≫ 

Francuska evroposlanica Dominik Bilde predložila Evropskom parlamentu rezoluciju o položaju Srba na KiM

Ona je na Tviteru napisala da je sudbina kosovskih Srba iz dana u dan sve gora i da je skandalozna odluka prištinskih vlasti da odbiju da otvore glasačka mesta za referendum Srbije održan u januaru

  • 3
Evropski parlament u Strazburu Foto: Tanjug/AP

Francuska evroposlanica Dominik Bilde i članica delegacije EP za odnose sa zemljama Zapadnog Balkana saopštila je da je podnela Evropskom parlamentu predlog rezolucije o položaju Srba na Kosovu i Metohiji.

Ona je na Tviteru napisala da je sudbina kosovskih Srba iz dana u dan sve gora i da je skandalozna odluka prištinskih vlasti da odbiju da otvore glasačka mesta za referendum Srbije održan u januaru. Dodala je da se u predlogu rezolucije nalazi i rešenje za srpske manastire koji su pod zaštitom Uneska.

U predlogu rezolucije, koji je podnela 27. januara, ona navodi da predlaže taj dokument uzimajući u obzir sporazum između Beograda i Prištine od 19. aprila 2013. godine, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa tzv. Kosovom od 27. oktobra 2015. godine.

U njemu se podseća da je rezolucijom kosovske skupštine, usvojenom 15. januara, Srbima omogućeno da glasaju samo poštom ili preko Kancelarije za vezu, umesto uz pomoć misije OEBS, a što je protivno mišljenju Visokog predstavnika Unije za spoljnu politiku i bezbednost.

Takođe, kako se navodi u dokumentu, sukobi policije i građana na severu 13. oktobra 2021. godine i negodovanje zbog verske proslave u prištinskoj katedrali u junu 2021. godine svedoče o rastućim tenzijama.

U daljem tekstu ona izražava zabrinutost zbog zahteva da se četiri srpska manastira uklone sa Uneskove liste svetske baštine u opasnosti.

- Ohrabruje se visoki predstavnik da zahteva stvaranje Zajednice opština sa srpskom većinom, predviđenu sporazumom od 19. aprila 2013. i da razmotri istragu o gore navedenim činjenicama -  navodi u rezoluciji Bilde.

Video: Albanci rafalnom paljbom pucaju na Srbe: Okupljeni beže u zaklone

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eexx

    18. februar 2022 | 08:29

    " Ne veruj Danajcima i kada poklone nose "

  • Šef

    18. februar 2022 | 08:22

    Aa prezime joj sve govori 😂😂

  • Аца

    20. februar 2022 | 20:56

    Нажалост, поучен свакаквим искуствима, могу само да кажем.... Не дао Бог да нас LATINI бране, с обзиром да је дотична госпођа споменула ХРИШЋАНСТВО.... Поучен досадашњим искуством, боље полумесец да нас тлачи и истребљује, него križ да нас одбрањује....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA