≫ 

Đurić poručio iz Vašintona: Imam uveravanja iz SAD da će pomoći u vezi sa održavanjem izbora na KiM

Govoreći o mogućnosti da šatl diplomatija Miroslava Lajčaka i Gabrijela Eskobara odmrzne dijalog Beograda i Prištine, ambasador Srbije u SAD Marko Đurić iznosi lični stav da "od toga nema ništa u skorije vreme"

  • 8
Banja Luka Banjaluka, proslava Dana Republike Srpske, Marko Đurić Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je Srbija kredibilan i pouzdan partner Americi i da činjenica da je 16 članova Kongresa SAD, od kojih devet republikanaca i sedam demokrata, uputilo pismo podrške Srbiji puno govori o tome da odnos dve države postepeno dobija novi kvalitet, prenosi RTV.

- Srbija danas planski radi na izgradnji mreže pouzdanih prijatelja među akterima političkog života u SAD i ovom pismu prethodile su stotine radnih susreta, sastanaka s članovima Kongresa i njihovim osobljem - rekao je Đurić u intervjuu za današnju "Politiku".

- Ovo pismo je potvrda da snaži baza podrške za dobre odnose sa Srbijom i dobar odnos prema Srbiji u političkoj klasi Amerike - ocenio je Đurić navodeći da je pismo priznanje za rezultate Srbije prethodnih godina i za obostrani trud na unapređenju međusobnih odnosa.

On objašnjava da članovi Kongresa, osim što neposredno predstavljaju američki narod, imaju značajan uticaj na kreiranje političke klime, pa i same politike izvršne grane vlasti prema pojedinačnim državama.

- Zbog toga ovakvi dokumenti imaju značenje znatno dalekosežnije od simboličkog. Ovo jeste politička podrška napretku naše zemlje i vetar u leđa našim nastojanjima. Srbija jeste kredibilan i pouzdan partner (Americi)....Ima, kao što svi znamo, i tema o kojima nam se stavovi ili interesi sa SAD ne podudaraju, ali rekao bih da protokom vremena nalazimo način da sve više i izazove pretvaramo u šanse - rekao je ambasador.

Na pitanje da li očekuje da će Srbi glasati na aprilskim izborima na Kosovu, Đurić je odgovorio da ima uveravanja iz američke administracije da "postoji volja da se pomogne po ovoj stvari".

- To više nije ni političko već civilizacijsko pitanje...Aljbin Kurti zabranom glasanja uzgred udara i na jedan od temeljnih principa na kojima je sazdana Amerika - istakao je Đurić.

Govoreći o mogućnosti da šatl diplomatija Miroslava Lajčaka i Gabrijela Eskobara odmrzne dijalog Beograda i Prištine, Đurić je izneo, prema njegovim rečima, svoj lični stav da "od toga nema ništa u skorije vreme".

- Kurtijeva vlada suštinski, pa čak i javno, odbija da prizna i Briselski i Vašingtonski sporazum, crta imaginarne i nemoguće od realnosti razvedene crvene linije. Kurti priznaje samo sud svoje partije - istakao je ambasador Srbije u SAD.

Takođe je rekao da odlaganje formiranja Zajednice srpskih opština znači "odlagati izgradnju poverenja, šansu za trajnu stabilnost koja je neophodna da bi na KiM postojala bilo kakva budućnost".

- Priština odbijajući ZSO srlja u ponavljanje nekih od naših grešaka iz prošlosti...ZSO ostaje pružena ruka koju dugoročno svakako ne bi bilo mudro ostaviti da visi u vazduhu - dodao je Đurić.

Govoreći o saradnji s novim specijalnim američkim izaslanikom za zapadni Balkan, Đurić je mišljenja da je Gabrijel Eskobar "pristupačan i spreman da čuje argumente i različita mišljenja i veoma je posvećen svom poslu". Đurić je takođe odao posebno priznanje za unapređenje odnosa u prethodnom periodu dosadašnjem američkom ambasadoru u Beogradu Entoniju Godfriju čiji rad je, kako je rekao, ostavio dubok i pozitivan trag na naše odnose.

Govoreći o aprilskim izborima u Srbiji, on je ocenio da su izbori velika šansa da Srbija nastavi da se "ubrzano razvija i oporavlja od prethodne vladavine" onih koji bi 3. aprila posle decenijske pauze da se vrate na vlast.

- Trećeg aprila mora da pobedi vera u život i naš san o Srbiji budućnosti, moćnoj, uspravnoj, pravednoj, za koju se bori Aleksandar Vučić i naša Srpska napredna stranka - rekao je Đurić.

Video: Srbija svoje interese u Vašingtonu brani zalaganjem za otvaranje tržišta KiM za srpska preduzeća

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lol

    12. februar 2022 | 09:20

    Znam i ja da ce pomoci ali ne nama🤣

  • Ivan

    12. februar 2022 | 11:41

    Marko. Pa zar nisi pobedio sa 5:0 u Briselskom sporazumu a sad ocekujes da ti sponzor nezavisnog kosova pomogne da srbi glasaju na izborima.

  • Lami

    12. februar 2022 | 09:55

    Pa pomoći će kad radite za njih ubice srpskog naroda!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA