Brisel: Lajčak pojedinačno sa delegacijama, očekuje se i susret Bisljimija i Petkovića

Kako navode diplomatski izvori iz Brisela, na bilateralnim sastancima proverava se spremnost strana za sastanak na visokom nivou. Obe strane su se izjasnile da su spremne, ali iz EU insistiraju da, ako do njega dođe, mora biti konkretnih rezultata

  • 1

Zamenik premijera privremene Vlade iz Prištine Besnik Bisljimi sastao se u Briselu oko podneva sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, a ubrzo nakon toga Lajčak je započeo i sastanak sa delegacijom Srbije koju predvodi Petar Petković.

Kako navode diplomatski izvori, tokom popodnevnih sati očekuje se i zajednički sastanak predstavnika Prištine i Beograda uz posredovanje Lajčaka.

Današnji razgovori su organizovani povodom primene do sada postignutih sporazuma i narednih koraka u normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. Najavljeno je i da će se razgovarati o nestalim osobama, o automobilskim tablicama i o energetici.

Očekuje se da će srpska strana, kako je ranije najavio direktor Kancelarije za KIM Petar Petković, nastojati da razgovara o primeni sporazuma o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu i održavanju srpskih izbora na Kosovu.

Diplomatski izvori u Briselu saopštavaju da će se na ovim sastancima proveriti spremnost strana za sastanak na visokom nivou. Obe strane su javno rekle da su spremne za takav sastanak, ali iz EU insistiraju da, ako do njega dođe, mora biti konkretnih rezultata.

Portparol EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Peter Stano, na pitanje o mogućnosti sastanka na visokom nivou u okviru dijaloga, rekao da će se "takav sastanak održati u odgovarajuće vreme". Izvori iz EU kažu da će samit zavisiti od sastanka na nivou glavnih pregovarača, kao i od usaglašavanja stavova o nekim pitanjima važnim za obe strane.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    22. februar 2022 | 16:28

    Opet razgovaraju o pitanjima koje muci samo albansku stranu a ZSO ce prolongirati za neki drugi put! Srpski politicari!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA