• 14
 ≫ 

Hrvatska uputila Srbiji protestnu notu zbog arhivske građe: "Problem može zaustaviti put prema EU"

, Telegraf
 ≫ 

Hrvatska traži od Srbije da joj preda i građu sa diska koju je Srbija predala Izraelu i u kojoj je, prema saopštenju srpskog Ministarstva obrane, građa o stradanjima Jevreja u NDH

 • 14
Nebojša Stefanović, Jahel Vilan ambasador Izraela

Foto: Twitter/@NesaStefanovic

Hrvatska preti Srbiji da će zaustaviti njen put ka Evropskoj uniji, a kao razlog sada navodi problem arhivske građe koje Beograd navodno odbija da vrati Zagrebu.

Zagrebački "Večernji list" tvrdi da Beograd odbija da Zagrebu vrati arhivsku građu koja mu pripada iako je, kako kažu, Srbija potpisala sporazum o sukcesiji. "Večernji" piše da je tim povodom Hrvatska juče uputila protestnu notu Srbiji u kojoj, kako navodi, upozora da problem arhiva može zaustaviti put Srbije prema EU.

List dodaje da Hrvatska traži od Srbije da joj preda i građu sa diska koju je Srbija predala Izraelu i u kojoj je, prema saopštenju srpskog Ministarstva obrane, građa o stradanjima Jevreja u NDH.

Dodaju da je Hrvatska protestnu notu uputila Srbiji nakon što je na službenim stranicama srpskog Ministarstva odbrane objavljena informacija o sastanku potpredsednika srpske vlade i ministra obrane Nebojše Stefanovića sa ambasadorom Izraela u Beogradu Jahelom Vilanom, 7. februara.

Prema tom saopštenju, ambasadoru Izraela je uručen hard disk s preko 162.000 stranica digitalizovane arhivske građe koje je Vojni arhiv prikupio, a koja se odnosi na progon i stradanje Jevreja od NDH tokom Drugog svetskog rata.

"Večernji" tvrdi da je u konkretnom slučaju reč o arhivskoj građi premeštenoj s područja Hrvatske a koja je obuhvaćena zahtevom za povrat nastalo i koje je kao takvo obuhvaćeno zahtevom za povrat iz 2006., zajedno sa više od 700 fondova i zbirki iz pedesetak ustanova, pre svega Arhiva Jugoslavije, Saveznog sekretarijata za inostrane poslove, Vojnog arhiva i ustanova JNA, kao i Jugoslavenske kinoteke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Iznogud

  10. februar 2022 | 16:08

  Da sakrijete svoje zločine?

  34
  1

  Podelite komentar

 • Srbin

  10. februar 2022 | 16:10

  Naš put ka EU je odavno i bespovratno zaustavljen, tako da lagano..

  31
  1

  Podelite komentar

 • Nikad u zlocinacku tvorevina

  10. februar 2022 | 16:12

  sa vama od svih srba ste vi najgori

  19
  2

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok