Muzej žrtava genocida u Beogradu: Zabrinjava podrška EU i UN glorifikaciji ratnih zločina na KiM

Muzej ističe da saradnja predstavništva UNDP, EU i privremenih vlasti u Prištini na pokušajima obnove kuće Džafera Ibrahima Deve nije izolovan slučaj i podseća da je sredstvima EU ranije obnovljeno zdanje Kulturnog centra u Kosovskoj Mitrovici koji nosi ime ratnog zločinca Redžepa Mitrovice

  • 0
Zgrada Ministarstvo kulture

Istorijski muzej Srbije / Printskrin: Google Street View

Muzej žrtava genocida pozdravio je odluku o obustavljanju procesa izvođenja mera zaštite na objektu kuće ratnog zločinca Džafera Ibrahima Deve u Kosovskoj Mitrovici i istovremeno izrazio zabrinutost što se, kako se navodi, taj postupak odvijao pod okriljem UNDP, Evropske unije i Ministarstva kulture, omladine i sporta tzv. Kosova.

Muzej ukazuje na "zabrinjavajući trend" saradnje predstavništava pojedinih međunarodnih i međudržavnih organizacija sa tzv. privremenim vlastima u Prištini na glorifikaciji ratnih zločinaca iz razdoblja Drugog svetskog rata na području KiM.

U saopštenju te institucije navodi se da saradnja predstavništva UNDP, EU i privremenih vlasti u Prištini na pokušajima obnove kuće Džafera Ibrahima Deve nije izolovan slučaj i podseća da je sredstvima EU ranije obnovljeno zdanje Kulturnog centra u Kosovskoj Mitrovici koji nosi ime ratnog zločinca Redžepa Mitrovice.

Dodaje se da je za tu svrhu EU izdvojila je 115.784,60 evra, dok je projekat realizovao UNDP.

Ističe se da podrška predstavnika EU i UNDP Prištini u cilju glorifikacije najozloglašenijih ratnih zločinaca koji su svoja zlodela vršili nad pripadnicima srpskog, jevrejskog, romskog naroda, kao i nad drugima koji nisu Albanci na području KiM tokom Drugog svetskog rata predstavlja nedopustiv proces koji iziskuje javnu osudu relevantne domaće i međunarodne javnosti, institucija i organizacija.

Muzej žrtava genocida očekuje da predstavništva UNDP i EU na KiM odgovore zbog čega podržavaju "revizionističke i anticivilizacijske, nedemokratske i sramotne postupke tzv. privremenih vlasti u Prištini", kao i da li su bili upoznati da su podržali obnovu ustanove kulture koja nosi ime ratnog zločinca Redžepa Mitrovice.

- Da li svojom upornom podrškom glorifikaciji ratnih zločinaca, možda, žele da saopšte kako ratni zločini počinjeni nad Srbima, Jevrejima, Romima i drugim ne-Albancima na području AP Kosovo i Metohija tokom trajanja Drugog svetskog rata nisu zločini, već poželjan oblik ponašanja u odnosu na pripadnike naroda i društvenih grupa koji očito nisu poželjni na tom području - pitanje je Muzeja žrtava genocida.

Ističe se da takvi postupci izazivaju sve veću zabrinutost u našoj zemlji i najavljuje će Muzej inicirati sastanke sa predstavnicima EU i UNDP kako bi se u neposrednoj komunikaciji razmotrili ti postupci.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA