≫ 

Milivojević: Priština lobira za nova priznanja uz podršku SAD, ni Srbija ne treba da poštuje moratorijum

Beograd bi od Vašingtona trebalo da traži razjašnjenje u vezi sa tim što Priština ne poštuje Vašingtonski sporazum, u delu koji se odnosi na moratorijum na lobiranje za nova priznanja - izjavio je analitičar Zoran Milivojević

  • 3
KIM PRISTINA Foto: Tanjug/Tanja Valič

Nekadašnji diplomata Zoran Milivojević kaže da nastavak politike lobiranja Prištine za nova priznanja Kosova, o čemu je juče otvoreno govorila Vjosa Osmani, ima podršku Vašingtona, bez obzira na verbalne izjave iz SAD i insistiranje na poštovanju ranije preuzetih obaveza, uključujući i Vašingtonski sporazum.

Milivojević za Kosovo onlajn ističe da se u takvim okonostima otvara pitanje da li Srbija ima obavezu da nastavi s poštovanjem moratorijuma na politiku otpriznavanja.

On smatra da bi Beograd od Vašingtona trebalo da traži razjašnjenje u vezi sa tim što Priština ne poštuje Vašingtonski sporazum, u delu koji se odnosi na moratorijum na lobiranje za nova priznanja.

- Odsustvo reakcije SAD potvrđuje tezu da Vašington podržava aktuelnu politiku Kurtija, ne samo kad je reč o nepoštovanju Vašingtonskog sporazuma, nego i kada je reč o nepoštovanju Briselskog sporazuma i kada je reč o sprečavanju dijaloga o normalizaciji. To pokazuje da suštinski Kurtijeva politika ima podršku u Vašingtonu, bez obzira na verbalne izjave i na insistiranje na poštovanju ranije preuzetih obaveza - rekao je Milivojević za Kosovo onlajn.

Povodom izjave kosovske predsednice Vjose Osmani da Kosovo ulaže sve napore kako bi ostvarilo nova priznanja, ali da je odlučeno da se o tome ne govori, kako Srbija ne bi lobirala protiv tih priznanja, Milivojević je naveo da je tačno da Priština radi na novim priznanjima i da svaki susret sa stranim faktorima koristi za lobiranje, čak i javno.

RUSIJA UKRAJINA NATO Foto: Tanjug/Tanja Valič

- To je na liniji politike Kurtija koji se već ranije izjasnio da ne priznaje nikakve ranije sporazume, uključujući i Vašingtonski sporazum, i da ga to ne obavezuje - kaže Milivojević.

Po njegovim rečima, u takvim okolnostima otvara se pitanje da li i Srbija ima obavezu da poštuje Vašingtonski sporazum i moratorijum na politiku otpriznavanja.

- Lično mislim da nemamo tu obavezu i da bi Srbija u skladu sa ovim trebalo takođe da se aktivno angažuje na politici otpriznavanja, a da od Vašingtona traži razjašnjenje u vezi sa nepoštovanjem Vašingtonskog sporazuma od strane Prištine - rekao je Milivojević.

Naveo je da treba podsetiti da je Beograd već najavio da postoji grupa zemalja koja je spremna da promeni stav oko priznanja i da je ta tema sada postala aktuelna u okolnostima kada Priština ignoriše obavezu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Šomi

    25. februar 2022 | 14:23

    Nema više Ivice da povuče.

  • KKK

    25. februar 2022 | 17:54

    U pravu ste g-dine Milivojevicu, Srbija nije trebala da prekida otpriznavanja, samo je Dacic imao fantastican uspeh u tome !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA