Drecun: Priština stvara izmišljenu opasnost kako bi ostvarila svoje interese na severu KiM

Ubrzavanjem procesa transformacije KBS pre isteka desetogodišnjeg plana Priština želi da dobije što veću podršku u naoružanju i novcu za opremanje te formacije - rekao je predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun

  • 5
Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Plan Prištine da ubrza unapređenje Bezbednosnih snaga u regularnu vojsku zbog rata u Ukrajini i navodne zabrinutosti zbog uticaja Rusije na Balkanu, predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun vidi kao nameru Prištine da stvara izmišljenu opasnost kako bi ostvarila svoje interese.

- Priština stvara sasvim izmišljenu opasnost da Srbija ima nameru da vojno rešava pitanje tzv.Kosova što je budalaština. Ubrzavanje procesa transformacije pre isteka desetogodišnjeg plana oni žele da dobiju što veću podršku u naoružanju i novcu za opremanje te formacije - rekao je Drecun za Telegraf.rs.

Smatra i da Priština zloupotrebljava situaciju u Ukrajini da ubrza i osnaži svoje namere da nasilno zauzme sever tzv.Kosova.

- Zbog toga optužuje Srbiju za sve i svašta i pokušava da zamaskira ofanzivne i ratne ambicije - kazao je on.

On takođe ocenuje da Priština zna da ne može da realizuje članstvo u NATO osim u slučaju da ta alijansa, kako kaže, pogazi svoje ključne principe. Ima zemalja koje to podržavaju, kaže Drecun i ocenjuje da podrška takvim aspiracijama Pristine predstavlja zapravo podršku novom ratu na KiM.

- Eventualnim članstvom u NATO Priština bi imala odrešene ruke da uz njihovu podršku zauzme sever tzv.Kosova i krene u ono što se najavljuje, a to je ujedinjenje Kosova i Albanije - rekao je Drecun.

Kako kaže, Priština sve to radi u uslovima kada Srbija svim naporima pokušava da održi dijalog u Briselu, dok ga ona blokira.

- S jedne strane, Srbija se potpuno opredelila za mirno rešavanje kosovskog problema, a Priština pokušava da minira politički dijalog sa Beogradom i priprema se za nasilno zauzimanje severa - smatra Drecun.

Skupština Kosova zatražila je nedavno od Vlade u Prištini da ubrza plan unapređenja Bezbednosnih snaga u regularnu vojsku, nakon početka rata u Ukrajini i zabrinutosti zbog uticaja Rusije na Balkanu preko Srbije.

Kako prenosi Koha, Skupština je u četvrtak usvojila rezoluciju kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu, prihvata prijem 5.000 izbeglica, a da Kosovo podnese zahtev za prijem u međunarodne organizacije. Među tačkama je bilo i da Kosovo skrati rokove za napredovanje Bezbednosnih snaga u regularnu vojsku, prema planu utvrđenom 2018. godine.Za to je Skupština zatražila od Vlade finansijsku podršku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk

    5. mart 2022 | 10:27

    Gosp. Drecun, strpite se da Rusi porade ovo pa će poraditi i Kosovo!!!!

  • Mi

    5. mart 2022 | 10:16

    Nekada dobar vojni komentator a sada je presao u politiku gde nije na nivou kao sto jebio kao komentator.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA