM MOGU DONETI SAMO BOLJE REZULTATE U TURIZMU I TRGOVINI !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA