≫ 

Blinken: Snažne veze SAD i Srbije, podstičemo sveobuhvatnu normalizaciju odnosa s Prištinom

Američki državni sekretar Entoni Blinken je naveo da su Srbija i SAD izgradile snažne veze u poslednjih 140 godina, a da se Sjedinjene Države raduju zajedničkoj izgradnji još svetlije budućnosti kao partnera u Evropi i na globalnoj sceni

  • 15
Antony Blinken, Entoni Blinken Foto: Tanjug/AP

Američki državni sekretar Entoni Blinken čestitao je danas narodu Srbije Dan državnosti i naglasio da su SAD posvećene podršci Srbije u vezi sa njenim ciljem u evropskim integracijama i da postiču sveobuhvatnu normalizaciju odnosa usredsređenih na međusobno priznanje sa tzv. Kosovom što će, smatra, podstaći veću bezbednost i stabilnost u regionu.

Blinken je naveo da su Srbija i SAD izgradile snažne veze u poslednjih 140 godina, a da se Sjedinjene Države raduju zajedničkoj izgradnji još svetlije budućnosti kao partnera u Evropi i na globalnoj sceni.

Naglasio je da su SAD ponosne na partnerstvo sa Srbijom na jačanju ekonomskih veza, bezbednosnoj saradnji i podršci energetskoj diversifikaciji Srbije.

Blinken kaže da je ekonomsko partnerstvo SAD sa Srbijom značajno poraslo 2021. godine, uz nova ulaganja u sektore infrastrukture, tehnologije i poljoprivrede, a da je takođe unapređena i bilateralna odbrambena saradnju.

- Naše jake veze proističu ne samo iz onoga što postižemo između vlada, već i iz zajedničkih nastojanja i težnji svakodnevnih građana Srbije i Amerike, o čemu svedoči 30. godišnjica Fulbrajtovog programa i pokretanje novih akademskih partnerstava između američkih i srpskih univerziteta. Kako napredujemo u izgradnji još čvršćih bilateralnih odnosa, želim narodu Srbije mir, prosperitet i dobro zdravlje -  poručio je Blinken u čestitki objavljenoj na sajtu Stejt departmenta.

Video: Počelo obeležavanje Dana državnosti Srbije u Orašcu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sto dalje od srpske svete zemlje

    15. februar 2022 | 12:12

    Znamo vas samo po zlu

  • Putin R.S

    15. februar 2022 | 12:34

    "Snazne veze" sa Srbijom koju ste unistili 99'-te. Vi imate sa svima tako "snazne veze" pa ih na kraju unistite, opljackate, raselite, razorite... Govori covek iz Klintonove administracije i predsednika drzave koji su nas i unistili. Neka hvala na vasim "dobrim vezama, ali drzave prijateljske nikada ne bi uradile kao sto ste vi anglosaksonci uradili i radite. Cilj vam je unistenje Rusije, Kine, Irana, Severne Koreje, Indije i Pakistana, Belorusije kao i pravoslavlje i sve ostale slobodarske zemlje koje nece da klece pred vasim pretnjama i ucenama. Rusija i Belorusija su poslednji stub odbrane pravoslavne vere.

  • Alex

    15. februar 2022 | 12:32

    Srbija i Amerika nisu nikada bili prijatelji i neće biti. Ubijali su nevinu decu i sejali osiromašeni uranijum po Srbiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA