≫ 

Petković posle razgovora u Briselu: Bez formiranja Zajednice srpskih opština ne može da se krene napred

- Završili smo još jednu rundu razgovora, 10 sati smo proveli u zgradi EU. Prvo i osnovno pitanje koje smo pokrenuli jeste formiranje ZSO. Devet godina je prošlo od Briselskog sporazuma i još čekamo formiranje - rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković

  • 2

Glavni pregovarač Beograda u dijalogu sa Prištinom, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je u Briselu posle razgovora sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, da bez formiranja Zajednice srpskih opština na KiM ne može da se krene napred u dijalogu Beograda i Prištine.

- Završili smo još jednu rundu razgovora, 10 sati smo proveli u zgradi EU. Prvo i osnovno pitanje koje smo pokrenuli jeste formiranje ZSO. Devet godina je prošlo od Briselskog sporazuma i još čekamo formiranje, a moraju i sve ostale obaveze da se sprovedu u delo - rekao je Petković.

Petković je rekao da je razgovarao samo sa Lajčakom, jer je predstavnik Prištine Besnik Bisljimi odbio da razgovara sa srpskom stranom. Petković je istakao da bez formiranja ZSO ne može da se ide dalje.

- Bez ZSO ne znam kako mozemo da idemo dalje i da razgovaramo o drugim pitanjima. Jesmo spremni da idemo dalje, ali sve mora da bude ispunjeno, naša strana je sve ispunila - istakao je Petković.

On je, takođe, dodao da se razgovaralo i o energetici.

- Insistirali smo na energetici, i o sporazumu iz 2013. godine, a mi i dalje čekamo licence za dve srpske kompanije...Vazno je da obezbedimo stabilno snabdevanje elektricnom energijom za sever KiM - naglasio je Petković.

Dodaje da je tokom razgovora sa Lajčakom bilo reči i o brojnim napadima na Srbwe na Kosovu i Metohiji.

- Od početka godine imali smo 23 napada na Srbe, što je tri puta više nego u istom periodu prošle godine. Razgovarali smo iskljucivo sa Lajčakom, predstavnik Prištine Besnik Bisljimi je odbio da razgovara sa srpskom stranom - kazao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM je kazao da očekuje uskoro novu rundu razgovora.

- Tokom sledeće runde, Priština ce, nadam se, biti mnogo odgovornija, a to je da će da dolazi u Brisel da razgovara o brojnim temama. To je važno za nastavak dijaloga - kazao je Petković.

Lajčak je imao i odvojeni sastanak sa Bisljimijem.

Video: Petković se sastao sa ambasadorom Nemačke u Srbiji Tomasom Šibom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Драган

    23. februar 2022 | 10:19

    Докле ће Србија трпити игру жмурке око Косова и Метохије ?Косово и Метохија су окупирана територија под контролом СаветаБезбедности УН.УН су оформиле КФОР да одржава ред на окупираној територији , а КФОР је пренео своју дужност на неке провизорне мафијске “организације “.За 23 године десиле су се многе злочиначке мафијашке епизоде у којима су изгубили животе многи неалбанци ,деца , жене , обични мирни људи , иНИКО није крив ни одговоран .Порушени су многи манастири ,цркве , куће мирних грађана , отета стока и имовина , и НИКО , баш НИКО није окривљен ????? За мене , СаветБезбедности МОРА да мења своју организацију на окупираној територији .Људи који су узели одговорност нису СПОСОБНИ да обављају свој задатак .Као такви ,после 23 године неспособности морају бити замењени .Сви актуелни сарадници морају бити замењени другим људима и организацијама .Савет Безбедности има широк избор : Кина , Индија , Бразил , Рисија ,……Направити ново тело Савета Безбедности и њему предати бригу о купираној територији , или вратити окупирану територију држави ,Србији, од које су је отели .

  • Nes

    23. februar 2022 | 13:11

    Ja neznam šta Lajček dogovara sa Šiptarima pre nego što organizuje sastanak u Briselu. Ovo je neozbiljno i glupo i nema svrhe dalje da EU organizuje ove sastanke.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA