≫ 

Rakić osudio lomljenje stakala na crkvi kod Uroševca, Kancelarija za KiM: Sramna serija napada na objekte SPC

Rakić je poručio da je poštovanje prema veri, tradiciji, svetinjama jednog naroda, nešto što bi trebalo svi da imaju

  • 4

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da se na prostoru Kosova i Metohije, prethodnih dana, nastavila sramna serija napada na objekte Srpske pravoslavne crkve, dok je predsednik Srpske liste Goran Rakić osudio je lomljenje stakala na pravoslavnoj crkvi u selu Nekodim kod Uroševca, ističući da "ćemo se uveriti da nadležni štite svetinje kada takvi incidenti postanu prošlost".

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da se na prostoru Kosova i Metohije, prethodnih dana, nastavila sramna serija napada na objekte Srpske pravoslavne crkve.

- Juče ujutru i to na praznik Sveta tri Jerarha obijena je crkva Svetih Vrača u selu Drenovce, u Kosovskoj Kamenici i iz nje je odneta određena suma novca. Napad je izvršen pajserom, a polomljena vrata na hramu primetio je crkvenjak. Prethodno, polomljena su sva stakla na prozorima i ulaznim vratima crkve Svetog Ilije u selu Nekodim kod Uroševca - navodi se u saopštenju.

Ovo je šesti napad na hramove SPC na Kosovu i Metohiji od početka godine, a samo u toku januara svedočili smo seriji obijanja crkava u Zubinom Potoku.

Za vikend je zabeleženo i ispisivanje pogrdnih grafita na Osnovnoj školi "Braća Aksić" u Rabovac kod Lipljana, a slučaj je prijavljen policiji.

Alarmantan je podatak da je od početka godine zabeleženo tri puta više etnički motivisanih incidenata prema Srbima na KiM, u odnosu na isti period prošle godine, navodi se u saopštenju.

- Ovakvi anticivilizacijski činovi nedvosmisleno potvrđuju ugroženost srpske verske baštine na KiM i ukazuju da je talas verskog nasilja osokoljen antisrpskim izjavama političara iz Prištine, koji se čak javno hvale da neće sprovesti sudske odluke o povraćaju zemlje manastiru Viskoki Dečani. O odnosu Prištine prema građenju mirnog suživota i verske tolerancije i vrednostima za koje se zalažu najslikovitije govori primer da se njihovi lideri javno hvale obnovom kuće nacističkog kolaboracioniste Džafera Deve, ali da ni rečju nismo čuli osudu napada na hramove SPC - navodi se u saopštenju.

Napadi koji ugrožavaju mir srpskog naroda na Kosovu i Metohiji moraju se najstrože osuditi i od strane međunarodnih organizacija koje deluju na prostoru KiM, a počinioci ovakvog zlodela se moraju adekvatno sankcionisati, jer je to jedini način da se ekstremizmu stane na put, zaključuju iz Kancelarije za KiM.

Rakić: Uverićemo se u zaštitu svetinja kad incidenti budu prošlost

Rakić je na svom Fejsbuk profilu poručio da je poštovanje prema veri, tradiciji, svetinjama jednog naroda, nešto što bi trebalo svi da imaju.

Kako je naveo, ma ko da je polupao prozore na Crkvi Svetog Ilije u selu Nekodim kod Uroševca, mora da shvati da je to nepoštovanje srpskog naroda, koji živi na tim prostorima.

- Uz osudu moram da istaknem da ovo danas nije zaštita svetinja, da ih nadležni štite uverićemo se onog trenutka kada ovakvi incidenti postanu prošlost, a svi oni koji ih čine budu odmah pronađeni i adekvatno kažnjeni - napisao je Rakić.

Ranije danas je objavljeno da su u selu Nekodim kod Uroševca, na Kosovu i Metohiji, nepoznate osobe na pravoslavnoj crkvi Svetog Ilije razbile stakla na prozorima i ulaznim vratima.

Nepoznati počinioci nasilno su ušli u crkvu u Ranilugu i ukrali oko 700 dinara, saopštila je kosovska policija, a prenosi Indeks onlajn.

To je najnoviji slučaj pljačke srpskih verskih objekata na Kosovu i Metohiji, koji su često na meti napada.

Video: Patrijarh Porfirije: Crkva oseća obavezu da podrži one koji ne žale napora ni truda da steknu znanje

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Timocanin

    13. februar 2022 | 14:54

    I tako samo osudjujemo 20 godina vec ...da li doticni gospodin zna sta se radi ako se neko usudi da udari na hram bilo koje vere ? Tonemo iz dana u dan do nestanka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA