Premijerka Srbije potvrdila: Nećemo uvoditi sankcije Rusiji, poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine

Nije u našem vitalnom interesu da uvodimo sankcije ruskim pojedincima i kompanijama i branićemo tu poziciju - navela je Ana Brnabić

  • 6
Sednica Vlade Srbije Ana Brnabić Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je poručila da Srbija ruskim kompanijama u našoj zemlji neće ništa oduzimati niti nacionalizovati njihovu imovinu, već da će se rukovoditi ekonomskim načelima i principima, kao i poštovanjem privatnog vlasništva i imovine, kao i načelima međunarodnog javnog prava.

Ona je na pitanje novinara da li se razmatra da neko srpsko preduzeće preuzme još neku rusku firmu kao što je AIK banka preuzela Sberbanku u Srbiji, rekla da se trenutno ne razmatra nijedan drugi scenario.

- Naša pozicija je jasna i principijelna i mi ćemo je braniti, a to je da priznajemo i poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine i smatramo veoma pogrešnim njegovo kršenje. Ali i da nije u našem vitalnom interesu da uvodimo sankcije ruskim pojedincima i kompanijama i branićemo tu poziciju - navela je ona.

Brnabićeva je izrazila nadu da će diplomatija ipak da pobedi i da ova situacija neće dugo trajati i da će ruske kompanije moći nesmetano da rade u Srbiji.

- Nećemo nikada ništa oduzimati i nacionalizovati i rukovodićemo se osnovnim ekonomskim načelima i principima i poštovanjem privatnog vlasništva i imovine i načela međunarodnog javnog prava - poručila je ona.

Na pitanje da li se sa nekim već kontaktira oko humanitarne pomoći i prijema Ukrajinaca, što je najavio predsednik Vučić kroz rad specijalnih timova, premijerka je rekla da će se vlada na današnjoj sednici baviti i pitanjem humanitarne pomoći Ukrajini i da će javnost biti obaveštena o tome.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • W

    3. mart 2022 | 14:46

    Samo gledaj kako nećeš, jer se pitate isto kao i ja:)

  • Слађана

    3. mart 2022 | 14:55

    Зашто ништа не говорите о захтевима да се Косово прикључи EU и NATO-u?

  • Gagi

    3. mart 2022 | 16:33

    Vi stvarno mislite da ste toliko pametni da ste se jedini toga setili!? Super bibto bilo da moze, samo je sreca sto sad nemaju vremena da se bave nama, ali kad prodje ovaj rat itekako cemo osetiti posledice i sinocne osude i ovog skaradnog stava. Ovo je sukob u kome se bira strana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA