Leti perje među Albancima zbog dijaloga Beograda i Prištine, jedni druge krive za neuspeh

Haradinaj je rekao da dijalog vode "tehničari", aludirajući na zamenika kosovskog premijera Besnika Bisljimija

  • 1
Kosovo Priština panorama Foto: Shutterstock

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj kritikovao je Vladu u Prištini zbog dijaloga između Beograda i Prištine ocenivši da se to pitanje pretvara u tehnički dijalog, iako je premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti najavljivao da će pitanje da podigne na viši nivo, prenosi Ekonomija onlajn.

Haradinaj je rekao da dijalog vode "tehničari", aludirajući na zamenika kosovskog premijera Besnika Bisljimija.

- Pitanje dijaloga Beograda i Prištine je pitanje od nacionalnog značaja i ono nas je dovelo pred unutrašnje političke, ali i međuetničke izazove, uključujući dešavanja na severu Kosova i na međunarodnom putu - rekao je Haradinaj i dodao da Kosovo još uvek nije dobilo viznu liberalizaciju, jer dijalog u Briselu predugo traje.

Dodao je da je vlada Aljbina Kurtija završila u tehničkom dijalogu, iako se sve vreme želela da se pregovori podignu na viši nivo.

Haradinaj se osvrnuo i na činjenicu da je Kosovo odbilo američki gasovod.

Ramuš Haradinaj, ostavka Printscreen/Youtube/KosovaPress

- Kada je američki gasovod iz Skoplja predložen Kosovu, pregovarači u dijalogu su izjavili da je taj projekat skup. Pitam te iste pregovarače danas ko čuva granicu sa Srbijom i da li Amerika treba da da im pokaže koliko košta odbrana Kosova - rekao je dalje Haradinaj.

Reagujući na te poruke, Kurti je poručio da Priština ne zavisi od priznanja i poručio da dijalog niko nije shvatio ozbiljno kao njegova Vlada, prenosi Koha.

Odgovorio je Haradinaju, poručivši mu da je u vreme dok je on bio premijer, prepustio dijalog Hašimi Tačiju.

- Ozbiljni smo u dijalogu, u razgovorima, hitno se bavimo pitanjem nestalih tokom rata. Vi ste bili premijer, prepustili ste dijalog tadašnjem predsedniku. Dali ostavku jer ste tada želeli da postanete predsednik. Predsednik je Vjosa Osmani. Stoga, ne mogu da vas shvatim ozbiljno - rekao je Kurti Haradinaju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA