≫ 

Eskobar: SAD očekuje da Priština ispoštuje imovinska prava Manastira Dečani

U pismu od 17. februara, u ime američkog državnog sekretara Entoni Blinkena, zamenik pomoćnika Državnog Sekretara SAD Gabrijel Eskobar je odgovorio na apel Vladike Irineja da se zaštite srpska pravoslavna zajednica i verski objekti na КiM

  • 0
Decani Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

Zamenik pomoćnika Državnog Sekretara Sjedinjenih Američkih Država Gabrijel Eskobar je u pismu Episkopu istočnoameričkom Irineju istakao da SAD i međunarodna zajednica očekuju da vlada Кosova sprovede pravno obavezujuću odluku Ustavnog suda Кosova i ispoštuje imovinska prava Manastira Dečani, saopštila je Кancelarija Episkopa istočnoameričkog.

U pismu od 17. februara, u ime američkog državnog sekretara Entoni Blinkena, Eskobar je odgovorio na apel Vladike Irineja da se zaštite srpska pravoslavna zajednica i verski objekti na Кosovu i Metohiji, ponovnim izrazom odlučne podrške SAD po pitanju verskih sloboda i prava manjina kako na Кosovu, tako i širom sveta.

Kako je Eskobar naveo u pismu manastir Dečani je "od vitalnog značaja za Srbe, a ujedno je i sastavni deo kulturnog tkiva Кosova i svetske kulturne baštine".

Dodaje se da je Eskobar naglasio i da je dijalog način za prevladavanje nerešenih problema u regionu, u kome bi, kako kaže, Srpska Pravoslavna Crkva mogla da ima značajnu ulogu.

Vest o odgovoru Eskobara objavio je i manastir Visoki Dečani na svom Tviteru.

Video: Zadušnice na Kosovu i Metohiji, građani komentarišu: Kao i uvek polomljeni i srušeni spomenici

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA