≫ 

Čestitke državnih zvaničnika građanima Srbije povodom Dana državnosti

Povodom obeležavanja Sretenja - Dana državnosti, ministri i drugi državni zvaničnici čestitaju građanima Srbije praznik, simbol početka borbe za slobodu i godišnjicu proglašenja Sretenjskog ustava, kojim je Srbija postala moderna i demokratska država

  • 4
Orašac planina, 365 dana kroz Srbiju Foto: Ivan Strahinić

Srbija danas obeležava Sretenje - Dan državnosti, u znak sećanja na 15. februar 1804. kada je podignut Prvi srpski ustanak pod vođstvom vožda Karađorđa i kada je 1835. godine donet Sretenjski ustav, prvi moderni Ustav Srbije, a tim povodom  državni zvaničnici čestitali su građanima ovaj praznik.

Selaković: Sve što imamo,ne bi postojalo bez Sretenja 1804

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković naveo je, u čestitki građanima i građankama Srbije povodom obeležavanja Dana državnosti Srbije, da "sve što imamo danas ne bi postojalo bez Sretenja 1804. godine, kada je srpska država postala moguća zahvaljujući herojstvu naših predaka". Ministar je naglasio i da našim precima, ali pre svega potomcima, dugujemo da budemo ujedinjeni u borbi za Srbiju budućnosti.

- Srbija je danas među najbrže rastućim ekonomijama Evrope. Učinili smo je zemljom brzih saobraćajnica, snažne privrede, savremenih tehnologija. Nakon godina stagniranja i zaostajanja uhvatili smo korak sa svetom i postali motor razvoja čitavog regiona - rekao je Selaković.

U svom obraćanju u video spotu Ministarstva spoljnih poslova, šef srpske diplomatije naglasio je da Srbija i srpski narod i danas jednako vole slobodu i imaju istu želju da svoje društvo urede na najnaprednijim civilizacijskim tekovinama, na šta nas obavezuju i nebrojene žrtve naših sunarodnika koji su svoje živote ugradili u temelje Srbije.

Nikola Selakovic, Edgar Rinkevics Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Na ovaj veliki dan setimo se slavnih predaka, svih onih koji su položili život da bi Srbija postojala, i zavetujmo se da živimo za to da ona svakoga dana bude bolja i uspešnija - kazao je Selaković i zaključio da "danas naša borba mora biti demokratska i da će se ostvariti uz pomoć znanja, vrednoće, strpljenja i sloge, a da su stabilnost i mir uslov našeg uspeha.

Petković: Veza Sretenja sa istorijom srpske države najjača na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je u ime Kancelarije za KiM i svoje ime, svim građanima Srbije, posebno srpskom narodu na Kosovu, Dan državnosti i veliki pravoslavni praznik Sretenje Gospodnje. On je čestitki naveo da su se u Sretenju srele dve Srbije, ona stara, koja je težila da se oslobodi turskog jarma i ona druga, savremena, građanska, koja se trudila da se približi uređenim evropskim zemljama.

- To je jedan od najsvetijih dana u našoj istoriji, dan kada je Prvim srpskim ustankom 1804. godine započela borba za nacionalno oslobođenje od Turaka, a 1835. donet Ustav Knjaževstva Srbije, kojim su postavljeni temelji moderne srpske države. Ti događaji prevazišli su nacionalne okvire i dobili su svoje epsko obličje. Zato je veza Sretenja sa istorijom naše države izuzetno jaka, a sasvim sigurno, najjača je na Kosovu i Metohiji, gde smo definisani kao državotvorni i politički narod - istakao je Petković.

Prema njegovim rečima, Karađorđeva ustanička Srbija mogla je nastati zahvaljujući upravo toj i takvoj, vekovima čuvanoj državotvornoj svesti i snažnim temeljima nekada moćne države, koje su postavili vladari iz loze Nemanjića i na koje je nadzidana nova državna građevina, čiji su temelji bili, a i danas su na Kosovu.

dr Petar Petković Foto: Marko Jovanović

- I zato smo mi u obavezi da slobodu i državu, koje su tekovine naših slavnih predaka sačuvamo u miru, oslanjajući se pre svega na ljudske, kulturne i državotvorne vrednosti koje naš narod nosi u sebi. Čuvajući naš jezik, pismo i naše svetinje, štiteći naše nacionalne i političke ideale, živeći slobodarski, nastavićemo da se borimo za snažnu, modernu i u svetu uvaženu državu. Sećajući se sa ponosom naše slavne istorije i slavnih predaka, želim vam srećan praznik - poručio je Petković.

Mihajlović: Da i naredne generacije neguju viziju slobode

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, poželela je da i naredne generacije u budućnosti neguju viziju slobodne, napredne i uspešne Srbije kao što su to činili naši preci u 19. veku.

- Na današnji dan, Dan državnosti Srbije, na Sretenje, podsećamo se početka Prvog srpskog ustanka koji je rasplamsao političku samosvest srpskog naroda i otvorio put obnove državnosti, i Sretenjskog ustava iz 1835. godine, jednog od najnaprednijih ustava tadašnje Evrope. Karađorđeva vojnična odlučnost i Davidovićeva slobodoumnost najbolji su primeri viševekovnog opredeljenja našeg naroda koji je želeo da stvori jaku, slobodnu i naprednu Srbiju. Ovaj praznik simbolizuje našu duhovnu obnovu i društveni razvoj koji su omogućili izgradnju moderne države kakva je Srbija danas - poručila je Mihajlović.

Konferencija Zajedno za okončanje dečjih brakova Zorana Mihajlović Gordana Čomić deca brakovi Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Ministar Vulin čestitao Dan državnosti Srbije svim Srbima, gde god živeli

- Dan državnosti Srbije je praznik svih Srba zato, gde god živeli, Srbi, srećan vam praznik - poručio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Istakao je da je Sretenje velik i važan dan u istoriji svih Srba i da ćemo se danas okupiti u Orašcu odakle je sve krenulo, tamo gde je ustala Karađorđeva Srbija, slaviće se u celoj Srbiji, a "predsednik Republike Srbije će najzaslužnijim dodeliti priznanja, odlikovanja i još jednom na Sretenje poručiti svim Srbima da, gde god Srbi živeli, njihova Srbija misli o njima i da možemo da budemo ponosni, na prvom mestu na naše ljude, njihovu hrabrost i vrednoću, ali i na naše prijatelje koji će doći iz čitavog sveta da bi zajedno sa nama proslavili praznik, a neki od njih bili i odlikovani."

Sa nama će danas biti i zvaničnici Republike Srpske, a ministar Vulin je naglasio da drugačije i ne može, jer mi smo jedno.

- Kako može da se obeleži Sretenje, a da tu ne budu predstavnici Republike Srpske, kako može da se obeleži Dan Republike Srpske, a da tu ne budu predstavnici Republike Srbije? Mi smo jedno. To što nas razdvajaju granice koje mi nismo ni tražili ni crtali je drugo pitanje o kome ne moramo danas, ali mi smo jedno.

Aleksandar Vulin Foto: MUP Srbije

Radojičić čestitao Dan drzavnosti Vučiću i građanima

 Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić uputio je čestitku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i građanima Srbije povodom Dana državnosti.

- Ovaj dan ne obeležava samo kontinuitet državnosti već i temeljnu potvrdu našeg vekovnog opredelJenja za slobodu, mir, toleranciju i saradnju sa svim narodima i državama. Ponosno sećanje na dan donošenja prvog Ustava Kneževine Srbije i početka borbe za državnost predstavljaju nadahnuće i zalog za današnje generacije, uz istovremenu primenu najviših standarda savremenih evropskih država - naveo je Radojičić.

On je podsetio da se na dan kada se slavi državnost naše Republike, obeležava i godišnjica Prvog srpskog ustanka koji je označio početak naše borbe za slobodu i godišnjicu proglašenja Sretenjskog ustava, kojim je Srbija postala moderna i demokratska država, i izrazio uverenje da će naredne godine doneti sreću i prosperitet Srbiji i svim našim građanima.

Štark arena Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Sa druge strane, ne možemo zaboraviti izazov sa kojim se suočilo celo čovečanstvo, pandemiju korona virusa, koja nije zaobišla ni našu zemlju. Kao gradonačelnik Beograda u ime svih Beograđana zahvaljujem Vam na liderstvu, odlučnosti, odgovornosti i snazi koju ste pokazali u borbi protiv pošasti koja je pogodila ceo svet, ali i na viziji koju ste ponudili, i svemu što ste učinili da tu viziju kao tim ostvarimo, a to je zdrava, proaktivna, razvijena, i slobodna država, na dobrobit svih građana koji u njoj žive, a pre svega zbog naše dece, i njihove budućnosti - poručio je Radojičić.

Uz najbolje želje za blagostanje i sreću naroda Republike Srbije u godinama koje dolaze, gradonacelnik je svima poželeo još bolju i prosperitetniju budućnost, saopštio je gradski Sekratarijat za informisanje.

Stefanović:Sačuvati ono što su preci mukom izborili

Ministar odbrane Nebojša Stefanović uputio je čestitku svim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije povodom Dana državnosti Srbije - Sretenja.

- U znak sećanja na ovaj poseban dan u istoriji našeg naroda, u kom je Srbija dobila jedan od najmodernijih ustava tadašnje Evrope, ponosno se prisećamo puteva nastanka naše države i slavimo hrabrost i mudrost naših predaka.

Čestitam vam praznik, uz želju da nastavimo sa još boljim rezultatima kako bismo građanima naše zemlje osigurali život u miru i stabilnosti i sačuvali ono što su naši preci teškom mukom izborili - naveo je Stefanović u čestitki, saopštilo je resorno ministarstvo.

Video: Počela proslava praznika u Dubaiju: Podignuta zastava Srbije za Dan državnosti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA