≫ 

Eskobar: SAD podržavaju formiranje ZSO, Vlada u Prištini neka pogleda modele

Svrha dijaloga je da sve krene ka Kosovu, da budemo iskreni, da se završi međusobnim priznavanjem i normalizacijom odnosa - rekao je specijalni izaslanik SAD Gabriel Eskobar pred američkim senatorima

  • 3
Izbori Amerika 2020, američki izbori glasanje SAD Foto: Tanjug/AP

Sjedinjene Američke Države podržavaju formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji, ali ne tako da bude slična Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini ili da podriva suverenitet i funkcionalnost kosovskih institucija, izjavio je pred senatorima Gabrijel Eskobar, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, prenosi Koha.

- Podržavamo formiranje ZSO iz više razloga. Dogovor je postignut. Ustavni sud je neke tačke proglasio neustavnim, ali nije rekao da je sama ZSO neustavna. U dijalogu, na Kosovu i Srbiji je da odluče kako će to da izgleda. Ne treba i ne želimo da liči na Republiku Srpsku. Tražili smo od Vlade Kosova da pogleda modele, kako oni veruju da bi to moglo da izgleda, a da ne bi ugrozilo suverenitet ili funkcionalnost, a da bude način da se omogući Srbima da nastave da imaju blagostanje, veće beneficije i obrazovanje na srpskom jeziku - rekao je Eskobar i dodao da bi takva Zajednica ojačala Vladu Kosova i suverenitet Kosova.

- Svrha dijaloga je da sve krene ka Kosovu, da budemo iskreni, da se završi međusobnim priznavanjem i normalizacijom odnosa. Dijalog je mehanizam i on može da otkloni razlike“, istakao je Eskobar koji je odgovorio senatoru Bobu Menendezu, koji je izrazio zabrinutost zbog pritisaka na Prištinu umesto na Beograd.

Video: ROSU se još nisu povukle s Jarinja: Uklonjen transparent Zajednice srpskih opština

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    17. februar 2022 | 09:27

    Ovi Amerikanci nemaju ni malo srama, neka pogledaju modele, šta se ima gledati kad je sve potpisano, a mogu samo gledati modele Kosmeta u Srbiji, Kosmet je deo Srbije...

  • Nato zlikovci

    17. februar 2022 | 09:10

    sto dalje od srpske svete zemlje zvana KOSMET

  • Knez

    17. februar 2022 | 08:35

    What?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA