≫ 

Republika Srbija vlasnik nove zgrade u Vašingtonu: "Ispisali smo značajnu crticu u diplomatskoj istoriji"

Đurić je izrazio posebno zadovoljstvo što naša zemlja konačno ima novi dom posle više decenija boravka u iznajmljenim, neuslovnim prostorima

  • 7
ambasada srbije vasington Foto: Ambasada Srbije u SAD

Republika Srbija od danas je vlasnik nove zgrade na prestižnoj lokaciji u centru Vašingtona. Nepokretnost je pribavljena u javnu svojinu Republike Srbije za potrebe Ambasade u Vašingtonu koja sve do sada u vlasništvu nije imala svoje zvanične prostorije i od raspada bivše Jugoslavije dugi niz godina radila u iznajmljenim i nereprezentativnim privremenim poslovnim prostorima.

- Danas smo u Vašingtonu ispisali jednu malu, ali značajnu crticu iz diplomatske istorije Srbije - rekao je prilikom svečanog uručenja ključeva ambasador Republike Srbije u SAD Marko Đurić.

- Srbija je danas postala vlasnik nove, prelepe palate Ambasade Srbije u centru Vašingtona, na samo nekoliko stotina metara od Bele kuće. Ovo neorenesansno, istorijsko vašingtonsko zdanje bilo je u vlasništvu nekadašnjeg državnog sekretara SAD Elihjua Ruta, a sada je postalo nova zgrada srpske Ambasade - izjavio je ambasador.

Đurić je izrazio posebno zadovoljstvo što naša zemlja konačno ima novi dom posle više decenija boravka u iznajmljenim, neuslovnim prostorima gde ni srpska zastava nije mogla da se vijori i gde nije bilo adekvatnog ni pristojnog načina da se zemlja reprezentuje.

- Vizija razvoja Srbije koja polako postaje stvarnost očituje se i ovde, zajedno sa našom željom da stalno unapređujemo odnose sa Sjedinjenim Državama - ocenio je Đurić i dodao da će nova zgrada biti i značajan centar okupljanja srpske dijaspore i srpske zajednice, i to ne samo u Vašingtonu i okolini, nego i u celoj Americi.

Ambasador Đurić je dodao da je novi dom najvišeg srpskog diplomatskog predstavništva u SAD plod vrednog rada u Vašingtonu prethodnih meseci, ali i suštinskog razumevanja i podrške u Beogradu.

- Zahvalan sam državnom rukovodstvu Srbije, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, na viziji da ovaj značajan rezultat za Srbiju ovde u Americi podrži i finansijski i politički - kazao je on.

- Ovakvo rešavanje decenijskih problema i novi početak za Srbiju u Vašingtonu moguć je isključivo zahvaljujući rezultatima koje je Srbija postigla poslednjih nekoliko godina, i pokazuje da kao društvo zajedno zaista možemo sve - istakao je Đurić.

On je izrazio zahvalnost i američkim domaćinima iz Stejt dipartmenta i grada Vašingtona koji su Ambasadi pomogli oko svih neophodnih administrativnih procedura.

- Ponosan sam i srećan što, zajedno sa svojim kolegama koje su uložile dosta truda da se ovo realizuje, službujem ovde u vremenu koje je i vreme oporavka i obnove Srbije i rada na unapređenju srpsko-američkih odnosa - zaključio je Đurić.

Video: U Vašingtonu održana bitka grudvama: Učestvovale stotine ljudi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Perke

    19. februar 2022 | 19:12

    Za vreme žute bande ambasada Srbije je bila u nekom tržnom centru na obodu Vašingtona...Pročitajte ovu rečenicu par puta da shvatite na šta je ova država ličila doskoro...

  • SRB 🇷🇸

    19. februar 2022 | 19:20

    Svaka Cast Srbija Napreduje Polako ali Sigurno

  • B

    20. februar 2022 | 19:37

    Svaka cast nasem predsebniku Vucica

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA