Dačić o rusko-ukrajinskoj krizi: "Sve manje prostora za diplomatiju"

Sa pozicije državnika Srbije, moram da kažem da smo svi veoma zabrinuti zbog ove situacije. Svesni smo da imamo probleme u vezi sa teritorijalnim integritetom, te da će se na nas vršiti pritisak da se opredelimo prema nekim merama koje se budu preduzimale - istakao je Ivica Dačić

  • 1
DACIC LISTA POTPIS Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Lider Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić i bivši ministar spoljnih poslova govoreći o krizi u Ukrajini istakao je da ima dovoljno prostora za diplomatiju, ali da je diplomatije sve manje, naročito ako dođe do ofanzive ukrajinskih snaga.

- Sa analitičke strane posmatrano, prostora za diplomatiju je sve manje. Sa druge strane, sa pozicije državnika Srbije, moram da kažem da smo svi veoma zabrinuti zbog ove situacije. Svesni smo da imamo probleme u vezi sa teritorijalnim integritetom, te da će se na nas vršiti pritisak da se opredelimo prema nekim merama koje se budu preduzimale. Ne znamo šta će se jos desiti, ali ukoliko dođe do zaoštravanja sankcija, moguće da će se preduzeti određene vojne mere, da će doći do izjašnjavanja pojedinih zemalja u regionu...Ono što je važno jeste da Srbija gleda svoje interese, kao i da ne naruši prijateljske odnose sa Rusijom - ocenio je Dačić gostujući u emisiji Ćirilica na Hepi TV.

On je dodao da, bez obzira na pritiske, srpski narod nikad neće stati na stranu onog ko je neprijatelj ruskom narodu.

- Lako je započeti ratove na tuđim teritorijama, zato ja apelujem na Ruse i Ukrajince da nađu zajednički jezik i da ne dozvole da neko profitira od njihovog sukoba - ocenio je Dačić i dodao da Srbija svakako neće krvaviti ruke u bratoubilačkom ratu.

Video: Donjeck slavi Putinovu odluku da prizna dve samoproglašene republike

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Вук

    22. februar 2022 | 13:42

    Наравно да су забринути! Власт за запад, народ за исток!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA