≫ 

Dolazak zapadnih diplomata na Balkan – stari igrači, nova pravila

Stari igrači, stari teren, nova pravila. Tako bi mogao da se opiše ponovni dolazak na Balkan zapadnih diplomata, viđenih na ovim prostorima krajem 90-ih. Među njima su, između ostalog i Gabrijel Eskobar, Džejms O Brajen, Kristofer Hil

  • 1
Balkan mapa Foto: SHutterstock

Bezbednosna situacija nije idealna za Zapadni Balkan, a borba za uticaj u regionu je već počela. Poznavaoci prilika kažu da je to razlog što sve veći broj specijalnih izaslanika zapadnih zemalja dolazi u region, piše RTS.

Stari igrači, stari teren, nova pravila. Tako bi mogao da se opiše ponovni dolazak na Balkan zapadnih diplomata, viđenih na ovim prostorima krajem 90-ih. Među njima su, između ostalog i Gabrijel Eskobar, Džejms O Brajen, Kristofer Hil.

To znači, objašnjava predsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić, da su neka pitanja na Zapadnom Balkanu ostala nezavršena, i da je potreban dodatni napor da se region "bukvalno ugura" u evropske ili evroatlantske integracije.

Novinarka Ljiljana Smajlović kaže da je u pitanju možda dolazak ljudi koji poznaju region.

"Ta politika na Zapadu, mi smo nju zapamtili kao lošu. Na Zapadu na nju gledaju sa nekom nostalgijom, da je to vreme kad su oni uspešno sve rešavali i da možda kad bi se oni vratili, da bi se stvari opet doterale. Pogledajte kadrove koje oni sada imaju", ukazuje Smajlović.

Izaslanike odredile i zemlje koje ih do sada nisu imale

Specijalne izaslanike za region odredile su i zemlje koje ih do sada nisu imale. Stručnjaci kažu - zbog jačanja uticaja.

- Vidite da je i nova nemačka vlada imenovala, prvi put, specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, a neposredno pre toga i izaslanika Bundestaga za Zapadni Balkan. Radi se i o nameri da se smanji kineski i ruski uticaj i svih, kako oni zovu, trećih aktera na Zapadnom Balkanu kako bi se čitav ovaj prostor evropeizovao - kaže Grubješićeva.

Novi ambasador SAD u Srbiji, biće Kristofer Hil, blizak administraciji predsednika Bajdena. Bio je jedan od tvoraca Dejtonskog sporazuma, specijalni izaslanik za Kosovo i Metohiju tokom 1998. i 1999. godine. Nekadašnji ambasador u Skoplju.

Međutim, Smajlovićeva ističe da je to sada drugi Kristofer Hil, koji je kao ambasador u Iraku dobro naučio tu lekciju da postoje granice američke moći i da ne možeš sve da rešiš ni bombardovanjem sa velikih visina, ni okupacijom drugih zemalja, niti brutalnim intervencijama.

Na povratak dobro poznatih lica u region Zapadnog Balkana ne gleda se sa odobravanjem zbog pređašnjih iskustava.

Ipak, prema oceni upućenih, treba sačekati njihove prve korake i, ako je moguće, pronaći način za saradnju.

Video: Vučić se sastao sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA