Rakić: Napadi na Srbe poruka da nisu poželjni na KiM

Iskreno verujem da su napadi posledica nedostatka dijaloga, zapaljive retorike Prištine i nekažnjavanja odgovornih. Najefikasnije rešenje je veće prisustvo međunarodnih snaga Kfora i Euleksa u mešovitim sredinama - poručio je predsednik Srpske liste Goran Rakić

  • 8
Goran Rakic kosovo Printskrin: Youtube/Kosovo Online

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je da je povećan broj napada na Srbe na KiM, za koje niko nije procesuiran, sraman za kosovskog društvo i predstavlja jasnu poruku Srbima da nisu poželjni na tim prostorima.

U intervjuu za današnje "Novosti" Rakić je istakao da na svim sastancima sa relevantnim medunarodnim predstavnicima ukazuje na potrebu da se pojaca bezbednost našeg naroda, ali od njih traži i da se jasno postave protiv ovakvog odnosa prema Srbima.

- Iskreno verujem da su napadi posledica nedostatka dijaloga, zapaljive retorike Prištine i nekažnjavanja odgovornih. Najefikasnije rešenje je veće prisustvo međunarodnih snaga Kfora i Euleksa u mešovitim sredinama - poručio je Rakić.

On je potvrdio da postoji strah kod Srba od novih upada specijalaca ROSU na Sever i ističe da svaki upad do zuba naoružanih specijalaca u čisto srpske sredine dovodi do nestabilnosti i tenzija koje podrivaju krhki mir na tim prostorima.

Stoga, traži da se sa takvim upadima prestane i da se problemi rešavaju pregovorima, a ne nasiljem.

Kao krivca za takvu situaciju, Rakić vidi međunarodnu zajednicu koja, kako kaže, ne nalazi način da ubedi Prištinu da ispoštuje obaveze i primeni dogovoreno na terenu, pre svega Zajednicu srpskih opština(ZSO).

Na pitanje da li bi ZSO mogla da izgleda drugačije od onoga što je dogovoreno u Briselu, Rakić isitče da takve predloge nije čuo ali da srpski narod neće pristati na manje od onog što je dogovoreno, i da to dobro znaju i u Prištini, i u Briselu.

Povodom poruka koje stižu iz Prištine da na KiM neće dozvoliti održavanje izbora koje raspisuje Beograd, Rakić je naglasio da još ima dovoljno vremena i da je potrebno da međunarodni predstavnici pošalju Prištini jasnu poruku da dozvoli OEBS-u organizaciju izbora, kao i do sada.

- Sve drugo nas vodi u neizvesnost, nestabilnost i produbljivanje jaza izmedu Srba i Albanaca, a pre svega izmedu Prištine i Severa. To smo jasno preneli svima i nadam se da nas nece naterati na reakciju - poručio je predsenik Srpske liste.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA