≫ 

Vučić: Očekujem pojačane pritiske u vezi sa KiM narednih nekoliko nedelja

Srbija ide u dobrom smeru - rekao je u intervjuu za Tanjug predsednik Srbije Aleksandar Vučić

  • 15

Srbija ide u dobrom smeru, ako smo mogli da pobeđujemo u svim sportovima, možemo da budemo šampioni i u politici i sportu, rekao je u intervjuu za Tanjug predsednik Srbije Aleksandar Vučić gde je govorio o aktuelnim dešavanjima u zemlji i svetu.

O Kosovu i Metohiji

Svi pokušavaju da pokušavaju da nateraju Srbiju da prizna Kosovo. Očekujem da nekome padne napamet da Kosovo ubace u NATo i time natera da ove 4 zemlje EU da priznaju nezavisnost i time nateraju i nas da prihvatimo to - rekao je predsednik Vučić i naglasio da Srbija to neće prihvatiti nikad, pa čak i da se to ostvari.

O kandidaturi za izbore

Odluka o tome još nije doneta, o tome još pregovaramo, rekao je predsednik Srbije i naglasio da misli kako su naprednjaci ušli u kampanju spremniji od drugih, jer imaju jasne ideje i ciljeve.

- Odluka o tome biće doneta do početka marta, jer bi izbori trebalo da budu raspisani najkasnije 3. marta - izjavio je.

Koliko će dešavanja između Rusije i Ukrajine uticati na Srbiju?

- Naš stav o trenutnim tenzijama u svetu je principijelan. Poštujemo međunarodno pravo - naglasio je predsednik Srbije.

Predsednik je potom komentarisao i situaciju u Ukrajini, ali izjave nemačkog kancelara Olafa Šolca.

- Ne bih da pogoršam poziciju Srbije. Olafa Šolca smatram za ozbiljnog političara, ali sam iznenađen njegovom izjavom da je "NATO intervenisao 1999. godine kako bi sprečio genocid na Kosovu". Angela Merkel je to za razliku od njega nazivala "humanitarnom katastrofom". Ja se nikada nisam složio ni sa njom. Nikakvog genocida i humanitarne katastrofe nije bilo na Kosovu i Metohiji. NJih na zapadu boli što Putin koristi sve njihove slabosti i iste argumente koje su iz NATO koristili kada su vršili agresiju na Srbe. Kada Kamala Haris kaže "ne dirajte nacionalne granice", onda svi žele da zaborave Srbiju. Svi žele da zaborave kako su Srbima otimali teritorije i menjali granice Srbije - rekao je Vučić i dodao da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine.

Vučić kaže da će od Rusije tražiti dodatne informacije o regrutovanju Albanaca sa KiM kako bi ratovali protiv Rusa u Donbasu.

- Lavrov iznosi sve dobro proverene informacije. Šef svih službi Rusije Patrušev će u nekoliko narednih dana doći u Srbiju - kaže Vučić.

"Razmatramo da jaslice i vrtići budu besplatni"

Razmatramo da jaslice i vrtići budu besplatni, rekao je predsednik Srbije i da se sada o tome pregovara, može li država to finansijski da postigne.

- Razmišljamo da uvedemo da vrtići budu potpuno besplatni. I državni i privatni vrtići, a kasnije i jaslice. Da mi plaćamo to i da tako pomognemo roditeljima. Ovo bi nam bio oko 70 miliona evra čisti gubitak, ali bismo dobili socijalnu inkluzivnost dece koja bi posle toga išla u školu. Moramo još da računamo, sa tim možemo da krenemo verovatno od 1. septembra - dodao je.

"Izbori su se približili, pokazuje se politička nervoza"

- Primaklo se, uskoro su izbori. Ne postoji stvar koju nisam čuo o sebi i o svojoj porodici. Oni moraju da pokažu nervozu jer su uložili u medije stotine miliona evra, ali ne vredi. Ne može nečiji problem da bude samo rušenje. Oni viču uhapsićemo sve, čak i dečaka od četiri i po godine samo zato što se preziva Vučić, sve ćemo skloniti iz javnog života. Ako je to jedina politika, to ljudi neće - objasnio je predsednik.

- Kandidovali smo Danu Grujičić, Jelenu Begović, Stojana Radenovića i oni su zato bili izloženi najstrašnijim napadima. Da li je neko napao ljude koji su podržali koaliciju koja je za nezavisno Kosovo, genocid u Srebrenici i tako dalje... Je l neko napao predsednika SANU, da li mu je neko rekao kako to smeš da radiš. Nije, tako se to radi u pristojnoj Srbiji, normalnoj zemlji kakvu želimo da imamo.

- Da li ću da kažem da Kosovo za nas nije nezavisno ako za njih jeste, hoću, ali to moramo da radimo pristojno - dodao je Vučić.

53 miliona evra za inovativne lekove

Predsednik je saopštio i važnu vest za one koji boluju od dijabetesa i drugih bolesti, hepatitisa C, eventualno raka dojke ili raka debelog creva ili nekog drugog malignog oboljenja.

- Ove godine, sada idemo sa novom listom inovativnih lekova i to sa do sada sa najvećom sumom novca koju ulažemo. U tu svrhu do sada je najviše bilo uloženo 2020. godine i to oko 23 miliona evra. Sada su ta ulaganja 53 miliona evra, što je više nego dvostruko više - naglasio je Vučić.

- To je neverovatna suma novca i mislim da će biti svi koji boluju od tih bolesti biti ohrabreni, jer će dobiti negu kao u najrazvijenijim zemaljama sveta -  rekao je Vučić.

Ulaganja u infrastrukturu

Na pitanje "šta građanin Vučić kaže predsedniku Vučiću rekao je da bi "moralo bolje i više".

- Morao je bolje i više, da vidi da mu je potrebno još malo energije i boljih rešenja. Zadovoljan sam trudom, nema bezgrešnih. Podrazumevaju se greške, ali suštinski Srbija ide u dobrom smeru - rekao je predsednik.

- Razliku za svetskim zemljama smanjujemo, ali postoji i vrsta mentaliteta kuknjave kod dela političke javnosti, ali to je nešto što moramo da prevaziđemo. Ono što sam siguran je da znam da još mnogo toga moramo da radimo i napravimo. Moramo da uradimo bezbroj drugih stvari u infrastrukturi.

Vučić kaže da je dobro što smo na vreme napravili ugovore, a da su u Evropi nakon toga drastično skočile cene sirovina.

- Po dobrim cenama smo napravili ugovore i brzo ćemo završiti ono što je ljudima važno. Za dvadesetak dana će se od Beograda do Novog Sada ići za pola sata, to je neverovatno.

Kriza u svetu

Predsednik je naveo da će u narednim godinama u celom svetu biti velike borbe za obezbeđivanje energenata i hrane i napomenuo da građani Srbije neće biti gladni "šta god da se desi u svetu".

- Srbije je domaćinski nabavila dovoljno energenata, nafte, mazuta, osnovnih namirnica. Teško ćemo proći kroz sve to, ali bolje nego drugi. Nadam se da neće doći ni do kakvog rata ili sukoba. To bi dovelo do kolapsa u čitavom svetu. Srbija bi bila bezbedna. Ja mislim da će to biti gotovo potpuni kolaps sveta koji poznajemo, ako bi se to desilo, a zato se nadam da neće. Mi ćemo da se provučemo, teško da ćemo živeti kao bubreg u loju, ali proći ćemo bolje nego drugi.

Video: Vučić: Srbija danas ne duguje nikome ništa, osim sebi i svojoj budućnosti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Super Brundo

    19. februar 2022 | 21:15

    Kad krene rat onda vise nema naoruzavanja.Mir se koristi za naoruzavanje.Skoro 23 godine posle bombardovanja nebo iznad Srbije je i dalje otvoreno.

  • Relahs

    20. februar 2022 | 08:04

    Dozivotni presednik'samo kosovo nemoj priznati,

  • Vojislav

    19. februar 2022 | 20:23

    Држава је показала да јој је здравље њених грађана најважније.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA