≫ 

Pašalić pozvao ombudsmane Rusije i Ukrajine u Beograd: Prošli smo slično, imamo obavezu da im pomognemo

Svesni okolnosti u kojima se nalaze svi građani na istoku Evrope, zbog sličnih događaja iz naše ne tako daleke prošlosti, duboko saosećamo sa patnjom bratskih naroda, zbog čega sam i uputio poziv kolegama iz Ruske Federacije i Ukrajine, rekao je zaštitnik građana Republike Srbije Zoran Pašalić

  • 1
PROSJACENJE DECA PASALIC Foto: Tanjug/Rade Prelić

Zaštitnik građana Republike Srbije Zoran Pašalić pozvao je ombudsmane Ruske Federacije i Ukrajine na sastanak u Beogradu ili na onlajn susret radi dogovora o načinima zaštite svih ljudskih prava građana na istoku Evrope, pre svih prava na život.

Kako se navodi u saopštenju zaštitnika građana, ovaj razgovor bi se pre svega odnosio na zaštitu prava najugroženijih društvenih grupa, a prvenstveno na zaštitu prava dece.

- Poziv kolegama iz Ruske Federacije i Ukrajine uputio sam na osnovu odlične saradnje koju naše institucije imaju već godinama i očekujem da mi odgovore u narednih pet dana", rekao je Pašalić.

- Najiskrenije žalimo zbog svega što se događa na istoku Evrope. Mi imamo moralno pravo i obavezu da u ovakvim situacijama pomognemo onima koje smatramo prijateljskim i bratskim narodima jer smo devedesetih godina 20. veka tokom raspada bivše Jugoslavije, kao i tokom NATO bombardovanja 1999. godine imali slično iskustvo -  naveo je Pašalić.

Zaštitnik građana je naveo da je Republika Srbija nakon raspada SFRJ primila nekoliko stotina hiljada izbeglica iz zemalja bivše Jugoslavije, a posle NATO bombardovanja 1999. godine više od 200.000 interno raseljenih i prognanih građana sa Kosova i Metohije.

Svesni okolnosti u kojima se nalaze svi građani na istoku Evrope, zbog sličnih događaja iz naše ne tako daleke prošlosti, duboko saosećamo sa patnjom bratskih naroda, zbog čega sam i uputio poziv kolegama iz Ruske Federacije i Ukrajine, rekao je Pašalić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    28. februar 2022 | 19:36

    Rec "ombudsman" nije Srpska rec i nema je nigde u Srpskim recnicima. Ko dopzvoljava da se javno u zvanicnoj upotrebi Srpskog jezika upotrebljavaju strane reci ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA