≫ 

Ambasadorka Francuske na KiM: Na Beogradu i Prištini je da se dogovore

Dijalog nema alternativu - to je pitanje bezbednosti i prosperiteta za Kosovo i Srbiju, za region i za Evropu u celini. Uverena sam da su sve strane toga potpuno svesne - rekla je Mari Kristin-Butel

  • 8
Ambasadorka Francuske na Kosovu Mari Kristin-Butel Foto: Facebook/Ambassade de France au Kosovo - French Embassy in Kosovo

Ambasadorka Francuske na Kosovu i Metohije Mari Kristin-Butel rekla je u intervjuu za Gazetu ekspres da formiranje Zajednice srpskih opština ne znači stvaranje druge Republike Srpske, da je na Beogradu i Prištini da se dogovore oko konačnog sporazuma, kao i da smatra da će se to dogoditi u periodu od 2022 do 2024. godine.

Kristin – Butel je rekla da Francuska nastavlja da bude posvećena pitanju dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU, kao i da je to pokazala organizovanjem dva samite 2019. i 2020. godine zajedno sa Nemačkom i istakl ada je ta zemlja uvek spremnaa da radi u tom pravcu, kada se Srbija i Kosovo obavežu na sprovođenje potpisanih sporazuma i pruže konkretne dokaze o svojoj volju da unaprede dijalog.

- Dijalog nema alternativu - to je pitanje bezbednosti i prosperiteta za Kosovo i Srbiju, za region i za Evropu u celini. Uverena sam da su sve strane toga potpuno svesne - rekla je ona.

Upitana da prokomentariše da li treba osnovati ZSO i da li postoji bojazan da ona postane Republika Srpska, Kristin – Butel kaže da je Priština preuzela obavezu da sprovodi postignute sporazume, kao i da dva potpisana sporazuma ostavljaju dosta prostora kosovskim vlastima da utvrde pravni okvir, status i način funkcionisanja ovog entiteta.

- Već od ovih vlasti i samo od njih se očekuju da daju predloge u vezi s tim. Ali, nikako se ne radi o narušavanju pravilnog funkcionisanja kosovskih institucija, niti o stvaranju nove Republike Srpske - rekla je ambasadorka.

Govoreći o tome kako bi konačni sporazum Beograda i Prištine trebalo da izgleda i da li on uključuje promenu granica Kristin – Butel kaže da bi taj sporazum trebalo da bude rezultat pregovora Beograda i Prištine i da je na stranama da odrede njegov sadržaj prema tačkama oko kojih mogu da se dogovore, a sve sa ciljem da bude sveobuhvatan i pravno obavezujući.

Na pitanje da li smatra da nedostatak roka za postizanje sporazuma dovodi do zastoja, ona kaže da će posle aprilskih izbora biti određen dvogodišnji period koji će Kosovo i Srbija morati da iskoriste da postignu dogovor pre evropskih izbora 2024. i izbora na KiM 2025.

- Nije potrebno postaviti rokove da shvatite da kada se ukaže takva prilika, treba da je iskoristite i učinite sve što možete da postignete rezultat - rekla je Kristin – Butel.

Kada se radi o viznoj liberalizaciji Kosova ona ističe da Francuska jeste jedna od zemalja koja ima rezervu prema tom procesu, pre svega zbog rizika, odnosno migracija do kojih bi moglo da dođe.

- Zbog toga je važno da Kosovo pokaže da su sprovedene konkretne mere da se ovi rizici stave pod kontrolu i da su postignuti opipljivi rezultati, kako u pogledu sprečavanja ilegalne migracije, tako i u borbi protiv korupcije i teškog kriminala - rekla je ona.

Video: Vučić: Mi smo trazili Beograd i Priština, a ne Srbija i Kosovo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zenit

    10. februar 2022 | 15:23

    Neko ko je ambasador na okupiranoj teritoriji Srbije, ne zaslužuje bilo kakav komentar.

  • Nema sta da se dogovara

    10. februar 2022 | 15:37

    KOSMET JE SRBIJA

  • Predrag Z.

    10. februar 2022 | 14:53

    Sa teroristima i njihovim simpatizerima nema nikakvog dogovora. To znamo svi iz prošlosti. Možemo da pregovaramo još 100 godina, od toga nema ništa. Šiptari samo hoće nezavisnost a mi im to nikad potpisati nećemo. I to treba jasno naglasiti. Čemu onda da se lažemo i gubimo vreme ? A ovi da se nisu mešali, teroriste bi eliminisali i danas bi na Kosovu i Metohiji bilo mirno kao u Čečeniji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA