≫ 

Eparhija raško-prizrenska izrazila zabrinutost: Napadi posledica pojačane antisrpske retorike

U saopštenju objavljenom na sajtu Eparhije navodi se da se proteklog vikenda dogodio šesti napad na hramove SPC na KiM od početka godine uz podsećanje da je u toku januara zabeležena serija obijanja crkava u Zubinom Potoku

  • 4
Eparhija raško prizrenska, crkva Svetog Đorđa Foto: Shutterstock

Eparhija raško-prizrenska izrazila je zabrinutost zbog najnovojih napada na hramove Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji ističući da je od početka godine zabeleženo tri puta više etnički motivisanih incidenata prema Srbima na KiM u odnosu na isti period prošle godine.

U saopštenju objavljenom na sajtu Eparhije navodi se da se proteklog vikenda dogodio šesti napad na hramove SPC na KiM od početka godine uz podsecanje da je u toku januara zabeležena serija obijanja crkava u Zubinom Potoku.

Kako se navodi, u subotu, na praznik Sveta tri Jerarha, obijena je Crkva Svetih Vrača u selu Drenovce, u Kosovskoj Kamenici iz koje je odneta određena suma novca. Napad je izvršen pajserom, a polomljena vrata na hramu primetio je crkvenjak.

Pre toga, polomljena su sva stakla na prozorima i ulaznim vratima Crkve Svetog Ilije u selu Nekodim kod Uroševca.

Eparhija podseća da je za vikend zabeleženo i ispisivanje provokativnih grafita na Osnovnoj školi “Braća Aksić” u selu Rabovac kod Lipljana i da je slučaj prijavljen policiji.

- Duboko zaprepašćuje da je od početka godine zabeleženo tri puta više etnički motivisanih incidenata prema Srbima na KiM, u odnosu na isti period prošle godine - navodi se u saopštenju.

Eparhija raško-prizrenska pozvala je nadležne policijske organe da istraženajnovije slučajeve napada i počinioce privedu pravdi.

Takođe, Eparhija je uputila apel međunarodnim predstavnicima da utiče na kosovske institucije uz ocenu da su mnogi od napada rezultat pojačane anti-srpske retorike u političkim krugovima koji, kako se navodi, podstiču na nasilje i etničku netrpeljivost.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zlatokosa

    14. februar 2022 | 10:44

    Međunarodni zajednica hitno da reaguje na etnički motivisane napade protiv Srba i imovine SPC na Kosovu I Metohiji. Kao i na džihadističke pokliče tzv veterana na teritoriji Federacije BiH u proteklom periodu. Inače ću okrenuti glavu na potencijalni svetski sukob zbog Ukrajine. Do sada sam iz senke podržala i dala predloge rešenja, kako bi se izbegla ljudska patnja, milioni raseljenih. Postavila pitanje šta je to loše u predlogu francuske diplomstije o Finskom modelu vojne neutralnosti. Pandemija i energetska kriza, kao i porast inflacije nisu jedini jahači Apokalipse. Klimatske katastrofe su hitne za rešavanje. Ja jesam žena, ali zaista ne marim za dokazivanje muškosti preko globalnih tenzija. Ne impresionira me to i biću brskrupulozna prema onima koji narušavaju ravnotežu snaga bezobrazno odbijajući diplomatska rešenja za mir. Narodima je potreban prosperitet nakon toliko globalnih katastrofa. Mladima smo dužni da obezbedimo nadu i budućnost. Obrazovanje, zaposlenje, stvaralački a ne poligon destrukcije .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA