≫ 

Makron čestitao Dan državnosti: "Pridruživanje EU prioritet za Srbiju"

Francuski predsednik Emanuel Makron je, povodom Dana državnosti Srbije, u čestitki Aleksandru Vučiću, poručio da se raduje što se odnosi između dveju zemalja, ukorenjeni u istoriji i negovani obostranim prijateljstvom, nastavljaju da razvijaju sa uspehom

  • 2
Aleksandar Vučić, Emanuel Makron Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Francuski predsednik Emanuel Makron čestitao je Dan državnosti Srbije. Makron je poručio da će Francuska nastaviti da podržava dijalog sa Prištinom uz pomoć evropskog posredovanja. Istakao je i da je pridruživanje Evropskoj uniji prioritet Srbije.

Emanuel Makron je povodom Dana državnosti Srbije, u čestitki Aleksandru Vučiću poručio da se raduje što se odnosi između dveju zemalja, ukorenjeni u istoriji i negovani obostranim prijateljstvom, nastavljaju da razvijaju sa uspehom, saopštila je služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

- U duhu Strategije za Zapadni Balkan, koju je Francuska usvojila u aprilu 2019. godine, nastavili smo naše redovne političke razmene i želim da ih održimo i u budućnosti - istakao je Makron.

Naglasio je da se dinamičnost i atraktivnost ekonomskog partnerstva sa Srbijom nisu zaustavile uprkos krizi izazvanoj pandemijom.

- Naša preduzeća, koja su angažovana na ambicioznim projektima, pomažu Vašoj zemlji u njenoj modernizaciji. Mislim, pre svega, na amblematski projekat izgradnje beogradskog metroa - naveo je francuski predsednik.

Ukazao je da pridruživanje Evropskoj uniji predstavlja za Srbiju prioritet i da se, kako je naveo, raduje tome.

- Francuska je uz vas, kako bi vas podržala u procesu reformi preko ciljane tehničke pomoći. Otvaranje klastera Zelena agenda i održiva povezanost, 14. decembra prošle godine, kao i uspeh referenduma o ustavnim promenama u pravosuđu pokazuju da su konkretni pomaci u reformama praćeni napretkom u pristupnim pregovorima, shodno duhu obnovljene pristupne procedure. Ohrabrujem Vas da nastavite tim putem i da nastavite da stavljate akcenat na pravnu državu i dobro upravljanje - poručio je Makron.

Takođe, francuski predsednik je obećao da će nastaviti da podržava dijalog sa Prištinom uz pomoć evropskog posredovanja, sa ciljem da se zaključi sveobuhvatan i konačan sporazum o normalizaciji odnosa.

Izrazio je želju da se uspesi, u tom smislu, dogode u narednim mesecima.

- Francuska želi da stavi evropsku perspektivu Zapadnog Balkana u središte svog predsedavanja Savetu Evropske unije, kako bi ovaj region načinila zonom mira i prosperiteta. Još jednom Vam upućujem srdačne čestitke i molim Vas, gospodine predsedniče, da primite izraze mog dubokog poštovanja - kaže se u čestitki predsednika Makrona.

Video: Aleksandar Vučić sastao se u Glazgovu sa Edijem Ramom i Emanuelom Makronom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA