≫ 

Priština traži članstvo u NATO i stalnu bazu SAD na Kosovu

- Našim saveznicima i zemljama članicama NATO koje oklevaju da priznaju nezavisnost Kosova, poručujem da ne oklevaju više - napisao je Mehaj

  • 27
Armend Mehaj Printskrin: Youtube/RTK

Ministar odbrane privremenih prištinskih institucija Armend Mehaj zatražio je hitno članstvo tzv. Kosova u NATO, kao i da Sjedinjene Američke Države tamo uspostave stalnu bazu američkih snaga.

Mehaj je, takođe, pozvao članice NATO koje ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova da to učine, objavilo je Kosovoonline.

On tvrdi da je uspostavljanje američke baze potrebno kako bi se garantovali mir, bezbednost i stabilnost na Zapadnom Balkanu i šire.

Poziv da se ubrza proces članstva u NATO, Mehaj je obrazložio novonastalom realnosti nakon ruske operacije u Ukrajini i njenog, kako je naveo, odraza u opštem bezbednosnom okruženju Zapadnog Balkana, Evrope i sveta.

- Na osnovu realnosti stvorene nakon ruske vojne agresije u Ukrajini i njenog odraza u ukupnom bezbednosnom okruženju Zapadnog Balkana, Evrope i sveta, tražimo od SAD i svih saveznika i partnerskih zemalja da ubrzaju proces članstva Kosova u NATO. Naši saveznici i zemlje članice NATO koje oklevaju da priznaju nezavisnost Кosova, poručujem da ne oklevaju više - napisao je on.

Dodao je da u ovo vreme odgovorne države i narodi ne bi trebalo da isključe nikog u zajedničkoj viziji i pred zajedničkim zlom.

Mehaj navodi da Kosovo zajedno sa svojim narodom, čvrsto sa saveznicima stoji na pravoj strani istorije.

- Kosovo i njeni građani, dokazali smo i potvrdili čvrst stav i odlučnost da smo dostojni borci u odbrani evroatlantskih vrednosti slobode, mira i demokratije, vrednosti na kojima stoji NATO i svoje misija - naveo je Mehaj.

On je takođe poručio da je uspostavljanje stalne baze SAD hitna potreba za garantovanje mira, bezbednosti i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i šire.

- Vreme da ponovim svoj poziv našem nezamenjivom savezniku, Sjedinjenim Državama, da uspostavi stalnu vojnu bazu, kao punu garanciju mira, bezbednosti i stabilnosti u regionu i šire - kazao je Mehaj.

Video: Vučić: Zahtev tzv. Kosova da uđe u NATO nije nova ideja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • No name :)

    28. februar 2022 | 11:12

    Za ove pametnjakovice sto zele u NATO i EU, draze mi je da me sravne sa zemljom nego da se prikljucim nekome ko je ubijao Srbe i zbog koga su umirala nasa deca i dalje umiru od karcinoma zbog uranijuma…

  • SM Vlada

    28. februar 2022 | 10:53

    Prpa posle vojne akcije u Ukrajini? 🤣

  • Vojin

    28. februar 2022 | 11:19

    Sta ce vam NATO kad se Kosovo prazni Ode vam sva omladina na zapad Ostaju samo srpski manastiri

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA