≫ 

Priština pravi bazu kod Brnjaka, EU ćuti, Srbi pitaju: Šta stoji iza novog kršenja Sporazuma o vojnoj saradnji

Dok međunarodna zajednica za sada ćuti, iz Beograda stižu reakcije - reč je o direktnom kršenju Sporazuma o vojno-tehničkoj saradnji

  • 5
Kosovo, granica Brnjak, barikade Foto: Tanjug/AP
Kosovo, granica Brnjak, barikade Foto: Tanjug/AP

Kosovska policija počela je jutros da postavlja kontejnere i logističku opremu za pripadnike granične policije radi, kako tvrdi, "obezbeđivanja i održavanja javnog reda i bezbednosti na nacionalnom nivou".

Dok međunarodna zajednica za sada ćuti, iz Beograda stižu reakcije - reč je o direktnom kršenju Sporazuma o vojno-tehničkoj saradnji.

Ipak, iz KPS su ova potez "opravdali" kao potrebu poboljšanja uslova za rad službenika granične policije u Brnjaku, koji su radili u lošim uslovima.

- Policija Kosova je danas poslala logističku opremu i kontejnere, koji će služiti službenicima granične policije za obavljanje policijskih poslova, u interesu obezbeđivanja bezbednosti građana i javne bezbednosti - saopšteno je iz policije u Prištini.

Profesor na Fakultetu bezbednosti u Beogradu Zoran Dragišić kaže da je ovo direktno kršenje Sporazuma o vojno-tehničkoj saradnji iz Kumanova i još jedna u nizu provokacija prištinskih vlasti koje se, kako kaže, ne obaziru i ne poštuju međunarodne sporazume.

- Naravno da je to kršenje Sporazuma o vojno-tehničkoj saradnji. To je sve jačanje prisustva kosovskih snaga bezbednosti na tom prostoru pod izgovorom da se poboljšavaju uslovi za rad granične policije, što se ne može pravdati time. Na prvi pogled je očigledno da to nije tako - rekao je Dragišić za Kosovo onlajn.

Komentarišući navode kosovskih zvaničnici i analitičara, koji danima govore kako je povećan bezbednosni rizik na severu Kosova zbog situacije u Ukrajini, Dragišić je naveo da ne vidi kakve veze ima situacija u Ukrajini sa bezbednosnom situacijom na severu Kosova.

Kosovo, granica Brnjak, barikade Foto: Tanjug/AP

- Šta bi sad Srbi uradili zbog situacije u Ukrajini?! To je besmisleno. Ako neko bude izazivao problem i provakaciju to će biti Albanci. Priča o ugroženosti je medijska priprema za nekakve nevolje koje Priština planira da bi opet optužila Srbe da su Srbi za to krivi. Upravo zbog takvih najava prištinskih valsti bio bih jako oprezan. Očigledno je da Srbi niti izazivaju niti planiraju da izazovu bilo kakve probleme na severu, niti su ikad to radili, niti se Srbima to isplati - kaže Dragišić.

Povodom današnjeg postavljanje baze Kosovske policije u blizini Brnjaka, kao i pokušaja Kosovoske policije da pre dva dana hermetički zatvori administrativnu liniju, Dragišić je naveo da "smo već oguglali i navikli na takve provokacije Prištine".

- S tim moramo da računamo i da svoje aktivnosti prilagodimo načinu ponašanja albanske strane. Što se tiče srpske strane, srpska strana nikada nije povećavala bezbednosne rizike, od 1990. nikada nijedna problematična bezbednosna situacija nije bila izazvana sa srpske strane. Svaki put je provokacije, od manjih do onih ogromnih poput martovskog pogroma 2004. godine, izazivala albanska strana. Srbi nikada to nisu radili - naglasio je Dragišić.

Tim povodom oglasila se i Kancelarija za Kosovo i Metohiju i poručila da je reč o jednostranoj i protivpravnoj akciji koja je u suprotnosti sa važećim sporazumima, a jedini cilj joj je opasna provokacija i destabilizacija prilika na terenu.

Oni su na 80 metara od administrativnog prelaza Brnjak dovukli tešku mehanizaciju i ljudstvo, pod izgovorom nekakvog ojačavanja policijskog punkta na prelazu.

- Ovim je direktno prekršen sporazum o Vojno-tehničkoj saradnji iz Kumanova, potpisan između Vojske Jugoslavije i KFORA koji predviđa da se pojas od jednog kilometra od adiministrativne linije tretira kao zelena zona na kojoj je jedino dozvoljeno prisustvo KFORA, a nikako drugih organa reda takozvanog Kosova - piše u saopštenju.

Video: KiM: Na barikadama, pozicije i dalje nepromenjene

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M

    26. februar 2022 | 13:51

    Traže da uradimo ko Rusi sa ukrajinom.

  • misa car

    26. februar 2022 | 14:46

    To guraju EU i ameri, to je njihovo maslo kao uvek.

  • Sibin

    26. februar 2022 | 14:57

    Sto pre shvatimo da nemamo uticaj na Kosovu bice nam lakse, ovako nas samo davite nekim glupostima!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA