≫ 

Vučić: Ne uvodimo sankcije Rusiji, pružamo podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine

Ruski predsednik Vladimir Putin je juče u jutarnjim satima saopštio da je odlučio da Rusija pokrene specijalnu vojnu operaciju u Donbasu *Ukrajinski zvaničnici tvrde da je tokom noći gađan Kijev *U ranim jutarnjim časovima u petak Bajdenova aministracija je rekla da su Rusi na oko 30 kilometara od prestonice

Video: Vučić: Ne uvodimo sankcije Rusiji, pružamo podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine

Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji, ali poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sednice Saveta za Nacionalnu bezbednost.

- U skladu sa svojom politikom i poštovanjem međunarodnog prava Srbija pruža podršku integritetu i poštovanju granica Ukrajine. Bez obzira na provokacije, ostajemo dosledni da se zalažemo da se poštovanjem načela sačuva mir u regionu. Naša politika mora da bude pažljivija i popustljivija. Mi ćemo se prilikom razmatranja potrebe da se donesu sankcije voditi svojim nacionalnim interesima. To uključuje i Rusku Federaciju. Smatramo da nam nije vitalan interes da uvedemo sankcije - naglasio je on i istakao da je Srbija bila suočena sa brojnim pritiscima i da su odluke donete hladne glave.

Podsetio je da smo mi učestvovali u mnogim ratovima, tokom kojih smo izgubili mnogo ljudi i da bi sada trebalo gledati u budućnost, u svakom trenutku podsećati na međunarodno pravo, čuvajući interese svog naroda.

- Ovo govori o potrebi da budemo ujedinjeni i iza sopstvene zemlje, da čuvamo naš narod i naše građane i njihove živote. Da gledamo u budućnost i da se razvijamo i govorimo jasno šta su principi i norme međunarodnog javnog prava, ali cuvajući naše interese i poštujući dugo građana prijateljstva - poručio je Vučić.

Kaže da svako može da vidi koliko je truda uloženo u svako slovo i svaku reč iz dokumenta koji je predstavio, kako se ne bi naštetilo Srbiji ni na jednom polju a da se, sa druge strane, ne odstupi od istine i normi medunarodnog javnog prava.

Zaključci Saveta za nacionalnu bezbednosti o krizi u Ukrajini

Predsednik Srbije pročitao je sve zaključke Saveta za nacionalnu bezbednost o krizi u Ukrajini i poručio da će se pomenuti dokument naći u roku od 48 sati pred Vladom Srbije.

Dokument sadrži 14 tačaka, a među njima se našao i stav Srbije o uvođenju sankcija Rusiji i podršci Ukrajini.

"Patrijarha sam zamolio za mišljenje, blagoslov i savet"

Rekao je da je razgovarao sa patrijarhom Porfirijem i da ga je upoznao sa zaključcima koje je Srbija donela povodom situacije u Ukrajini.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

- Ja sam ga upoznao sa svim i zamolio za mišljenje, blagoslov i za savet. Pročitao sam mu tekst i ukazao na sve probleme sa kojima se kao zemlja suočavamo - preneo je Vučić.

Održana sednica Saveta za Nacionalnu bezbednost

U Palati Srbija su bili prisutni i predsednik parlamenta Ivica Dačić, premijerka Ana Brnabić, ministri odbrane Nebojša Stefanovića, pravde Maja Popović, finansija Siniša Mali...

Posle sednice, predsednik Srbije je otišao na sastanak sa patrijarhom SPC Porfirijem. Nije poznato šta je bila tema razgovora, ali je očekivano se da će to biti situacija u Ukrajina i stav koji će Srbija povodom toga zauzeti.

Inače, današnjoj sednici je prethodila još jedna koja je juče održana, a predsednik je prisustvovao i specijalnoj sednici Vlade Srbije, na kojoj se raspravljalo o daljim koracima.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Podsećamo, ruski predsednik Vladimir Putin juče je doneo odluku o pokretanju specijalne vojne operacije u Donbasu.

Drugog dana u Kijevu odzvanjaju eksplozije. Ukrajinski zvaničnici tvrde da je tokom noći gađan Kijev. U ranim jutarnjim časovima u petak Bajdenova aministracija je rekla da su Rusi na oko 30 kilometara od prestonice.

Tokom prvog dana operacija, prema tvrdnjama ukrajinskog predsednika, ubijeno je 137 Ukrajinaca, vojnika i civila.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg zatražio je od Rusije da odmah obustavi vojnu akciju i poštuje ukrajinski teritorijalni integritet i suverenitet.

Video: Zvaničnik ukrajinskog MUP-a objavio snimak obaranja aviona: Vatrena lopta pala na zgradu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Striko

    25. februar 2022 | 16:41

    Sta mlati ovaj Stoltenberg,traži hitan prekid vatre. Pobratime,nije ti se bas žurilo za prekid vatre kad ste Srbiju napali. Djilkosu jedan belosvetski.

  • ?

    25. februar 2022 | 18:02

    Realno ako sada izdamo Rusiju, nikad nam više neće pomoći, a svi dobro znamo da nas EU neće primiti da budemo članica iako ih podržimo sada, jer su verovatno u pismu rekli da će nas primiti i obećavali kule i gradove…Preživećemo i sankcije, ne treba nam zapad.

  • N. N

    25. februar 2022 | 18:12

    Ne izdaj, ne odriči se Rusije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA