≫ 

Eskobar: Budućnost srpsko-američkih odnosa je u ekonomskoj saradnji

Kada je reč o Srbiji, svedoci smo mnogobrojnih mogućnosti za u IT industriji i edukaciji, ali i mogućnosti da Srbija postane čvor za obnovljivu energiju i transport, kao i turizam. To je jedan od osnovnih razloga zbog kojih želimo da zadržimo dobre odnose sa Srbijom - poručio je Gabriel Eskobar, izaslanik SAD za Evropu i Evroaziju

  • 3
Gabriel Escobar Gabrijel Eskobar Foto: Tanjug/AP

Kongres srpsko-američkog prijateljstva (KSAP) započeo je šesti ciklus Akademije za mlade lidere, koju je specijalno otvorio zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Gabrijel Eskobar. Otvaranju akademije prisustvovali su i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i narodni poslanik i osnivač KSAP-a Vladimir Marinković.

Obrativši se polaznicima Akademije, zamenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Gabrijel Eskobar koji je istakao da je Balkan danas ono što je oduvek trebalo da bude – jedan od najbrže rastućih delova Evrope.

- Kada je reč o Srbiji, svedoci smo mnogobrojnih mogućnosti za u IT industriji, IT edukaciji, ali i mogućnosti da Srbija postane čvor za obnovljivu energiju i transport, kao i turizam. To je jedan od osnovnih razloga zbog kojih želimo da zadržimo dobre odnose sa Srbijom, a koji otvara mogućnosti za saradnju na ekonomskom nivou. Upravo iz tog razloga, mi se fokusiramo na razmenu edukacije, preduzetništva i američke investicije u visoku tehnologiju, u čemu vidimo budućnost - poručio je Eskobar.

On je dodao da je politika SAD uvek podržavala integraciju Srbije Evropskoj Uniji.

- Vi ste za nas već Evropljani, vaša ekonomija, istorija, takođe i kultura je evropska. Ljudi iz regiona pozitivno doprinose Evropi već mnogo godina. Istovremeno, Srbima ide izuzetno dobro kada dodju u Ameriku - zaključio je on.

Predsednik skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da su Sjedinjene Američke Države jasno saopštile da razumeju pozicije Srbije prema Rusiji i da točak saradnje dve zemlje nastavlja da ide dalje. Govoreći na otvaranju šestog ciklusa Akademije za mlade lidere u organizaciji Kongresa srpsko-američkog prijateljstva, Dačić je podsetio da se najvažniji državni ciljevi Srbije Amerike seku u mnogim tačkama bez obzira na to što naše dve zemlje imaju različite stavove i politike o nekim za nas najvažnijim pitanjima kao što je odnos prema Kosovu i Metohiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZAC

    3. mart 2022 | 12:02

    Tu ce narod da odlucuje gospodine Eskibar.

  • Ivan

    3. mart 2022 | 11:55

    Pa zasigurno necete moci da gradite buduce odnose na cinjenici da ste nas bombardovali i ostavili 15 tona osiromasenog uranijuma u srbiji bez odluke saveta bezbednosti i suprotno Medjunarodnom pravu! Navedenu cinjenicu nikada ne izostaviti u nastavku saradnje!

  • Trangefranger

    3. mart 2022 | 14:04

    Nije to razgovor to je bio monolog🥴

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA