Muzej žrtava genocida: Obustaviti plan zaštite kuće ratnog zločinca Džafera Ibrahima Deve

Posebno zabrinjava i uznemirava činjenica da se ovaj sramotan i anticivilizacijski postupak odvija pod okriljem (Programa UN za razvoj)UNDP, Evropske unije i tzv. Ministarstva kulture, omladine i sporta tzv. Kosova - navodi se u saopštenju Muzeja

  • 3
Izlozba, Secanja iz pepela Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Muzej žrtava genocida izrazio je danas oštru i odlučnu osudu i zabrinutost zbog početka procesa izvođenja mera zaštite na objektu kuće ratnog zločinca Džafera Ibrahima Deve u Kosovskoj Mitrovici, uputivši poziv "inspiratorima i realizatorima" tog projekta da odustanu od postupka.

- Posebno zabrinjava i uznemirava činjenica da se ovaj sramotan i anticivilizacijski postupak odvija pod okriljem (Programa UN za razvoj)UNDP, Evropske unije i tzv. Ministarstva kulture, omladine i sporta tzv. Kosova - navodi se u saopštenju Muzeja.

Muzej žrtava genocida očekuje da "inspiratori i realizatori ovog, u Evropi do sada nezabeleženog slučaja obnove objekta koji se vezuje za jednog ratnog zločinca, obustave planirane aktivnosti i odustanu od postupka koji sa pravom izaziva uznemirenje i zabrinutost javnosti".

- Ovo tim pre što se jednim takvim postupkom otvoreno glorifikuje jedan od osvedočenih ratnih zločinaca sa ovih prostora tokom trajanja Drugog svetskog rata - navodi Muzej žrtava genocida.

Muzej je ocenio da je prenamena kuće Deve u Kosovskoj Mitrovici, "u regionalni centar za kulturne aktivnosti Kosovske Mitrovice u okviru projekta "Kulturno nasleđe kao pokretačka sila dijaloga među zajednicama i društvene kohezije" u najmanju ruku izaziva podozrenje ne-albanskih zajednica Kosovske Mitrovice u iskrenost pomenutog projekta"

- U najgorem slučaju, čitav ovaj postupak predstavlja pokušaj zasnivanja procesa pomirenja među albanskom i drugim ne-albanskim zajednicama (u ovom slučaju, srpskom i jevrejskom) na činjenici da je za uzor skladnog, tolerantnog i mirnog međuetničkog života na Kosovu i Metohiji istaknuta osoba čija su dela tokom Drugog svetskog rata bila sve samo ne pokretačka sila dijaloga među zajednicama i njihove društvene kohezije - saopštio je muzej.

Zbog neposrednog učešća Džafera Ibrahima Deve u pripremanju i izvođenju zločina na Kosovu i Metohiji tokom 1944. godine nad srpskim i jevrejskim stanovništvom Muzej žrtava genocida smatra u najmanju ruku neprimerenim odluku UNDP-a da podrži osnivanje i smeštanje regionalnog centra za kulturu u kući pomenute osobe; posebno ako je donatorima - agenciji Ujedinjenih Nacija za razvoj i Evropskoj uniji - zaista stalo do, kako glasi naziv samog projekta, dijaloga među zajednicama Kosovske Mitrovice i njihove društvene kohezije.

Muzej žrtava genocida podseća na to da je Agencija Ujedinjenih nacija zadužena za razvoj država i teritorija 2. februara 2022. godine, preko svojih naloga na društvenim mrežama, objavila vest o početku restauracije nekadašnje kuće Džafera Deve.

Džafer Deva bio je kvislinški gradonačelnik Kosovske Mitrovice i ministar unutrašnjih poslova Albanije za vreme nemačke okupacije, preneo je Radio KiM.

Dodaje se da je u obelodanjenoj arhivi američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) navedeno da je Deva u Beogradu, u leto 1943. dobio instrukcije nemačke vrhovne komande za Balkan da oformi vladu koja će voditi računa da ciljevi Nemačke ne budu ometeni, a već oktobra iste godine postao je ministar unutrašnjih poslova u Tirani.

Isti izvori navode i da ga je Hitler odlikovao 1944. godine, ali ga i označavaju kao jednog od nalogodavaca ubistva više od 80 građana Tirane zbog sumnje da su antifašisti.

Deva je takođe poznat i po aktivnoj ulozi u regrutovanju boraca u ozloglašenu Š divizuju "Skenderbeg".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA